Beneficiile consumului de gutui
Când vine vorba de consumul în stare proaspătă, despre gutui nu se poate spune că sunt la fel de populare în topul preferințelor precum merele sau perele cu care se înrudesc. Deși aduc multe beneficii, gutuile au o textură tare și astringentă care nu îți permite să muști din ele „ca din măr”, fiind nevoie de obicei să le tai felii. Din acest motiv sunt consumate mai mult sub formă de dulceață, peltea sau compot de gutui – preparate delicioase, dar cu mai puține beneficii pentru sănătate, întrucât unele substanțe din compoziția fructului se distrug în timpul procesului de preparare termică.
03.08.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 40 secundeDe aceea, prin acest articol dorim să încurajăm consumul de gutui în stare proaspătă, mai ales că suntem în sezonul lot și ar fi păcat să pierzi oportunitatea de a te bucura de toate aceste beneficii pe care ți le vom prezenta pe parcurs. Așadar, dacă vrei să afli mai multe despre gutui și proprietățile lor benefice, găsești toate informațiile în rândurile de mai jos.
Informații generale despre gutui
Gutuile provin din zona Asiei și Mediteranei, unde se cultivă încă din antichitate. La acea vreme se bucurau de o popularitate mult mai mare, fiind considerate un simbol al fertilității și chiar un semn de bunăstare. Fac parte din familia Rosaceae, împreună cu merele și perele, considerându-se chiar că ar fi rezultatul încrucișării acestor două fructe. Gutuile au o formă rotundă, ușor alungită și coaja galbenă acoperită cu un puf maroniu cu un gust amărui, care trebuie în depărtat înainte de a le consuma.
Există mai multe soiuri de gutui, toate fiind caracterizate de gustul acrișor mai mult sau mai puțin intens, de coaja tare și de textura densă a pulpei. Au o aromă specifică și se păstrează pentru mult timp dacă sunt ținute în condiții corespunzătoare, astfel că poți consuma gutui proaspete din toamnă – când se coc și se culeg – până aproape de primăvară.
Valori nutriționale pentru 100 de grame de gutui
La fel ca majoritatea fructelor, gutuile sunt o sursă importantă de vitamine și minerale, alături de care mai conțin o serie de alte substanțe naturale ce aduc la rândul lor mai multe beneficii organismului. Textura oarecum dură în comparație cu cea a altor fructe se datorează conținutului mare de fibre. Dintre acestea se remarcă pectinele, care sunt fibre solubile ce conferă gutuilor proprietăți gelifiante și acel efect astringent care se simte la nivelul cavității bucale și al gâtului când consumi aceste fructe în formă proaspătă. Tot datorită conținutului ridicat de pectine al fructelor, pelteaua se prepară preponderent din gutui.
În același timp, gutuile conțin cantități importante de vitamina C, la care se mai adaugă în cantități mai mici vitamina A și vitamine din complexul B. În ceea ce privește mineralele, gutuile sunt o sursă bogată de fier, cupru, potasiu și magneziu,
O gutuie de dimensiuni medii are aproximativ 100 de grame concentrând doar 57 de calorii furnizate de 15,3 grame de carbohidrați, 0,4 grame de proteine și 0,1 grame de lipide. De asemenea, în compoziția unei gutui de dimensiuni medii se mai găsesc 1,9 grame de fibre, 15 miligrame de vitamina C, 40 de unități internaționale de vitamina A, 197 de miligrame de potasiu, 8 miligrame de magneziu și 0,7 miligrame de fier.
Nu în ultimul rând, gutuile mai conțin antioxidanți puternici așa cum este quercetina și alte substanțe naturale cărora le sunt asociate o serie de beneficii, după cum vom arăta în capitolul următor.
Beneficii asociate cu consumul de gutui
Datorită substanțelor enumerate mai sus, consumul de gutui are o serie de efecte pozitive ce acționează pe mai multe planuri și atrag mai multe beneficii pe care ți le prezentăm în detaliu.
Întărirea imunității
Din acest punct de vedere putem sune că gutuile se coc la momentul potrivit, mai exact in apropierea debutului sezonului rece, când se știe că încep să bântuie virusurile respiratorii și crește incidența răcelilor și gripelor. Tot în aceeași perioadă scade și imunitatea pe fondul schimbărilor specifice trecerii de la sezonul cald la sezonul rece iar în aceste condiții consumul de gutui te poate ajuta să te protejezi mai eficient de boli. Aceasta, datorită faptului că gutuile conțin multă vitamina C precum și vitamina A – nutrienți de care sistemul imunitar are nevoie permanent. Vitamina C contribuie la producerea celulelor imunitare și la reglarea funcțiilor acestora, în timp ce vitamina A contribuie la rândul său la sinteza celulelor imunitare și totodată menține mucoasele funcționale.
