08.09.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 0 secundeDe fiecare dată când vrei să-i surprinzi pe cei dragi, propune-le un platou cu bruschete. Pe cât de simple, pe atât de gustoase, aceste preparate au darul de a-i impresiona plăcut chiar și pe cei mai pretențioși gurmanzi.
Cu un aspect elegant, ușor de preparat și cu o varietate inepuizabilă de combinații, bruschetele fac parte din categoria gustărilor care te scot din impas atunci când nu ai timp de aperitive sofisticate. Extrem de versatile, calde sau reci, le poți pune pe masă în orice sezon și cu orice ocazie.
Puțină istorie
Proveniența bruschetelor nu e greu de ghicit… Italia! Mai precis, fermecătoarea regiune Toscana. Denumirea lor derivă de la verbul italian „broscare” care înseamnă „a frige pe cărbuni”, făcând referire la modul în care au fost preparate acestea pentru prima dată, cândva în secolul XVI-lea. La origine, ele au fost niște bucăți de pâine veche pe care țăranii le puneau pe grătar, pe care le frecau apoi cu usturoi, le stropeau cu puțin ulei de măsline și le acopereau apoi cu pulpă de roșii și ierburi aromatice.
De-a lungul timpului, preparatul a evoluat, preluând diverse influențe. Astăzi, există o multitudine de variante de bruschete, de la sărate la dulci, trecând prin toată paleta de gusturi și arome. Partea cu adevărat grozavă este că nu trebuie să fii un expert într-ale gătitului ca să faci bruschete savuroase. Le poți prepara cu mozzarella, măsline, șuncă, ardei, midii, creveți și orice-ți poftește inima. Nu-ți face griji, nu ai cum să greș!
Drept inspirație, îți propunem să încerci aceste rețete simple!
Bruschete cu roșii uscate și busuioc
Taie o baghetă în felii și prăjește-le rapid într-un toaster sau la cuptorul preîncălzit la 180 C. Cât timp e pâinea la rumenit, curăță câțiva căței de usturoi. Freacă bine fiecare felie de pâine cu câte o jumătate de cățel de usturoi, apoi unge-le cu puțin unt, de dorit cât încă sunt călduțe.
Scoate din ulei câteva roșii uscate și câteva capere și lasă-le un pic la scurs. Pentru un aspect mai apetisant, pune pe feliile de pâine, alternând, bucăți de roșii și capere. Deasupra, decorează cu frunze de busuioc proaspăt.
Dacă vrei un preparat cu mai puține calorii, omite etapa cu untul.
Bruschete cu roșii cherry și anșoa
Prepară o compoziție din ceapă verde tăiată rondele, roșii cherry tăiate în două sau în patru, dacă sunt prea mari, sare, piper, frunze tocate de busuioc, ulei de măsline, bucăți de anșoa și zeamă de lămâie – proporțiile și cantitățile rămân la latitudinea ta. Această garnitură se distribuie în mod egal pe felii de baghetă prăjite și frecate cu usturoi.
Bruschete cu ton, ardei copți și măsline
Deschide o conservă de ton, de preferință în ulei de măsline, și pune peștele la scurs. Taie doi ardei copți în fâșii subțiri și amestecă-i cu o lingură de rondele de măsline verzi. Aranjează pe un platou felii de franzelă prăjite și frecate în prealabil cu usturoi, apoi pune pe fiecare câte un strat de ardei cu măsline, iar deasupra o lingură de ton. Decorează cu oregano proaspăt.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024