Biscuiți de Crăciun: cinci rețete cu care nu dai greș
Crăciunul este momentul perfect să-ți umpli casa cu mirosul mirodeniilor calde și să faci bunătăți delicioase pentru cei dragi. Biscuiții de Crăciun sunt minunați ca gustări dulci și pot fi și un cadou de mulțumire pentru musafirii care ți-au trecut pragul de sărbători. Fie că ai mai făcut sau nu biscuiți de Crăciun, rețetele potrivite te vor ajuta să-ți iasă perfect de fiecare dată.
23.12.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 16 secundeAșadar, iată cinci rețete de biscuiți de Crăciun cu care să-ți delectezi papilele gustative și să-ți impresionezi musafirii.
1. Biscuiți de Crăciun cu bucăți de ciocolată
Pentru această rețetă de biscuiți de Crăciun vei avea nevoie de următoarele:
- 125 g unt nesărat, tăiat mărunt
- 125 g zahăr brun
- 60 g zahăr pudră
- 1 ou mediu, plus 1 gălbenuș de ou
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 100 g făină albă
- 100 g făină integrală de secară
- 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 125 g ciocolată cu lapte, tăiată mărunt
- 40 g nuci pecan sau alune sărate, tocate grosier, opțional
Într-o tigaie mică, se topește untul. Se răstoarnă într-un castron mare și se lasă să se răcească timp de 10 minute. Folosind o lingură de lemn, se amestecă zahărul, oul, gălbenușul și vanilia. Se adaugă făina și bicarbonatul de sodiu și se amestecă. La final se amestecă ciocolata tocată și nucile. Se dă la rece pentru cel puțin 1 oră (până la 24 de ore).
Preîncălzește cuptorul la 180°C și tapetează tava cu hârtie de copt. Pune apoi biluțe din aluat pe tavă (nu e nevoie să le aplatizezi). Coace timp de 13-15 minute sau până când marginile sunt ușor aurii. Se lasă să se răcească pe tăvi timp de 3 minute, apoi se transferă pe un suport de sârmă pentru a se răci complet.
2. Biscuiți de Crăciun cu bomboane de mentă
Pentru această rețetă de biscuiți de Crăciun vei avea nevoie de următoarele:
- 100 g unt, moale
- 100 g zahăr brun
- 2 linguri de lapte condensat
- Câteva picături de extract de mentă, opțional
- 50 g bomboane de mentă
- 75 g bucăți de ciocolată neagră
- 100 g făină care crește singură
- 40 g pudră de cacao
Preîncălzește cuptorul la 180°C și pune hârtie de copt în tăvi. Folosind un mixer bate untul, zahărul, laptele condensat și extractul de mentă până devin palide și pufoase. Zdrobește mărunt bomboanele apoi toarnă-le într-o sită așezată deasupra unei farfurii. Se scutură bine pentru a elimina pudra. Se adaugă pudra de bomboane la amestecul de unt și se răstoarnă bucățile mai mari pe farfurie. Adaugă bucățile de ciocolată, făina și cacaua la amestecul de unt și mixează-le în compoziție.
Formează din aluat porții de mărimea unei nuci și așează-le pe foile tapetate, la distanță una de cealaltă. Aplatizează ușor bilele cu palma pentru a obține rondele de 6 cm. Coace-le timp de 12 minute sau până când se întăresc pe margini (vor continua să se întărească pe măsură ce se răcesc).
Se presară imediat cea mai mare parte din bomboanele zdrobite. Se dă din nou la cuptor pentru 1 min sau până când bomboanele încep să se înmoaie. Se scot din cuptor și se presară restul de bomboane. Se lasă să se răcească complet pe foi înainte de servire.
