Beneficiile importante ale consumului de ciocolată neagră
Dacă dulciurile nu se numără printre cele mai recomandate alimente, pentru ciocolata neagră există un grad mai mare de toleranță, întrucât este asociată cu o serie de beneficii pentru sănătate. Aceste beneficii se datorează în special faptului că ciocolata neagră are un conținut ridicat de cacao și conține mai puțin zahăr adăugat.
18.06.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 43 secundeBoabele de cacao și pudra care se obține prin măcinarea lor sunt bogate în minerale substanțe oxidante și grăsimi sănătoase, care se găsesc și în ciocolata neagră, ce atrage cu atât mai multe beneficii cu cât conține o concentrație mai mare de cacao.
Care sunt proprietățile nutriționale specifice acestui aliment și care sunt beneficiile pe care le poți avea consumând moderat ciocolată neagră, vei afla din rândurile următoare.
Prin ce se deosebește ciocolata neagră de ciocolata obișnuită
Ciocolata neagră se mai numește și ciocolată amăruie, iar acesta este un prim detaliu care o deosebește de ciocolata obișnuită, cunoscută ca fiind dulce datorită zahărului din compoziția sa. Când vine vorba de ciocolată neagră, proporția ingredientelor este diferită, de această dată fiind vorba de un conținut mai mare de cacao și o cantitate mai redusă de zahăr, ceea ce explică și gustul amărui. Cantitatea de cacao variază de la un sortiment la altul, dar o ciocolată neagră de calitate trebuie să conțină în proporție de cel puțin 70% acest ingredient, iar procentul poate ajunge până la 95%.
În același timp, ciocolata neagră conține și o cantitate mai mică de lapte în comparație cu cea obișnuită, iar unele sortimente chiar nu includ deloc acest ingredient. De aici rezultă o altă diferență constând în faptul că ciocolata neagră nu este la fel de cremoasă ca cea cu mai mult lapte, având o textură mai densă și mai fărâmicioasă.
Aceasta se prepară din boabe de cacao care sunt puse la fermentat câtva zile pentru a-și intensifica aromele, după care sunt prăjite, curățate și măcinate fin. Se obține astfel masă de cacao, care se supune unui tratament în urma căruia rezultă unt de cacao și cacao solidă, care este din nou măcinată pentru a se obține pudra pe care o știm cu toți. Revenind la ciocolata neagră, aceasta se obține amestecând în proporții diferite cacao solidă, unt de cacao, zahăr și, după caz, diverse ingrediente pentru aromă.
Ce proprietăți nutriționale are ciocolata neagră
Nu toate tipurile de ciocolată neagră au aceleași proprietăți nutriționale, acestea diferențiindu-se de la un sortiment la altul în funcție de concentrația de cacao și de cantitatea de zahăr conținută. Noi vom lua ca punct de referință 100 de grame de ciocolată neagră cu o concentrație de cacao de 70% – 85%, care este cel mai des consumată. Aportul caloric poate varia de la 175 la 604 calorii, crescând direct proporțional cu cantitatea de zahăr adăugată. Cantitatea de grăsimi poate ajunge până la 57,4 grame, cea de carbohidrați la 18,4 grame iar cea de proteine la aproape 8 grame. Mai trebuie spus că 100 de grame de ciocolată neagră pot conține până la 24,23 de grame de zahăr și 11 grame de fibre.
Ciocolata neagră are un bogat conținut de minerale precum fierul, magneziul, cuprul, manganul, fosforul, potasiul, seleniul și zincul, iar grăsimile sunt reprezentate de acid oleic, acid stearic si acid palmitic. Nu în ultimul, rând ciocolata neagră conține flavonoide dar și o cantitate mică de cofeină.
Ce beneficii aduce consumul de ciocolată neagră
Așa cum spuneam, beneficiile consumului de ciocolată neagră sunt date de mineralele, grăsimile și substanțele antioxidante pe care le conferă boabele de cacao ce își mențin proprietățile nutritive și în urma procesării.