Neutralizarea radicalilor liberi
Consumul de gutui atrage beneficii și în ceea ce privește reducerea stresului oxidativ, implicit prevenirea problemelor de sănătate pe care acest proces le poate genera. Stresul oxidativ este cauzat de niște compuși numiși radicali liberi care se formează în organism și totodată pot pătrunde din exterior, având o structură instabilă din cauza numărului impar de electroni. De aceea reacționează ușor cu celulele și moleculele din corp, cărora le cedează sau le preiau un electron pentru a se stabiliza. Acțiunea lor se numește stres oxidativ și are efecte nocive deoarece modifică structura și funcționalitatea celulelor.
Vitamina C și alte substanțe cu efect antioxidant din gutui reacționează cu radicalii liberi din sânge înainte ca aceștia să ajungă la celule, stabilizându-i din punct de vedere electric și anulând acțiunea lor nocivă pentru organism.
Pierderea în greutate
Gutuile au două calități esențiale pentru orice aliment folosit în curele de slăbire, constând în aportul scăzut de calorii și senzația de sațietate pe care o conferă. După cum am arătat mai devreme, o gutuie de dimensiuni medii conține doar 57 de calorii și de cele mai multe ori este suficientă pentru a-ți potoli foamea și a-ți menține senzația de sațietate timp de câteva ore bune.
Această din urmă calitate se datorează conținutului mare de fibre, care rămân mai mult timp în stomac și încetinesc digestia, ceea ce conferă o senzație de plenitudine care taie apetitul și te face să mănânci mai rar și mai puțin.
Îmbunătățirea tranzitului intestinal
Pectinele și celelalte fibre pe care le conțin gutuile aduc beneficii și în plan digestiv prin stimularea digestiei și îmbunătățirea tranzitului intestinal, contribuind astfel la prevenirea indigestiei, constipației și balonării.
Pectinele sunt fibre solubile care se dizolvă ușor în fluidele din tractul digestiv și formează un gel care se depune pe interiorul pereților intestinali. Acest gel constituie o sursă de hrană pentru bacteriile probiotice care colonizează intestinele și au rolul de a descompune alimentele în procesul de digestie. În același timp, fibrele solubile dizolvate în intestine acționează ca un lubrifiant facilitând alunecarea alimentelor prin tractul digestiv.
Gutuile conțin și fibre insolubile care își aduc la rândul lor contribuția la îmbunătățirea tranzitului intestinal prin faptul că dau volum materiilor fecale și astfel facilitează deplasarea acestora către colon, de unde sunt evacuate.
Scăderea nivelului de colesterol
Beneficiile datorate fibrelor din gutui se răsfrâng și asupra sănătății cardiovasculare, o contribuție în acest sens având și substanțele antioxidante. Astfel, substanța gelatinoasă formată în tractul digestiv din pectine și celelalte fibre solubile reține o parte din grăsimile saturate care sunt transformate în colesterol LDL odată absorbite în sânge și ajunse în ficat în ficat. E vorba de acel colesterol care se depune în interiorul vaselor sanguine determinând îngustarea acestora și creșterea presiunii sângelui, implicit apariția hipertensiunii arteriale.
Depunerea colesterolului LDL în vasele de sânge este favorizată de stresul oxidativ întrucât moleculele de grăsime devin mai aderente după ce reacționează cu radicalii liberi. Astfel, datorită fibrelor solubile, consumul de gutui reduce cantitatea de grăsimi din organism care sunt transformate în colesterol LDL, iar prin efectul antioxidant se previne depunerea acestui tip de colesterol în vasele sanguine. Se reduce astfel riscul de boli cardiovasculare asociate cu hipertensiunea arterială și totodată riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral având la origine desprinderea unor plăci de grăsime formate în interiorul arterelor, care ajung să blocheze vase mici de sânge din mușchiul inimii sau din creier.
Nu putem încheia fără să precizăm că gutuile proaspete trebuie consumate încet și mestecate foarte bine întrucât efectul astringent asupra mucoaselor crește riscul de înec. Din acest motiv e bine ca gutuile să fie tăiate in felii subțiri sau în bucățele mici înainte de a fi consumate și totodată acestea pot fi date pe răzătoare, mai ales când cei care le consumă sunt copiii.
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024