Beneficiile pentru sănătate ale consumului de pește gras
De fiecare dată când vinde vorba de alimente sănătoase, peștele gras nu are cum să nu fie adus în discuție, fiind un exponent de bază al acestei categorii. Consumului de pește gras îi sunt atribuite o serie de beneficii care se datorează în mod special conținutului ridicat de acizi grași Omega-3 și Omega-6. Aceștia sunt grăsimi sănătoase care stimulează o serie de funcții ale organismului și îl protejează de multe boli, motiv pentru care orice medic sau nutriționist îți va recomanda să mănânci cât mai des pește gras.
12.03.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 1 secundaPentru că am amintit mai devreme de beneficii, ne vom concentra atenția asupra acestui aspect și îți vom prezenta în continuare principalele argumente în favoarea consumului de pește gras.
Protejează sănătatea inimii
Acizii grași Omega-3 pe care îi conține peștele gras sunt o componentă de bază a colesterolului HDL, numit și colesterol bun. Această denumire i-a fost atribuită întrucât curăța sângele de colesterolul LDL, care se depune în interiorul vaselor de sânge, determinând apariția hipertensiunii arteriale și crescând riscul de infarct și accident vascular cerebral.
O dietă bogată în pește gras contribuie la menținerea unui nivel scăzut de colesterol rău (LDL) și la o creștere a nivelului de colesterol bun în componența căruia intră acizii grași Omega-3. Se reduce astfel riscul apariției hipertensiunii arteriale care stă la originea majorității bolilor cardiovasculare și riscul evenimentelor cardiace majore precum infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.
Totodată, consumul de pește gras contribuie la scăderea tensiunii arteriale în cazul persoanelor hipertensive, prin faptul că îmbunătățește elasticitatea vaselor sanguine, permițând astfel trecerea unui volum mai mare de sânge fără creșterea presiunii.
Îmbunătățește funcțiile cognitive
Despre peștele gras se mai spune că este „hrană pentru creier”, dat fiind faptul că unul din cele trei tipuri de acizi grași Omega-3 pe care îi conține intră în componența membranelor celulare ale neuronilor ce alcătuiesc sistemul nervos central. Este vorba de acidul docosahexaenoic (DHA), care joacă un rol crucial în formarea și dezvoltarea creierului încă din viața intrauterină. Ulterior, dacă este introdus de timpuriu in alimentația copiilor, peștele gras stimulează în continuare dezvoltarea creierului și a capacităților cognitive.
Și în cazul adulților, consumul de pește gras îmbunătățește capacitatea de concentrare, memoria, capacitatea de învățare și atenția. De asemenea, influențează în mod pozitiv starea de spirit, contribuind astfel la prevenirea anxietății și a depresiei.
Reduce riscul dezvoltării de boli neurodegenerative
Persoanele care consumă în mod frecvent pește gras sunt expuse unui risc mai scăzut de a suferi afecțiuni neurodegenerative ce apar odată cu înaintarea în vârstă. Acestea se datorează faptului că celulele din creier și nervi îmbătrânesc și mor, fără a mai fi înlocuite de alte celule tinere. Astfel, funcțiile creierului și nervilor se deteriorează treptat, ducând la apariția bolilor neurodegenerative. Cele mai cunoscute dintre ele sunt Alzheimer și boala Parkinson, însă există și alte afecțiuni care apar pe baza aceluiași mecanism.
Am precizat mai devreme peștele gras conține DHA, care intră în componența membranelor celulelor nervoase și joacă un rol important în dezvoltarea acestora. Prin urmare, consumul de pește gras asigură o resursă importantă pentru celulele sistemului nervos, încetinind astfel procesul de îmbătrânire a acestora și reducând riscul apariției bolilor neurodegenerative.
Mai trebuie precizat că aceste afecțiuni sunt incurabile și efectele lor sunt ireversibile iar opțiunile de tratament vizează încetinirea sau stoparea progresiei bolii. Și în aceste condiții, consumul de pește gras se dovedește benefic, ajutând la ținerea bolii sub control.
Menține și îmbunătățește acuitatea vizuală
Deși morcovul este cunoscut pentru acest beneficiu datorită conținutului ridicat de betacaroten din care se sintetizează vitamina A, trebuie spus că și peștele gras este cel puțin la fel de important pentru sănătatea ochilor.
Aceasta pentru că același acid gras DHA de care am mai amintit este și o componentă importantă din structura retinei. Prin urmare, peștele gras furnizează organismului o resursă esențială pentru sănătatea ochilor și pentru îmbunătățirea acuității vizuale.
Persoanele care includ peștele gras în dietă sunt expuse unui risc mai scăzut de a dezvolta degenerescență maculară odată cu înaintarea în vârstă și totodată au o vedere mai bună în comparație cu cele de aceeași vârstă care consumă doar ocazional acest aliment.
În cazul persoanelor cu diabet, peștele gras reduce riscul apariției unei complicații numite retinopatie diabetică, ce deteriorează vasele de sânge din retină și slăbește considerabil vederea.
Asigură un aport important de vitamina D
Chiar dacă organismul are capacitatea de a-și sintetiza singur vitamina D sub acțiunea razelor solare, acest proces este mai dificil în sezonul rece, când soarele e mai scump la vedere iar pielea e mai puțin expusă. Acest inconvenient poate fi compensat prin consumul de pește gras, care constituie cea mai importantă sursă alimentară de vitamina D. Vorbim de un nutrient esențial pentru organism, care intermediază absorbția calciului în oase, dinți și mușchi și totodată este un important susținător al sistemului imunitar.
Se poate spune astfel că prin aportul de vitamina D peștele gras contribuie la dezvoltarea sistemului osos în copilărie și la creșterea densității osoase în cazul vârstnicilor. De asemenea, prin facilitarea absorbției de calciu la nivelul smalțului dinților contribuie la dezvoltarea dentiției și la prevenirea apariției cariilor.
Totodată, consumul de pește gras contribuie și la întărirea imunității atât prin prisma aportului de vitamina D, cât și prin acțiunea acizilor grași Omega-3.
Cele mai cunoscute specii de pește gras sunt somonul, macroul, heringul, sardinele și tonul, toate având în comun câteva caracteristici. Mai precis, culoarea cărnii de pește gras este mai roșiatica său mai rozalie, spre deosebire de carnea de pește slab care este în general albă. Pielea peștelui gras este de obicei netedă, lucioasă și groasă, iar în cazul speciilor cu solzi, aceștia sunt mici și foarte deși. Forma corpului este de obicei una fusiformă și rotunjită, în comparație cu peștele slab, care are o formă aplatizată.
Cantitatea de acizi grași variază de la o specie la alta, însă indiferent de aceasta, orice pește gras este o alegere culinară excelentă.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024