Bucataria arabeasca, savoare si deliciu cu iz oriental
Pereti impodobiti cu unduitoare litere arabesti, canapele moi si perne rubinii umplute cu puf, candelabre stralucitoare si un dulce parfum de pepene rosu ce vine dinspre narghilelele fumegande. In surdina, ritmuri incantatoare... de muzica orientala.
03.11.2010
Timp estimat de citire:
3 minute, 3 secundeNu, nu va scriu amintiri din Egipt sau Liban, ci va povestesc o dupa-amiaza de vis petrecuta in casa prietenei mele din Siria. Cand vine vorba de arabi, totul este grandios. Chiar si mancarea! In lumea araba, mesele sunt impartite in trei categorii: Al-Futur/tarwiqa, Al-Ghada’ si Al-Asha’. Micul dejun este, de obicei, mai light si se compune din Lubnan, un iaurt foarte gros, ce se serveste alaturi de masline proaspete, menta uscata si o lipie calda. Pranzul este considerat masa principala a zilei, deci este cel mai consistent. Se compune din mancaruri cu carne de oaie, pui, vita sau peste, orez, linte, burgul (orez uscat si faramat), legume, salate. La finalul zilei se serveste cina, formata din bucate delicioase precum falafel, branzeturi, pasta de susan, masline, oua. Daca am reusit sa va captez atentia si sa va fac pofta cu preparatele din bucataria arabeasca, va invit la o scurta lectie de gatit. Retetele sunt usor de preparat, foarte sanatoase si extrem de gustoase!
Baba Ghanouge
Ingrediente:
2 vinete de marime mijlocie
2 linguri tahini (pasta de susan)
1 sau 2 catei de usturoi
O rosie taiata cubulete pentru ornament
1 frunzulita de busuioc sau de patrunjel, tot pentru aspect
Ulei de masline
Vinetele se pun la rumenit pe o plita incinsa, dupa care se toaca exact ca la traditionala noastra salata. Piureul rezultat se inglobeaza cu usturoiul pisat si cu tahini, pasta de susan pe care o gasiti fie la magazinele de specialitate, fie la hypermarket la raioanele destinate produselor internationale. Toata mixtura trebuie asezata intr-un bol, iar apoi rasfatata cu ulei de masline extravirgin. Deasupra, pentru aspect, se presara cubuletele de rosie si busuiocul, dupa care bolul intra la frigider timp de o ora, pentru odihna.
Salata Tabbouleh
Ingrediente:
O legatura mare de patrunjel
250 g rosii
Suc de lamaie si ulei de masline
1/4 cana de burgul
2 cepe mijlocii
Sare si piper
Inainte de toate, burgulul, adica graul special pe care il puteti achizitiona de la hypermarket, trebuie lasat la scaldat timp de 30-45 de minute in apa rece, pana cand se inmoaie foarte bine. Intre timp, patrunjelul, rosiile si cepele trebuie tocate marunt, marunt. La final, intr-o simfonie a texturilor si gusturilor, toate aceste ingrediente trebuie amestecate intr-un bol. Zeama de lamaie, uleiul de masline, sarea si piperul sunt touch-ul final pentru aceasta salata deosebita.
Supa de linte rosie
Ingrediente:
350 g linte rosie
O ceapa potrivita
2 catei de usturoi
Un morcov
1 litru si ½ lde supa
O lingurita de kurkuma si coriandru
Lamaie
Ulei de masline
Sare si piper
Boabele de linte trebuie spalate cu atentie si puse la scurs. Apoi, in uleiul de masline incins se calesc cubuletele de ceapa si usturoiul tocat pana devin aurii. Se adauga condimentele si lintea, dupa care se toarna supa. Toata pleiada de ingrediente se lasa la fiert cam 40 de minute. Supa crema rezultata se serveste cu zeama proaspata de lamaie si ceapa verde. E delicios!
Hummus
Ingrediente:
500 g naut
O lamaie
4 catei de usturoi
Praf de boia dulce
3 linguri de pasta de susan
Ulei de masline
Sare si piper
Pregatirea acestui preparat incepe cu lasatul nautului la inmuiat pana a doua zi dimineata, cand trebuie fiert bine in apa cu sare. Dupa care se curata de coji si se mixeaza bine cu ajutorul robotului de bucatarie. Se innobileaza cu usturoi pisat, tahini, praful de boia si cateva linguri de ulei de masline. De mentionat ca hummusul este un starter ce se serveste cu lipie sau cu chipsuri de paine.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024