Beneficiile consumului de fenicul
Nu se poate sune că feniculul este o plantă foarte familiară pe care să ți-o poată descrie orice om ai întreba pe stradă, cu atât mai puțin fiind cunoscute beneficiile sale. Mulți cunosc termenul doar din auzite iar alții confundă feniculul cu anasonul sau chimionul din cauza unor asemănări. Mai exact, fructele de fenicul mai sunt numite și „anason dulce”, dar este vorba de două plante diferite care se aseamănă oarecum pentru că fac parte din aceeași familie. În același timp, semințele de fenicul sunt foarte asemănătoare ca aspect cu cele de chimion, ceea ce explică cealaltă confuzie care se datorează tot faptului că vorbim de două plante din aceeași familie.
21.06.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 8 secundeLuat separat, feniculul se află oarecum într-un con de umbră din care ne-am propus să-l scoatem prin intermediul acestui material, întrucât este vorba de o plantă cu multiple beneficii care trebuie cunoscute.
Despre fenicul, în câteva cuvinte
Feniculul este o specie de plantă perenă din familia Apiaceae, numită și Umbrelifere datorită formei inflorescențelor asemănătoare unei umbrele. În afară de cele două plante cu care este confundat frecvent, feniculul mai este rudă cu morcovul, țelina, păstârnacul, pătrunjelul – ca să le amintim doar pe cele mai cunoscute.
Provine din zona mediteraneană și din sud-vestul Asiei, acolo unde beneficiile sale sunt cunoscute și puse în valoare încă din antichitate. La noi a devenit cunoscut mult mai recent și, după cum spuneam, nici în prezent nu se bucură de o mare popularitate deși este plin de calități.
De la fenicul se folosesc pentru consum preponderent bulbii, care seamănă oarecum cu ceapa și au un gust dulceag, și semințele, care seamănă cu cele de chimion dar au o aromă ce amintește de cea a anasonului. Totuși, și tulpinile împreună cu frunzele sunt utilizate ca ingrediente în salate crude sau diverse preparate.
Totodată, fenicului este folosit și pentru beneficiile sale terapeutice, la prepararea ceaiurilor și a altor remedii naturiste.
Feniculul și proprietățile sale nutritive
Cea mai hrănitoare parte a plantelor de fenicul este bulbul, acesta fiind și cel mai des consumat, în timp ce semințele sunt folosite în special pe post de condiment și pentru ceai. Bulbul de fenicul conține doar 31 de calorii la suta de grame, conferite de 7,3 grame de carbohidrați – dintre care 3,4 grame de zaharuri – 1,24 de grame de proteine și 0,2 grame de lipide. La acestea se adaugă și 3,1 grame de fibre vegetale.
Spre deosebire de aportul caloric scăzut, aportul de elemente nutritive este unul bogat și variat. Bulbul de fenicul este o bună sursă de minerale, excelând în ceea ce privește potasiul, prezent în cantitate de 414 miligrame la suta de grame. Feniculul mai conține fosfor, calciu, sodiu și magneziu, iar în cantități mai mici fier și zinc.
Și în privința vitaminelor feniculul se dovedește la fel de generos, conținând 12 miligrame de vitamina C, la care se adaugă în cantități mai mici vitaminele A, B9, E și K.
Fiind o plantă aromată, feniculul conține și aproximativ 30 de compuși naturali care îi conferă aceste proprietăți și care pot fi folosiți ca bază pentru uleiuri esențiale, alături de diverse flavonoide, și alți compuși naturali
Mai trebuie precizat că un bulb de fenicul are între 230 și 250 de grame, prin urmare poate conține cu 150% mai mult decât cantitățile pe care ți le-am indicat.
Ce beneficii ai dacă incluzi feniculul în dietă
Dacă tot ne-am propus sa facem cunoscut feniculul, nu putem omite din context beneficiile pe care le aduce consumul acestuia, lăsând la o parte gustul și aroma care conferă și ele o experiență cel puțin interesantă.
Protejarea inimii și vaselor sanguine
Feniculul conține și o anumită cantitate de nitrați, care contribuie în organism la formarea oxidului nitric. Acesta are efect vasodilatator, relaxând mușchii netezi din pereții vaselor sanguine, care devin astfel mai elastice și se dilată mai ușor. În acest fel permit tăcerea unui volum mai mare de sânge fără a crește tensiunea arterială. De asemenea, vitamina C și alte substanțe antioxidante împiedică oxidarea moleculelor de colesterol LDL de către radicalii liberi, implicit depunerea acestuia în vasele sanguine, ceea ce le-ar face mai rigide și mai înguste, favorizând apariția hipertensiunii arteriale.
Prevenirea stresului oxidativ
Revenim la substanțele oxidante și radicalii liberi pentru a te ajuta să înțelegi mai bine ce spuneam mai devreme. Radicalii liberi sunt compuși instabili care se formează sau pătrund în organism iar dacă se acumulează în număr mare produc daune la nivelul celulelor, cu care reacționează. Procesul se numește stres oxidativ și se soldează cu modificarea structurii și a funcționalității celulelor, care primesc sau donează un electron radicalilor liberi în urma reacțiilor chimice. Cu cât stresul oxidativ modifică mai multe celule, cu atât crește riscul apariției unor disfuncții la nivelul organelor și al unor boli cronice. Acest risc este diminuat datorită acțiunii substanțelor antioxidante din fenicul, care neutralizează radicalii liberi și previn stresul oxidativ.
Întărirea oaselor
Feniculul conține nu mai puțin de 6 elemente nutritive implicate în metabolismul sistemului osos. Cel mai important este calciul, în condițiile în care aproximativ 99% din cantitatea totală din organism se găsește în structura oaselor. Vitamina K îmbunătățește absorbția calciului în oase și îl menține la un nivel optim, în timp ce fierul, zincul, magneziul și fosforul completează structura oaselor. Se menține astfel densitatea osoasă, ce conferă rezistență oaselor și reduce riscul de fracturi. În același timp, consumul de fenicul este benefic și în cazul copiilor, pentru că le oferă nutrienții necesari creșterii și dezvoltării sistemului osos.
Îmbunătățirea imunității
Spuneam despre fenicul că este o bună sursă de vitamina C, iar aceasta este cunoscută ca unul din cei mai importanți aliați ai sistemului imunitar. Mai exact, vitamina C este implicată în producerea leucocitelor, adică a celulelor imunitare care localizează, identifică și neutralizează agenții patogeni ce pătrund în organism. Acest nutrient nu doar stimulează producerea de leucocite în măduva osoasă ci este implicată și în funcționarea acestora, făcându-le mai eficiente și întărind astfel sistemul natural de apărare al organismului.
În același timp, și vitamina E are un rol important în funcționarea sistemului imunitar, care primește un sprijin și din partea substanțelor cu efect antioxidant ce preiau o parte din rolul celulelor imunitare în privința neutralizării radicalilor liberi.
Cu acestea fiind zise, sperăm că am reușit să-ți stârnim interesul în privința acestei plante și că o vei încerca, cel puțin din curiozitate. Dacă va fi pe gustul tău, cu atât mai bine, pentru că astfel vei putea să profiți din plin de beneficiile pe care ți le-am prezentat și totodată s-ți diversifici dieta. Aceasta pentru că există o mare varietate de moduri în care poți prepara și consuma fenicul, referindu-ne atât la bulbi cât și la semințe, tulpini și frunze.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024