Beneficiile consumului de prune
Au o aromă încântătoare, se găsesc peste tot și sunt surse excelente de vitamine în această perioadă a verii – da, despre prune este vorba! Gustul plăcut, textura suculentă și caloriile reduse fac ca prunele să fie o gustare minunată de vară, cu beneficii atât pentru sănătate, cât și pentru papilele gustative. Haideți să descoperim împreună care sunt beneficiile consumului de prune!
07.08.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 57 secundeDescoperă care sunt beneficiile prunelor pentru sănătatea ta și a familiei!
Prunele gustoase sunt fructe de sezon, așa că profită de proprietățile lor nutritive cât mai curând și nu aștepta să le consumi pe cele de import, mai puțin aromate și mult mai scumpe. Atât prunele proaspete, cât și cele uscate (pe care vei începe să le găsești din toamnă), au un conținut mare de fitonutrienti unici cu rol antioxidant, ce au fost subiectul mai multor studii științifice.
Ce vitamine și minerale conțin prunele
Pe lângă fenolii cu rol antioxidant, prunele sunt surse foarte bune de vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea organismului la orice vârstă. În plus, prunele sunt sărace în grăsimi, motiv pentru care Asociația Dietetică Americană recomandă ca în rețetele de patiserie, jumătate din cantitatea de unt, ulei sau margarină să fie înlocuită cu piure de prune, pentru ca produsul final să fie mai dietetic.
O 100 de grame de prune are doar 46 de calorii și multe vitamine și minerale bune pentru sănătate, precum:
- Vitamina C: 16% din DZR (doza zilnică recomandată). Conform Asociației Dietetice Americane, vitamina C ajută la menținerea sănătății gingiilor, ajută la absorbția fierului și este un antioxidant important.
- Potasiu: 4% din DZR. Potasiul este un mineral ce te ajută să-ți menții sub control tensiunea arterială și riscul de a suferi un infarct, de aceea este esențial să-l incluzi în dieta ta zilnică.
- Fibre: 6% din DZR. Esențiale pentru o digestie sănătoasă, fibrele te ajută să-ți menții sub control foamea, dar și să previi sau, dacă este cazul, să tratezi constipația. Tot fibrele pot diminua absorbția de colesterol în organism și pot reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare.
- Vitamina A: 7% din DZR. Vitamina A este o vitamina esențială solubilă în grăsime, de care organismul tău are nevoie pentru a menține sănătatea ochilor, creșterea și dezvoltarea, sănătatea oaselor, sistemul imunitar și cel reproductiv.
Beneficiile pentru sănătate ale consumului de prune
Beneficiul principal al consumului de prune proaspete, dar și uscate, este conținutul mare de antioxidanți, ce îți protejează organismul de acțiunea nocivă a factorilor de mediu. Fenolii pe care îi conțin prunele sunt antioxidanți puternici ce protejează celulele creierului (neuronii) și întreg organismul. De asemenea, prunele conțin suficientă vitamina C cât să contribuie la absorbția fierului în organism, la stimularea imunității și la menținerea sănătății pielii.
Un studiu publicat în Archives of Ophthalmology arată că prunele, asemenea altor fructe, te protejează de degenerarea maculară cauzată de îmbătrânire, motivul principal pentru care seniorii își pierd vederea. Studiul citat de publicația de specialitate a fost realizat pe 110.000 de femei și bărbați, iar cercetătorii au evaluat efectul consumului de fructe și legume – fructele, inclusiv prunele, au fost corelate cu o incidența mai mică a degenerării maculare.
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024