3. Biscuiți de Crăciun amaretti
Pentru această rețetă de biscuiți de Crăciun vei avea nevoie de următoarele:
- 2 albușuri de ou
- 175 g zahăr pudră
- 175 g migdale măcinate
- 1 lingură amaretto
- Pastă de zahăr
Preîncălzește cuptorul la 170°C și tapetează tăvile cu hârtie de copt. Se bat 2 albușuri până se întăresc, apoi se încorporează zahărul pudră, migdalele măcinate și amaretto. Cu ajutorul mâinilor umede, formează biluțe de mărimea unei lingurițe. Se trec prin pasta de zahăr pentru a se acoperi. Se așază pe foi de copt, la distanță una de cealaltă. Coace-le timp de 20 minute până când sunt ușor aurii și umflate. Se răcesc pe un suport de sârmă.
4. Biscuiți de Crăciun cu vanilie
Pentru această rețetă de biscuiți de Crăciun vei avea nevoie de următoarele:
- 175 g unt nesărat, moale
- 200 g zahăr pudră
- 350 g făină
- 1 ou mediu
- 2 lingurițe de pastă pură de vanilie
- 2 linguri de zahăr pudră
Preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pun untul, zahărul, făina, oul și pasta de boabe de vanilie într-un robot de bucătărie și se mixează. Ia o hârtie de copt și pune aluatul deasupra. Apasă aluatul cu palma pentru a-l aplatiza ușor, apoi pune o altă foaie deasupra – acest lucru va împiedica aluatul să se lipească. Întinde aluatul la o grosime de 3 mm, apoi îndepărtează foaia de deasupra.
Decupează forme cu forme de biscuiți și pune-le pe tava cu hârtia de copt. Coace biscuiții timp de 10-12 minute, până devin aurii. Se răcesc câteva minute, apoi se transferă pe un suport de sârmă pentru a se răci complet. Se cerne zahărul pudră peste biscuiți.
5. Biscuiți de Crăciun Red Velvet
Pentru această rețetă de biscuiți de Crăciun vei avea nevoie de următoarele:
- 75 g unt nesărat, moale
- 100 g zahăr pudră
- 1 ou mediu
- 40 g lapte bătut
- 3/4 linguriță pastă de colorant alimentar roșu
- 175 g făină simplă, plus o cantitate suplimentară pentru modelat
- 1 linguriță de praf de copt
- 25 g cacao
Pentru glazură
- 200 g zahăr de glazură
Bate untul și zahărul pudră cu un mixer până devin palide și pufoase. Se adaugă oul, laptele bătut și colorantul alimentar și se bat pentru a se combina. Se încorporează restul ingredientelor pentru biscuiți, apoi se adună cu mâinile. Învelește aluatul în folie alimentară și dă-l la rece peste noapte.
Preîncălzește cuptorul la 180°C și pune hârtie de copt în tăvi. Se desface aluatul și se pudrează ușor cu făină. Se întinde între două bucăți mari de pergament la o grosime de 3 mm. Taie în forme de 9 cm, îndepărtând excesul de făină. Folosește o paletă pentru a le transfera pe foile pregătite, la o distanță de aproximativ 4 cm una de cealaltă. Coace timp de 10-12 minute, până când devin nisipoase la atingere.
Se răcesc timp de 5 minute pe foi înainte de a le transfera pe un suport de sârmă pentru a se răci complet. Pentru glazură, amestecă zahărul pudră cu 2 linguri de apă fierbinte pentru a obține o glazură groasă. Se strecoară într-o pungă pentru glazurat. Se aplică modele pe biscuiți și se lasă să se întărească.
Surse: https://www.goodhousekeeping.com/uk/food/recipes/a42242933/bottom-chocolate-box-cookies/
https://www.goodhousekeeping.com/uk/food/recipes/a62347819/candy-cane-crunch-cookies/
https://www.goodhousekeeping.com/uk/food/recipes/a25304171/amaretti-biscuits/
https://www.goodhousekeeping.com/uk/food/recipes/a537364/vanilla-cookies/
https://www.goodhousekeeping.com/uk/food/recipes/a557440/red-velvet-snowflakes/
Foto: Shutterstock.com
Rețetă de cozonac cu mac, perfectă pentru începători
05.12.2024