Beneficiile suplimentelor alimentare care conțin Calciu, Magneziu și Zinc
Calciul, magneziul și zincul sunt minerale vitale pentru mai multe procese ale organismului. Deși sunt prezente în mod natural în numeroase alimente, multe persoane utilizează suplimentele alimentare pentru a-și optimiza aportul. Suplimentele alimentare combinate, cum sunt cele cu calciu, magneziu și zinc au câștigat recent popularitate mai ales în rândul persoanelor care doresc să-și crească densitatea osoasă. Iată care sunt beneficiile suplimentelor alimentare cu calciu, magenziu și zinc.
17.09.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 39 secundeSusțin sănătatea sistemului osos
Calciul, magneziul și zincul ajută la întărirea oaselor prin mai multe moduri.
Calciul este principalul mineral din care sunt alcătuite oasele, care rețin mai mult de 99% din calciul prezent în organism. Organismul uman regenerează constant țesutul osos, așa că este important să consumi o cantitate adecvată de calciu în fiecare zi.
Zincul ajută la mineralizarea oaselor. El susține celulele care ajută la construcția osului, inhibându-le pe cele care care susțin descompunerea acestuia.
Magneziul joacă un rol important în convertirea vitaminei D la forma activă, care ajută la absorbția calciului.
Pot îmbunătăți dispoziția
Magneziul și zincul sunt fundamentale pentru procesele neurologice și semnalele transmise de creier. Dacă nu reușești să acoperi nevoile zilnice, suplimentele alimentare care le conțin pot ajuta la îmbunătățirea dispoziției. Un review a 18 studii sugerează că magneziul poate ajuta la reducerea anxietății, iar un studiu efectuat pe 14, 000 de persoane a arătat că persoanele care aveau un aport corespunzător de zinc erau cu 26% mai puțin predispuse să sufere de depresie.
Pot întări imunitatea
Magneziul și zincul pot susține sistemul imunitar și pot reduce inflamația. Chiar dacă inflamația este un răspuns imunitar normal al organismului, nivelurile cronice ale acesteia pot afecta sănătatea, predispunând la diverse tipuri de cancer și afecțiuni cardiovasculare. Suplimentarea cu magneziu s-a dovedit a reduce markerii specifici pentru inflamație, cum ar fi proteina-C reactivă și interleukina 6. Zincul joacă și el un rol esențial în dezvoltarea și funcționarea multor celule ale sistemului imunitar. Zincul ajută la combaterea infecțiilor și la vindecarea rănilor.
Ajută la controlul glicemic
Magneziul și zincul pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge (glicemie). O analiza a 32 de studii efectuate pe 1700 de persoane a arătat că un aport semnificativ de zinc reduce nivelurile insulinei, glicemiei și hemoglobinei A1c – un marker al nivelului glicemiei pe termen lung.
Cercetările sugerează că magneziul poate îmbunătăți controlul glicemic la persoanele cu diabet, crescând abilitatea corpului de a utiliza insulina – hormonul care transportă zahărul din sânge către celule.
Îmbunătățesc calitatea somnului
Atât magneziul, cât și zincul pot îmbunătăți calitatea somnului. Studiile arată că magneziul ajută la stimularea sistemului parasimpatic, lucru care te ajută să fii calm și relaxat. Un studiu de 8 săptămâni, efectuat pe persoane în vârstă cu insomnie a arătat că un aport zilnic corespunzător de magneziu și zinc, alături de melatonină – un hormon care reglează ceasul intern al organismului – a ajutat participanții să adoarmă mai ușor și a îmbunătățit calitatea somnului.
Dozajul zilnic de calciu, magenziu și zinc
Recomandările tipice pentru acești nutrienți sunt:
Calciu: 1.000 mg – 100% din doza zilnică recomandată
Magneziu: 400-500 mg – 100-125% din doza zilnică recomandată
Zinc: 15-50 mg – 136-455% din doza zilnică recomandată
În cazul suplimentelor alimentare este recomandat să respectați recomandările producătorilor!
Surse alimentare
Prin intermediul unei diete echilibrate și sănătoase putem obține întregul necesar de calciu, magneziu și zinc. Aceste minerale se găsesc din belșug în următoarele alimente:
Calciu: lactate, legume-frunze, leguminoase, pește la conservă
Zinc: legume-frunze, leguminoase, carne, ciocolată neagră
Magneziu: ciocolată neagră, avocado, nuci, legume-frunze, leguminoase
Dacă consideri că ai putea avea un nivel scăzut al acestor minerale, discută cu medicul de familie. Analizele de sânge vor arăta cu precizie dacă este indicat să crești aportul de alimente care conțin calciu, magneziu și zinc sau dacă este nevoie de un supliment alimentar.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024