Beneficiile consumului de grăsimi esențiale, Omega 3 și Omega 6
De când cuvântul grăsimi a intrat în vocabularul nostru zilnic, de atunci au apărut și o serie de mituri referitoare la efectele grăsimilor asupra organismului nostru. Sunt necesare într-o dietă echilibrată, sunt contraindicate persoanelor cu un colesterol ridicat, sunt de evitat de către oricine etc.
22.11.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 57 secundeAdevărul despre grăsimi
Nutriționiștii infirmă mare parte din aceste zvonuri și afirmă categoric: grăsimile sunt foarte importante pentru o dietă echilibrată și nu trebuie, sub nicio formă, eliminate complet din alimentația de zi cu zi.
Pentru ca organismul nostru să funcționeze la potențial maxim trebuie să includem în alimentație toate tipurile de nutrienți: glucide, proteine și grăsimi.
Grăsimile ar trebui să se regăsească în alimentație în proporție de 30% și dintre aceste procente 20% trebuie să reprezinte grăsimile bune. Grăsimile sunt o importantă sursă de energie și ajută la asimilarea vitaminelor solubile A, D, E și K. Fără grăsimi, aceste vitamine absolut necesare organismului nu se asimilează în cantitate suficientă.
Esențial este, ne avertizează medicii, să știm să alegem grăsimile care ne fac bine și care contribuie la creșterea colesterolului bun, numit științific HDL și să evităm pe cât se poate grăsimile rele, saturate care cresc nivelul de colesterol rău din sânge, LDL, și care, consumate în exces, pot cauza boli grave.
Omega 3 și Omega 6, prietenii sănătății noastre
Grăsimile bune sunt grăsimi nesaturare care cotin o cantitate mare de acizi grași nesăturați și de aceea au o consistență moale chiar la temperaturi scăzute.
Grăsimile nesaturare la rândul lor sunt grăsimi mononesaturate, care se regăsesc în uleiul de măsline, și grăsimi polinesaturate.
Omega 3 și Omega 6 sunt grăsimi esențiale polinesaturare pe care organismul nostru nu le poate produce și de aceea este nevoie să le introducem prin alimentație.
Copiii sunt cei care pot beneficia din plin de aceste grăsimi pentru că ajută la dezvoltarea vederii, a sistemului nervos și a creierului și stimulează creșterea în lungime.
În general, Omega 3 și Omega 6 contribuie la menținerea sănătății inimii, la păstrarea lipidelor din sânge în limite normale și la îmbunătățirea aspectului general al părului și al pielii.
Surse de Omega 3 și Omega 6
Grăsimile bune de tip Omega 3 pot fi găsite și în diferite tipuri de uleiuri cum ar fi: uleiul de floarea soarelui, uleiul de rapiță, uleiul din semințe de in. Alte surse importante de Omega 3 sunt nucile, alunele și semințele, alimente extrem de bogate în Omega 3.
Nutriționiștii atrag atenția că este extrem de important să introducem grăsimile nesaturate, în special cele esențiale, în alimentația zilnică. Mai mult chiar, este bine ca, pe cât posibil, să înlocuim grăsimile rele – cele săturate și trans – cu cele nesaturate, în categoria cărora se regăsesc Omega 3 și Omega 6.
Combinate cu un stil de viață sănătos, grăsimile bune Omega 3 si Omega 6 aduc beneficii importante pentru organism.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024