Datorită acestora, avem următoarea listă de benefici importante:
Îmbunătățirea circulației sanguine
Ciocolata neagră are beneficii importante asupra sistemului cardiovascular prin faptul că previne depunerea colesterolului în vasele sanguine și totodată îmbunătățește elasticitatea acestora, permițând trecerea unui volum mai mare de sânge fără a crește presiunea acestuia.
Substanțele antioxidante previn stresul oxidativ exercitat de radicalii liberi asupra moleculelor de colesterol care astfel nu se mai atașează de pereții vaselor de sânge ducând la îngustarea acestora. Totodată, ciocolata neagră contribuie la creșterea producției de oxid nitric sub influența căruia vasele sanguine se dilată mai ușor. Se previne astfel hipertensiunea arterială și toate riscurile asociate acesteia.
Protecția pielii
Vara este recomandat să consumi ciocolată neagră pentru a-ți proteja pielea împotriva acțiunii razelor ultraviolete ale soarelui. Beneficiile în această privință se datorează tot substanțelor antioxidante, mai precis flavonoidelor, care sunt pigmenți naturali ce se găsesc în boabele de cacao dar și în majoritatea fructelor și legumelor. Razele ultraviolete favorizează apariția radicalilor liberi care afectează celulele de la nivelul pielii, generând fenomenul de îmbătrânire prematură și totodată apariția cancerului de piele. Flavonoidele din ciocolata neagră întăresc bariera naturală de la nivelul pielii, neutralizând radicalii liberi și împiedicând stresul oxidativ ce duce la apariția problemelor menționate mai sus.
Stimularea funcțiilor cognitive
O circulație sanguină îmbunătățită prin mecanismele descrise mai sus înseamnă și o mai bună oxigenare la nivelul organelor, inclusiv al creierului. Datorită aportului sporit de oxigen sunt stimulate funcțiile creierului, iar acest lucru poate fi constatat prin îmbunătățirea capacității de învățare, îmbunătățirea memoriei și a capacității de concentrare. Mai mult de atât, prin efectul antioxidant sunt revenite și procesele neurodegenerative ce stau la baza unor afecțiuni ce apar odată cu înaintarea în vârstă, precum boala Parkinson sau maladia Alzheimer.
Îmbunătățirea stării de spirit
Beneficiile consumului de ciocolată neagră se manifestă și pe plan psihic, nu doar cognitiv, prin stimularea bunei dispoziții și îmbunătățirea stării de spirit. Acest efect se datorează cu precădere magneziului care este implicat și în procesul de producere a unor neurotransmițători. Printre aceștia se numără și serotonina, responsabilă în organism și cu reglarea stării de spirit. Un nivel scăzut de serotonină determină o stare psihică proastă, asociată deseori cu depresia și anxietatea, iar consumul de ciocolată neagră poate crește moralul împiedicând astfel de stări negative.
Creșterea performanței fizice
Ciocolata neagră conferă un boost de energie, ce se dovedește benefic în timpul activităților fizice, atunci când simți că nu mai ai vlaga necesară pentru a duce antrenamentul până la sfârșit. În același timp, pe termen lung îmbunătățește fluxul sanguin, ajutând astfel și inima să facă față mai ușor la efort. De asemenea, datorită magneziului, îmbunătățește funcționarea mușchilor, prevenind crampele musculare și alte accidentări în timpul exercițiilor fizice și ajutând la o recuperare mai ușoară după efort intens.
De aceste beneficii te poți bucura consumând zilnic 1-2 tablete de ciocolată neagră, așa că nu trebuie sa faci din ele un pretext pentru a da curs apetenței pentru acest aliment, care poate avea și efecte mai puțin plăcute. Să nu uităm că ciocolata neagră conține zahăr adăugat și un număr destul de mare de calorii ce pot favoriza apariția excesului ponderal dacă este consumată zi de zi în cantități mari. De asemenea, consumul excesiv poate duce și la o creștere a glicemiei din cauza cantității mari de glucoză care se eliberează brusc în sânge, iar pe fondul unei alimentații neadecvate și al sedentarismului, poate duce la apariția diabetului zaharat de tip 2.
Despre ginseng, un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate și longevitate
12.11.2024