Beneficiile consumului de portocale
Portocalele oferă o gamă largă de beneficii. Portocalele sunt pline de vitamine, minerale și compuși vegetali care ajută la prevenirea bolilor cronice și la menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Există multe moduri de a te bucura de aceste citrice, de la consumul lor întregi până la adăugarea cojii rase în sosuri sau prăjituri.
22.02.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 51 secundeExistă numeroase tipuri de portocale, fiecare având caracteristici distincte în ceea ce privește gustul, culoarea și textura. Gustul poate varia de la suculent și dulce la amărui, în funcție de varietate. Aproape toate tipurile de portocale sunt disponibile pe tot parcursul anului, cu excepția varietăților precum portocalele cu sânge, care au un sezon mai scurt. Câteva dintre cele mai cunoscute tipuri de portocale includ:
- Portocale Navel: Sunt unele dintre cele mai populare varietăți de portocale, recunoscute pentru gustul dulce și suculent. Navel înseamnă buric, de aici și denumirea acestora, deoarece au o formă distinctivă, o mică adâncitură în partea de jos a fructului.
- Portocale Valencia: Aceste portocale sunt adesea folosite pentru producerea de suc de portocale proaspăt stors, datorită conținutului lor ridicat de lichid.
- Portocale Blood (sau portocale cu sânge): Sunt cunoscute pentru culoarea roșie sau purpuriu închis a pulpei, care este rezultatul unor compuși numiți antociani. Aceste portocale au un gust dulce și ușor parfumat.
- Portocale Cara Cara: Sunt o varietate de portocale cu pulpă roșie, mai dulci și mai puțin acide decât portocalele de tip Navel.
- Portocale Clementine: Sunt mai mici și au un gust mai dulce. De asemenea, sunt mai ușor de curățat.
Portocale întregi sau suc de portocale?
Portocale întregi sunt bogate în fibre, ceea ce poate ajuta la menținerea sănătății sistemului digestiv și la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Ele oferă, de asemenea, și senzația de sațietate.
Pe de altă parte, sucul de portocale poate fi o opțiune mai convenabilă pentru cei care doresc să obțină rapid beneficiile nutriționale ale portocalelor fără să consume pulpa. Atenție la cantitatea consumată, din cauza conținutului ridicat de zahăr. Se poate adăuga și puțină pulpă în suc, pentru a profita și de avantajele fibrelor.
Care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de portocale?
Indiferent cum consumi portocalele, ele oferă o gamă largă de beneficii. Portocalele îți pot oferi sațietate, te pot ajuta să-ți îndeplinești necesarul zilnic de lichide sau să completezi vitaminele și mineralele necesare pentru menținerea unei sănătăți optime. Iată câteva dintre principalele beneficii:
Ajută la hidratare
O portocală Navel furnizează aproximativ 121 de grame de apă. Cantitatea de lichide de care ai nevoie variază în funcție de vârstă, nivel de activitate și starea de sănătate. În mod obișnuit, aproximativ 20% din necesarul de lichide îl poți lua din alimente.
Consumul adecvat de lichide aduce mai multe beneficii pentru sănătate, printre care:
- Prevenirea deshidratării
- Menținerea temperaturii normale a corpului
- Facilitarea digestiei alimentelor
- Eliminarea deșeurilor
Îmbunătățește digestia
O portocală medie de tip Navel furnizează aproximativ trei grame de fibre. Se recomandă, în general, să fie consumate 28 de grame de fibre zilnic. Ai grijă să introduci treptat fibre în meniu. Prea multe fibre pot provoca tulburări gastrointestinale, cum ar fi balonarea.
Fibrele susțin mai multe funcții esențiale, printre care:
- Digestia
- Reglarea nivelurilor de zahăr din sânge și a insulinei
- Satisfacerea senzației de sațietate pentru perioade mai lungi
- Menținerea unor mișcări intestinale regulate
Scade grăsimea abdominală
Conținutul de fibre din portocale contribuie la reducerea colesterolului și a grăsimii abdominale, cunoscută și sub denumirea de grăsime viscerală.
Excesul de grăsime viscerală poate crește inflamația și riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și unele tipuri de cancer.
Portocalele conțin flavonoizi, compuși cu proprietăți antioxidante. Consumul ridicat de flavonoizi poate contribui la reducerea grăsimilor.
Sprijină sistemul imunitar
O portocală medie de tip Navel furnizează aproape 100% din necesarul zilnic recomandat de vitamina C. Vitamina C este esențială pentru susținerea sistemului imunitar. În plus, corpul utilizează vitamina C pentru producerea colagenului și pentru utilizarea grăsimilor drept combustibil în timpul activității fizice și în repaus.
Ajută la absorbția fierului
Vitamina C ajută la transformarea fierului din alimente într-o formă pe care organismul o poate absorbi mai ușor. Astfel, consumul de portocale sau alte surse bogate în vitamina C împreună cu alimente bogate în fier poate fi benefic pentru menținerea unui nivel adecvat de fier în organism și prevenirea anemiei. Fierul este esențial pentru transportul oxigenului în sânge și pentru funcționarea adecvată a sistemului imunitar. Lipsa de oxigen poate duce la oboseală.
Oferă protecție împotriva bolilor cronice
Portocalele conțin flavonoizi, care au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antivirale și antimicrobiene. Studiile au arătat că antioxidanții protejează celulele împotriva daunelor. Stresul oxidativ poate duce la inflamații asociate cu diabetul, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer.
Reduce riscul de cancer
Antioxidanții din portocale ajută la combaterea stresului oxidativ și reducerea inflamației din organism, ambele fiind asociate cu apariția bolilor cronice precum diabetul, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer. De asemenea, portocalele conțin flavonoizi, care au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antivirale și antimicrobiene, contribuind la protecția împotriva bolilor cronice.
Poate îmbunătăți funcția cognitivă
Sucul de portocale poate contribui la claritatea mentală. Un consum regulat de suc de citrice poate îmbunătăți funcția cognitivă la adulții mai în vârstă și poate îmbunătăți circulația sângelui către creier la adulții tineri și sănătoși.
Sunt portocalele sigure pentru toată lumea?
În general, portocalele se pot consuma în siguranță ca parte a unei diete echilibrate. Cu toate acestea, au fost raportate câteva cazuri rare cu alergii. De asemenea, dacă ai arsuri la stomac, s-ar putea să observi că, atunci când consumi portocale, se agravează simptomele, deoarece aciditatea acestora poate irita mucoasa esofagului.
Anumite medicamente, inclusiv unele medicamente pentru tensiunea arterială, pot interacționa cu nutrienții din portocale, cum ar fi potasiul. În unele cazuri, acest lucru poate afecta eficacitatea sau siguranța medicamentelor. Dacă iei medicamente, discută cu medicul tău despre consumul de portocale.
Beneficiile consumului de portocale sunt demne de luat în seamă și merită să fie integrate într-o alimentație sănătoasă și echilibrată. Aceste fructe nu numai că sunt delicioase și hrănitoare, ci și oferă o gamă largă de substanțe nutritive esențiale, precum vitamina C, fibre, minerale și antioxidanți.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024