Bucătăria italienească – Bucate și bucate
Sarmalele noastre-s cele mai bune. Dar trădăm din când în când bucătăria românească pentru feluritele bucate ale lumii. Lună de lună, în această rubrică ("Bucătităria lumii") vom gusta, vom savura, vom mirosi împreună, cu „ochii minții” pentru început, bucatele din diferite părți ale lumii. Cu ochii minții numai până când punem piciorul în bucătărie și ne transformăm rând pe rând în italieni, greci și câte și mai câte.
15.09.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 16 secundeÎncepem cu jumătatea noastră latină, cu cei care știu să gătească repede, bine și bun, cu italienii. Bine ați venit în bucătăria italienească!
Mama mia, ce mâncăruri!
Mama mia! Paste, pizza, tiramisu, îți plouă-n gură numai când te gândești la bunătățile italienești. Atunci când vorbești despre mâncarea italienească parcă simți deja mirosul de sos proaspăt de roșii abia decojite și stoarse, încins în ulei de măsline, în care se topesc supărate feliuțe subțiri de usturoi ce completează aroma delicioasă a busuiocului. Italienii au impus, poate fără să vrea, mâncărurile lor în toată lumea. Fără să vrea pentru că, oricum, atunci când guști, când descoperi aromele Siciliei, fără să vrei te transformi într-un dependent de bucate cu iz român.
Curele de slăbire nu îți dau voie să te împrietenești cu pizza, cu spaghetele carbonara sau cu penele cu brânză, însă bucătăria italienească ascunde multe preparate care sunt pe aceeași lungime de undă cu dorințele tale, preparate care nu îngrașă deloc.
Delicioasele brânzeturi, mozzarella, parmezanul, măslinele proaspete și caperele sărate, peștișorii mici, ornează salatele mari, pline de culoare și personalitate. „Iar salate”, poate că exclamati… ei bine salatele italienești sunt diferite, au parcă alt gust, rucola întregește savoarea frunzelor de salată verde iar oțetul balsamic completează ceea ce ușor-ușor se apropie de o salată perfectă.
Mâncare bună și sănătoasă
Vedetele mâncării italienești sunt carnea slabă, crudă, prosciuto, carpaccio de vită, dar și minunatele fructe de mare roz, albe, albăstrui, maronii sau roșii. Atât fructele de mare, cât și peștele și carnea crudă, condimentată, pe lângă faptul că sunt delicioase, sunt și foarte indicate pentru menținerea siluetei. Vă propunem câteva sfaturi simple care vă vor aduce aerul de Milano și siluetele manechinelor de pe acele podiumuri.
Cumpărați crevete mari, întregi, spălați-le cu apă rece, puneți-le pe grătarul încins sau pe o tigaie de teflon și întoarceți-le pe o parte și pe alta până devin roz și partea cărnoasă se înmoaie. Lăsați-le întregi, aranjați-le pe o farfurie peste câteva frunze de rucola, stoarceți lămâie peste ele și sărați cu sare de mare sau sare grunjoasă. Serviți fără pâine sau cu pâine prăjită unsă cu ulei de măsline virgin (nerafinat).
Puteți pune acești creveți, și în general fructele de mare, și în salate sau paste și, de ce nu, pe blatul de pizza. Consumate singure sunt însă delicioase și foarte sănătoase. Tot pentru crevetele încinse la grătar se poate face un sos de roșii cu usturoi, busuioc, măsline, capere, ardei iute tăiat mărunt, sare și piper, inroșind apoi de supărare cu sosul crevetele deja roz de la căldură.
Minus (-): multe mâncăruri pe bază de carbohidrați, grele, care îngrașă, brânzeturi grase.
Plus (+): gust deosebit, folosirea fructelor de mare și a cărnii slabe, inventivitate, originalitate, gamă largă de salate, multe legume, folosirea uleiului de măsline.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024