Beneficiile consumului de ghimbir
Ghimbirul este o plantă erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat în uleiuri eterice. Ghimbirul este cunoscut mai degrabă pentru proprietățile sale afrodisiace, însă beneficiile ghimbirului se extind și asupra problemelor de sănătate, precum dureri de stomac, dureri de cap, dureri musculare sau afecțiuni biliare.
03.08.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 51 secundeAflă ce proprietăți are ghimbirul, ce beneficii aduce organismului, ce vitamine și minerale conține.
Ghimbirul proaspăt este bogat în apă (85%), în timp ce ghimbirul uscat, sub formă de pulbere, conține cam 9%-10% apă. Ghimbirul contine glucide, în jur de 10% în ghimbirul proaspăt și mai mult de 60% după uscare), acestea din urmă cu un procent ridicat de amidon. Fibrele (în special celuloza și hemiceluloza) se găsesc în procent de 9% în ghimbirul pulbere și de doar 1% în ghimbirul proaspăt.
Ce vitamine și minerale conține ghimbirul
100 g ghimbir proaspăt furnizează până la 35 mg vitamina C, care însă dispare complet din ghimbirul uscat. În ghimbirul uscat găsim mici cantități de vitamina B1 și B2 (0,05 mg, respectiv 0,2 mg la 100 g), dar 5,2 mg de vitamina B3.
Ghimbirul are un miros foarte plăcut și un gust picant agreabil, mult mai puternice în ghimbirul uscat. Acesta este bogat în ingrediente active, inclusiv în uleiuri esențialeși rășini. Uleiul esențial, care se găsește în cantități însemnate in ghimbir (5 g la 100 g pulbereghimbir uscat), este compus din derivate terpenice foarte aromate (cetone, aldehida, alcool, sesquiterpene, terpene). Rășina conține principii picante fenolice și cetonice. Datorită acestor caracteristici, ghimbirul trebuie să fie exclus din alimentația persoanelor care suferă de gastrită sau care au un sistem digestiv sensibil.
Bogat în minerale (mai mult de 5 g la 100 g ghimbir uscat), ghimbirul uscat poate fi introdus într-un regim fără sare, căci conținutul sau de sodiu este moderat (33 mg la 100 g ghimbir).
Cantitățile de ghimbir pe care le consumăm sunt limitate de aroma puternică a acestui condiment; într-o mâncare nu se folosesc decât câteva grame de ghimbir proaspăt sau pulbere. Ghimbirul poate fi utilizat cu succes și în dietele de slăbire.
Beneficiile consumului de ghimbir
Ghimbirul are numeroase proprietăți curative.
În caz de indigestie și inapetență, se amestecă suc de ghimbir cu lămâie și sare și se ia înainte de mese.
Pentruafecțiuni biliare,se amestecă 2 părți de suc de ghimbir cu 7 părți lapte, se fierbe până scade la jumătate, după care se adaugă zahăr și se bea înainte de culcare.
Pentruinflamații ale gâtului, tuse, laringita,se mestecă bucăți de ghimbir proaspăt.
În caz de amețeli și stări de vomă,se mănâncă ghimbir proaspăt.
Durerile de stomac se ameliorează cu infuzie din ghimbir uscat, amestecat cu ulei de ricin.
Durerile de cap trec cu ajutorul unei paste obținute din ghimbir uscat și apă sau gel de aloe, aplicată pe frunte, seara.
Pentru durerile de dinți, aceeași pastă obținută din ghimbir și apă sau gel de aloe se aplică pe față, pe zona dureroasă.
Durerile articulare și musculare pot fi calmate cu ajutorul pudrei de ghimbir, care se amestecă cu ulei de ricin și se aplică pe zona dureroasă.
Pentru răceală, se consumă ceai preparat din ghimbir proaspăt.
În plus, masajul cu ulei de ghimbir combate celulita, stimulează circulația și elimina toxinele.
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024