Beneficiile și riscurile consumului de murături
Dacă mereu sunteți în dubii în privința garniturii pe care ați putea să o alegeți la un fel principal atunci puteți avea în vedere murăturile. Acestea reprezintă una din cele mai sănătoase alegeri pe care le puteți face în materie de opțiuni culinare, dacă nu aveți anumite contraindicații precum consumul crescut de sare, deoarece au un aport crescut de probiotice, vitamina C și fibre.
28.11.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 0 secundeMurăturile au apărut cu scopul conservării anumitor legume sau fructe care nu se găseau în natură pe toată perioada anului. Pentru prima metodă de conservare s-au folosit sare, apă și diferite condimente precum piperul, mărarul sau cimbrul. În timp, oamenii au început să adauge usturoi sau ardei iute pentru a da o notă picantă murăturilor, iar în țările asiatice se adaugă ghimbirul. Murarea este un proces de fermentare prin care bacteriile benefice se dezvoltă la nivelul structurii legumelor sau fructelor murate, cât și în zeama acestora. Consumul alimentelor conservate prin murare vine cu diferite beneficii pe care le vom puncta în continuare.
- Enzimele și antioxidanții din murături au proprietăți imunostimulatoare contribuind pe parcursul anotimpului rece la prevenirea afecțiunilor respiratorii.
- Murăturile contribuie la detoxifierea organismului, ajutând la menținerea sănătății pielii și la întârzierea apariției ridurilor.
- Rehidratarea rapidă este un alt beneficiu adus de murături sau mai precis de zeama acestora, deoarece are un aport crescut de sodiu și potasiu. Sodiul și potasiul sunt electroliți ce se pierd prin transpirație în cazul efortului fizic intens, iar zeama de murături vine cu aport de electroliți pentru refacerea necesarului organismului.
- Murăturile au funcție hepatoprotectoare prin scăderea toxicității de la nivelul ficatului.
- Pentru conținutul de potasiu, sodiu și magneziu din murături acest tip de mâncare este recomandat pentru atenuarea sau eliminarea crampelor musculare.
- Conținutul crescut de fibre din murături contribuie la senzația de sațietate, ceea ce duce la reducerea poftei de mâncare și ajută în procesul de control al greutății corporale.
- Murăturile au un conținut scăzut de calorii.
- Probioticele din murături pot contribui la prevenirea problemelor digestive.
- Legumele murate sunt bogate în vitamina C, A și K. Consumate, contribuie la consolidarea sistemului imunitar. Totodată murăturile conțin fier și calciu, ceea ce le recomandă a fi consumate pentru prevenirea anemiei și pentru sănătatea oaselor.
Pentru maximizarea beneficiilor aduse de murături se recomandă adăugarea usturoiului și mărarului, deoarece mărarul prin conținutul crescut de flavonoide contribuie la regenerarea țesuturilor, iar usturoiul contribuie la echilibrarea bacteriilor în organism.
Mărarul este bogat și în quercetină substanță cu rol în scăderea nivelurilor de histamină, adică cu rol în reducerea simptomatologiei alergice. Mărarul are și rol în scăderea colesterolului, în prevenirea indigestiei, calmarea crampelor și prevenirea flatulenței.
Contraindicații privind consumul de murături
După cum spuneam mai sus există câteva patologii în care este contraindicat consumul de murături, din cauza cantității mari de sare pe care o conțin. În această situație se regăsesc persoanele cu diferite afecțiuni renale, hipertensiune, insuficiență cardiacă, diabet de tip I sau II, cu retenție de apă sau care suferă de migrene. Pacienții cu steatoză hepatică și gravidele cu preeclampsie au voie să consume în cantități mici murături dulci.
Murăturile în oțet nu oferă aceleași beneficii precum cele fermentate în apă cu sare.
Despre ginseng, un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate și longevitate
12.11.2024