Beneficiile consumului de nuci
Bogate în acizi grași Omega 3, nucile reprezintă o gustare sănătoasă și sățioasă, care aduce beneficii sănătății creierului, ține stresul și depresiile la distanță și alungă insomnia. Beneficiile consumului de nuci asupra sănătății sunt nenumărate, grație conținutului bogat în vitamine și minerale, grăsimi bune, proteine, fibre și polifenoli.
03.08.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 3 secundeUn studiu recent a demonstrat că în cazul persoanelor care consumă nuci de cel puțin 5 ori pe săptămâna riscul de a suferi de boli cardiovasculare se reduce cu un procent cuprins între 25% și 50% față de persoanele care nu obișnuiesc să ia o astfel de gustare.
Deși sunt benefice, nucile conțin multe calorii (650 cal/100 g). De aceea consumul lor trebuie să fie limitat la 30 de grame pe zi, pentru a evita îngrășarea. În același timp, însă, această cantitate este suficientă pentru ca organismul să beneficieze de toate virtuțile nutritive pe care le oferă nucile. Consumate împreună cu fructe proaspete sau cu fructe uscate, nucile reprezintă o sursă bogată de proteine care furnizează corpului energia necesară.
Ce vitamine și minerale conțin nucile
Beneficiile nucilor asupra organismului sunt asigurate de o concentrație mare de vitamine, precum:
- Vitamina A, curol important în protecția pielii și a mucoaselor, în asigurarea bunei funcționari a sistemelor osos și nervos; de asemenea, îmbunătățește vederea, susține formarea oaselor și crește rezistența organismului la infecții;
- Vitamina C întărește sistemul imunitar, facilitează absorbția fierului și crește rezistența organismului la diverse substanțe toxice din mediu; contribuie la mineralizarea scheletului; facilitează vindecarea și cicatrizarea rănilor tegumentare;
- Vitamina B1 (tiamină) este esențială pentru producerea de energie, funcționarea creierului și digestie;
- Vitamina B2 (riboflavina) ajută la transformarea grăsimilor, carbohidraților și proteinelor în energie;
- Vitamina B3 (niacina) ajută la scăderea valorilor colesterolului, stabilizează nivelul de zahăr din sânge și ajută la procesarea grăsimilor în corp;
- Vitamina E (tocoferol) previne apariția cancerului, întărește sistemul imunitar, atenuează senzația de oboseală, sporește randamentul psihic, ajută organismul să își revină după efort susținut.
Dintre mineralele prezente în nuci, cea mai mare concentrație o au fosforul, (care menține sănătatea oaselor și a dinților, regenerează țesuturile și menține pH-ul sângelui în limite normale) și potasiul (care susține activitatea cardiacă și stimulează bătăile inimii). În concentrații ceva mai mici, nucile conținși mangan, magneziu, fier, zinc, cupru și seleniu.
Nucile si beneficiile lor
Iată care sunt principalele beneficii ale consumului de nuci asupra sănătății:
- Reduc riscul cancerului de san – acest efect este atribuit acizilor grași Omega 3, antioxidanților și fitosterolilor;
- Reduc riscul de diabet de tip 2 – acesta se diminuează cu 30% la persoanele care consumă cel puțin 30 g nuci pe zi, de 5 ori pe săptămână. Grăsimile mono- și polinesaturate ameliorează sensibilitatea față de insulină;
- Ajută la controlul stresului – stresul oxidativ este o urmare a daunelor provocate de excesul de radicali liberi sau de carența de antioxidanți;
- Reduc riscul de cancer la vezică – incidența cancerului la vezică este mai scăzută în cazul persoanelor ale căror niveluri de seleniu sunt ridicate;
- Favorizează sănătatea cardiacă, grație conținutului de fitosteroli, substanțe dovedite a avea acțiune benefică asupra inimii;
- Reduc nivelul de colesterol;
- Îmbunătățesc fertilitatea, grație prezenței acizilor grași Omega 3, pe care corpul îi folosește pentru a produce hormonii eicosanoizi care măresc fluxul de sânge către uter.
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024