Burger raw vegan
Dacă ți se pare că arată bine, trebuie să știi că are un gust și mai și. Dacă ți se pare că arată ciudat, nu te lăsa influențat de prima impresie. Șansele să te cucerească de la prima mușcătură bat spre 99%!
07.10.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 31 secundeÎn ultimi ani, curentul raw-veganismului a luat amploare. Atât în lume, cât și la noi. În bună parte datorită promovării celebrităților de la Hollywood și nu numai. Actorii Alicia Silverstone și Woody Harrelson, modelul Miranda Kerr, tenismena Venus Villiams, cântăreții Jason Mraz și Lenny Kravitz sunt doar câteva dintre numele sonare care au îmbrățișat acest stil alimentar.
În cazul în care te gândești să le iei exemplul și vrei să vezi cum este să mănânci raw-vegan, încearcă fără ezitare această rețetă. Face o tranziție formidabilă de la alimentația obișnuită la cea raw. Simplul fapt că are aspectul unui preparat preferat este mega reconfortant. Și dacă versiunea clasică nu-i deloc prietenoasă cu silueta, aceasta este un veritabil aliat. Mănânci pe săturate, fără griji și remușcări ulterioare.
Poți încerca această rețetă de burger vegetal și dacă pur și simplu cauți să aduci mai multă diversitate în meniu. Este altceva, dar ceva ce-ți va plăcea cu siguranță.
Ingrediente necesare pentru 2 bucăți:
- 4 ciuperci Portobello
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
- 1 lingură de amino lichid (sau sos de soia)
Brânza de caju:
- 1 ¾ căni de caju
- ½ de cană de apă
- ⅓ de cană drojdie nutritivă
- sucul unei lămâi
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de miso
- sare și ierburi de Provence, după gust
Garnituri:
- felii de roșii
- arpagic proaspăt tocat, spanac și pătrunjel
- orice altă verdeață îți poftește inima
Mod de preparare
- Mai întâi, ocupă-te de marinarea ciupercilor. Unge-le cu uleiul de măsline și lichidul cu aminoacizi, apoi pune-le în deshidrator, timp de aproximativ 3 ore sau până când se înmoaie și capătă o culoare brun închis. În cazul în care n-ai aparat de deshidratare, poți folosi cuptorul, însă la o temperatură joasă, de maximum 42 °C, până la care enzimele din alimente nu sunt distruse.
- În timp ce se marinează ciupercile, prepară brânza de caju. Cum anume? Foarte simplu! Pune toate ingredientele într-un bol și, cu ajutorul unui mixer, amestecă-le bine până când obții o masă omogenă. Gustă și adaugă sare, ierburi aromatice sau alte condimente, în funcție de preferințe. Toarnă compoziția într-un vas căptușit cu pânză și las-o deoparte să se scurgă, timp de cel puțin 2 ore (sau, dacă ai timp și răbdare, lăsă „brânza” să se matureze timp de câteva zile).
- Când totul este gata, treci la ultima și cea mai importantă etapă: asamblarea burgerilor. Întinde un strat generos de brânză de caju pe partea interioară a fiecărei ciuperci. Pune apoi felii de roșii. În continuare, pe doar două dintre ciuperci, care vor alcătui baza burgerilor, pune arpagic și frunze de spanac și pătrunjel. La final, pune peste acestea celelalte două bucăți.
Notă: dacă gustul ciupercilor crude nu-ți displace, poți sări peste etapa marinării acestora; poți folosi ciupercile Portobello pe post de chiflă și în varianta proaspătă.
Pe scurt despre ciupercile Portobello
Cu o pălărie mare și textură fermă, ciupercile Portobello sunt un ingredient extrem de apreciat în multe bucătării. Sunt o alternativă vegetală excelentă la carne, luându-i cu succes locul în multe rețete.
Dincolo de această caracteristică deosebită, acestea se disting și prin valorile nutriționale de excepție. Acestea conțin per 100 g de produs 5 g de carbohidrați, 2,2 g de proteine, 2,2 g de fibre, 0,5 g de lipide, 0 colesterol, 2 mg de sodiu, 356 mg de potasiu, 12 mg de magneziu, 6 mg de calciu, 4 mg de vitamina C, 1,7 mg de fier, 0,1 mg de vitamina B6 și 8 UI de vitamina D.
Dacă le consumi în componența rețetelor raw vegane, ai siguranața că beneficiezi de toată această colecție de substanțe nutritive.
Retete raw vegane cu capsuni, zmeura si cirese
13.05.2016