Beneficiile consumului de pâine cu maia
Pâinea cu maia este o pâine dospită, ceea ce înseamnă că aluatul crește în mod natural ca urmare a gazului care se produce pe măsură ce fermentează. Și există chiar și o rețetă de paine cu maia care nu va necesita extra pricepere în bucătărie pentru a o realiza. Și nu doar că este ușor de făcut, ci este și o pâine cu multe beneficii pentru organism. În cele ce urmează, aflăm ce spun cercetătorii și specialiștii în sănătate despre acest preparat.
02.12.2022
Timp estimat de citire:
4 minute, 51 secundeConsumul de pâine cu maia și beneficiile lui
Când alegem pâine cu maia, alegem un produs mai ușor de digerat. Aluatul pregătit pentru pâine cu maia trece printr-un proces de fermentație lent, al cărui rezultat este o creștere a biodisponibilității (proprietatea de a fi resorbit în cantitate suficientă și destul de rapid pentru a fi eficient în organism) vitaminelor și mineralelor din acest preparat. Acest proces începe, de asemenea, descompunerea proteinelor, inclusiv a glutenului, deci așa devine ușor de digerat.
Totodată, cercetările sugerează că procesul de fermentație îmbunătățește și biodisponibilitatea fibrelor și a mineralelor. Se datorează faptului că un compus care se găsește în mod natural în cereale, numit acid fitic, este descompus și permite organismului să acceseze mai ușor nutrienții cerealelor.
Mai sunt și alte beneficii de care să ne bucurăm când vine vorba de pâine cu maia.
Pâinea cu maia susține sănătatea intestinală
Deși bacteriile benefice tind să se piardă în timpul procesului de coacere, fibrele și compușii vegetali, numiți polifenoli, devin mai active în procesul de susținere a sănătății. Toate acestea acționează ca o sursă importantă de combustibil pentru aparatul digestiv. Astfel, o pâine cu maia este o alegere prietenoasă cu sistemul intestinal.
Ajută la gestionarea zahărului din sânge
Procesul de fermentație și conținutul mai mare de fibre fac dintr-o pâine cu maia o opțiune utilă pentru cei cu probleme de gestionare a zahărului din sânge. Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de celelalte varietăți de pâine ce se regăsesc în comerț, aluatul din maia are un impact mai mic asupra nivelului de zahăr din sânge.
Reduce riscul de boli de inimă
De regulă, produsele bogate în fibre – cum este și pâinea cu maia – sunt asociate cu un risc mai scăzut de boli de inimă.
Așadar, consumul regulat de pâine cu maia pare să ofere beneficii suplimentare datorită procesului de fermentare. Și toate aceste beneficii par sporite atunci când se folosește făină integrală de secară, potrivit recomandărilor făcute de specialiști.
Rețeta rapidă de pâine de casă cu maia
Nu trebuie să vă lăsați descurajați de ideea preconcepută că pentru a obține acasă o pâine cu maia nevoie de multă pricepere într-ale bucătăriei, dar și de ustensile sau aparate speciale!
Ca să faci o pâine cu maia este mai simplu decât ne-am putea gândi. Mai mult, avem la dispoziție o variantă rapidă a rețetei de pâine cu maia, care ne îndrumă pas cu pas pentru a obține fără stres minunatul preparat cu atâtea beneficii pentru sănătate.
Cu ingrediente avem nevoie pentru pâine cu maia – rețeta rapidă?
- Făină universală
- Apă caldă – necesară pentru a aduce aluatul împreună, precum și pentru a ajuta la încorporarea drojdiei.
- Drojdie uscată (dacă este prima maia) sau maia naturală (sau starter – când a ajuns la punctul de fermentare)
Cum se poate obține rapid maia naturală? Se amestecă 50 g făină cu 60 ml apă cu o zi înainte. Se amestecă, se acoperă şi se lasă la temperatura camerei pentru 24 de ore. Se vor forma bule de aer, semn că a început fermentarea.
Rețeta pentru pâine cu maia, pas cu pas! Timpul necesar de pregătire a aluatului de pâine cu maia este de 5 minute. Apoi durează câteva ore de creștere și 45 de minute de coacere. Este cea mai ușoară modalitate de a avea felii proaspete de pâine cu maia până la ora cinei!
Pasul 1: Într-un bol mare, se vor combina ingredientele. Adăugați încet apa caldă și amestecați bine până se va forma un aluat.
Pasul 2: Acoperiți cu un prosop ușor umed bolul cu aluatul pregătit pentru pâine cu maia. Lăsați-l să crească la temperatura camerei timp de 2 ore înainte de a-l transfera pe o suprafață de lucru presărată cu făină pentru a o întinde și a o frământa – tehnica “stretch and fold”.
Pasul 3: Lăsați aluatul pentru pâine cu maia să crească încă o oră. Când au mai rămas 30 de minute din timpul de creștere, preîncălziți cuptorul (200-250grade). La sfârșitul timpului de creștere a aluatului, cu ajutorul unui cuțit ascuțit, faceți 3-4 tăieturi superficiale de-a lungul părții superioare a pâinii, dacă doriți.
Pasul 4: Așezați aluatul pentru pâine cu maia în tava dorită – de sticlă termorezistentă, ceramică, de tipul celor pentru cozonac – tapetată cu hârtie de copt. Se va lăsa la cuptor pentru 45 de minute.
Pasul 5: Scoateți proaspăta pâine de maia din cuptor și lăsați-o să se răcească puțin. Apoi este gata de savurat!
Poftă bună!
Sursa:
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-sourdough
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024