Beneficiile pentru sănătate ale dietei cu vitamina B17
Cu toate că denumirea sa pare a susține contrariul, vitamina B17 nu este o vitamină în adevăratul sens al cuvântului, ci o substanță descoperită la începutul secolului XX, care a fost descrisă astfel la momentul respectiv pentru a se evita reglementările mai stricte ce se aplicau în cazul medicamentelor. Vitamina B17 a devenit astfel un termen generic pentru a denumi această substanță care nu este recunoscută nici în prezent de comunitatea științifică și medicală ca fiind o vitamină.
10.11.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 37 secundeA devenit cunoscută datorită unor anumite beneficii pe care le-ar avea în tratarea cancerului, însă rezultatele cercetărilor efectuate până la acest moment nu sunt suficient de elocvente. Cu toate acestea, vitamina B17 este inclusă în anumite scheme de tratament oncologic, cercetările de care am amintit anterior relevând și alte beneficii pe care aceasta le-ar putea avea.
S-a mai constatat totodată că vitamina B17 poate fi toxică în cantități mari și de aceea se recomandă consumul cu moderație al alimentelor care o conțin.
Ce este vitamina B17
În forma sa naturală, vitamina B17 se numește amigdalină, fiind vorba de o substanță care se găsește în cantități mici în anumite tipuri de nuci și semințe. Aceasta a atras atenția medicului american Ernest T. Krebs, care a fost primul ce a lansat teoria conform căreia amigdalina ar putea da rezultate favorabile în tratamentul cancerului.
Substanța era însă prea toxică, iar la jumătatea secolului trecut fiul medicului care lansase această teorie, a sintetizat o altă substanță din amigdalină, numită laetril. Întrucât etapele pentru înregistrarea acestei substanțe ca medicament erau anevoioase, dr. Ernest T. Krebs jr. a catalogat laetrilul ca fiind o vitamină și astfel a apărut denumirea de vitamina B17 care s-a păstrat până în ziua de azi.
Așadar, putem spune că vitamina B17 este o substanță care se găsește în compoziția amigdalinei, putând fi consumată astfel în stare naturală, sau administrată sub formă sintetizată de laetril, care este mai puțin toxic.
Pentru că subiectul acestui material este dieta bogată în vitamina B17, în continuare ne vom referi forma sa naturală, mai exact la amigdalină.
Care sunt alimentele ce conțin vitamina B17
Așa cum am precizat deja, vitamina B17 sub formă de amigdalină se găsește în anumite tipuri de nuci și semințe. Dintre acestea cele mai bogate și totodată cele mai des consumate alimente care conțin această substanță sunt migdalele. De altfel, gustul ușor amărui și aroma specifică de migdale se datorează vitaminei B17. Aceeași aromă se simte și în sâmburii de caisă, care sunt o altă sursă cunoscută de vitamina B17.
De asemenea, cantități mici de vitamina B17 se găsesc în miezul sâmburilor de cireșe, de prune, piersici, nectarine și în semințele de mere și gutui. E drept că astfel de ingrediente sunt consumate mai rar, însă dacă vrei să adopți o dietă bazată pe vitamina B17 e bine să știi că poți apela cu încredere și la ele.
O alternativă o reprezintă suplimentele alimentare pe bază de vitamina B17, care conțin de obicei laetril, adică forma sintetică a acestei substanțe, care este mai puțin toxică decât amigdalina.
Beneficiile dietei cu vitamina B17
Cel mai important beneficiu al vitamiei B17 este legat de potențialul său anticancerigen. Conform teoriei avansate de dr. Ernest T. Krebs Jr, vitamina B17 interacționează cu o enzimă care se găsește doar în celulele canceroase, determinând o reacție chimică în urma căreia rezultă o substanță toxică ce distruge aceste celule. În schimb, celulele sănătoase nu au în niciun fel de suferit în urma acestei reacții întrucât nu conțin acea enzimă numită beta-glucozidază. Cercetările efectuate până la acest moment nu au avut însă rezultate suficient de concludente, astfel că nu se poate spune cu certitudine că vitamina B17 este un remediu eficient în tratarea cancerului, însă este una din cele mai populare metode de tratament alternativ.
În schimb, au fost descoperite alte beneficii pentru sănătate susținute cu argumente mai solide, care mai necesită totuși la rândul lor studii mai aprofundate. Astfel, vitamina B17 ar putea preveni hipertensiunea arterială datorită proprietății de a scădea presiunea sângelui, având în același timp efect analgezic și antiinflamator.
Aceleiași vitamine îi sunt atribuite și proprietăți antioxidante, datorită cărora protejează celulele împotriva stresului oxidativ, existând și teorii conform cărora aceasta contribuie și la întărirea imunității.
Posibile efecte secundare în dieta cu vitamina B17
În ciuda beneficiilor menționate mai sus, vitamina B17 poate reprezenta și un risc major pentru organism, din cauza toxicității sporite a amigdalinei. Aceasta este un precursor al cianurii, despre care nu e nevoie să mai precizăm că este o otravă foarte puternică. Din fericire, cantitatea de amigdalină prezentă în sâmburii de migdale sau caise, care constituie principalele surse de vitamina B17, sunt foarte mică, astfel că un consum moderat nu prezintă niciun pericol. Pe de altă parte, o cantitate mare de astfel de alimente consumate poate duce la apariția unor intoxicații datorate nivelului ridicat de cianuri rezultate în urma descompunerii amigdalinei în intestinul subțire.
În formele ușoare, o astfel de intoxicație se manifestă prin durere de cap, creșterea frecvenței respirației, iritații la nivelul ochilor și al pielii, greață și o stare de slăbiciune instalată brusc.
Dacă intoxicația este una mai severă, la aceste simptome se adaugă amețeala, învinețirea tegumentelor, buzelor și a gingiilor, probleme de echilibru și stări confuze. În astfel de cazuri, intoxicația afectează funcțiile ficatului, ale sistemului nervos și ale inimii, iar în situațiile extreme pacienții pot avea convulsii și chiar pot intra în comă sau pot suferi un stop cardiac. Este totuși destul de dificil să se ajungă într-o astfel de situație doar consumând sâmburi care conțin amigdalină, întrucât ar fi nevoie de o cantitate foarte mare.
Intoxicațiile severe pot apărea cel mai adesea dacă se administrează concomitent vitamina C sau dacă împreună cu sâmburii care conțin amigdalină se consumă citrice sau alte alimente care conțin această vitamină. Explicația stă în faptul că vitamina C accelerează procesul de conversie a amigdalinei în cianură și astfel, simptomele menționate pot apărea și în cazul unui consum moderat de alimente care conțin această substanță. Cel mai adesea se întâmplă însă atunci când vitamina B17 este administrată sub formă de comprimate orale, în combinație cu vitamina C. De asemenea, în astfel de situații este de evitat și combinarea acestor comprimate cu alimente precum fasole, mazăre, morcovi, țelină, linte și năut, pentru că și acestea conțin substanțe care grăbesc conversia vitaminei B17 in cianură.
În concluzie, vitamina B17 nu face parte din categoria nutrienților esențiali, nefiind o vitamină în adevăratul sens al cuvântului, dar cu toate acestea poate aduce anumite beneficii in ceea ce privește starea de sănătate. Este cunoscută în special datorită potențialului său anticancerigen însă un tratament oncologic este mult mai complex și nu se poate baza doar pe această substanță, folosită totuși ca adjuvant.
În același tip însă, vitamina B17 devine nocivă dacă este administrată în cantități mari sau în combinație cu vitamina C ori alte alimente, caz în care poate cauza intoxicații cu potențial letal.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024