Calatorie culinara in jurul lumii
Slab sau Gras te invita sa te alaturi celei mai delicioase calatorii facute vreodata! Plecam in jurul lumii, iar in escalele noastre o sa adunam cele mai gustoase si apetisante retete! Haide sa savuram impreuna mancaruri din Egipt, Bulgaria, Italia sau China! Atentie, imbarcarea se face chiar acum! Drum bun!
20.02.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 0 secundeFilipine
Ton in sos de iaurt picant
Ingrediente:
File de ton, 6 portii
250 ml iaurt
200 ml smantana dulce
1/2 lamaie
10 g curry
10 g ienibahar pulbere
10 frunze de busuioc
5 catei de usturoi
10 g sare
o linguraa de ulei de palmier
5 g sofran,
o legatura de marar
25 g coniac fin
Mod de preparare:
Zvanta bine fileul de ton intr-un prosop sau hartie de bucatarie. Pune uleiul intr-un bol peste care adauga usturoiul bine pisat, mararul taiat foarte marunt si zeama de lamaie. Amesteca pana ce compozitia devine omogena, apoi pune toate celelalte ingrediente si amesteca in continuare pana compozitia devine spumoasa. Asaza fileurile in aceasta pasta si lasa-le sa se odihneasca la rece circa 5 ore.
Incinge foarte bine gratarul si pune fileurile de peste, fara sa le scuturi de compozitia marinata, si lasa-le sa se rumeneasca in jur de 2-3 minute pe o parte, apoi la fel pe cealalta parte. Pune pestele suculent pe o farfurie intinsa, toarna din bol restul de compozitie rece si serveste cu garnitura de legume crude.
Italia
Salata siciliana
Ingrediente:
500 g cartofi copti
500 g mere verzi, acre
400 g telina
Maioneza din 1 ou, 120 g ulei de masline,1/2 lamaie, sare, piper
Mod de preparare:
Cartofii bine spalati si uscati se coc in cuptor. Curata-i cat sunt calzi, lasa-i sa se raceasca si taie-i rondele fine. }elina, curatata si spalata, o tai foarte subtire, stil julien. Curata merele si taie-le cubulete, apoi amesteca totul intr-un bol de sticla. Prepara maioneza si alinta ingredientele cu ea. Lasa salata la frigider pret de o ora, apoi serveste-o langa un pahar de vin rosu.
Egipt
Makluba
Ingrediente:
carne de pui
cartofi
vinete
conopida
orez
ceapa
mirodenii
sare, piper
Mod de preparare
Pune la fiert carnea de pui, iar cand apa incepe sa fiarba, taie o ceapa solzisori si adauga in oala; lasa-le sa fiarba pana puiul este moale.
Separat, taie cartofii rondele, la fel si vinetele, iar impreuna cu bucatelele de conopida caleste-le in ulei de masline. Cand sunt toate aramii, ia o oala mai mare in care pune-le in ordinea urmatoare: un strat de cartofi, apoi carnea, un strat de orez, conopida si vinete, iar orez. La final, toarna supa in care a fiert puiul si condimenteaz-o, apoi adaug-o peste ingredientele din oala, in asa fel incat sa le acopere. Cand apa scade, minunea de mancare este gata!
China
Manga Thai
Ingrediente:
250 g orez Basmati
500 g file de somon
1 catel de usturoi
o legatura de ceapa verde
2 linguri de ulei
3 linguri sos de soia
200 ml de smantana
4 linguri vin sec
o conserva mango
o lingura ulei de susan
o lingurita coaja de lamaie
sare, piper
Mod de preparare
Fierbe orezul in 500 ml apa cu sare, conform indicatiilor de pe ambalaj. Spala
pestele, sterge-l, apoi taie-l cuburi. Toaca usturoiul si ceapa verde si da-le la calit in uleiul incins, iar cand sunt rumene adauga somonul; se prajesc impreuna circa 1 minut. Scoate-le peo farfurie plata, apoi adauga in tigaie sosul de soia, smantana si vinul, amestec ce se lasa sa fiarba. Cand dau in clocot, presara cubuletele de mango si lasa-le sa se incalzeasca, dupa care completeaza cu bucatelele de somon, uleiul de susan, coaja de lamaie si condimentele.
E pur si simplu delicios!
Bulgaria
Salata de toamna
Ingrediente:
4 pere
1 telina
4 lingurite cu nuci macinate
2-3 linguri bulion
2 linguri de ulei
1 ou
4 linguri de smantana
Mod de preparare
Taie perele si telina in felii subtiri si amesteca-le cu nucile. Bulionul se dilueaza cu uleiul si smantana si se toarna peste salata. Totul se orneaza cu felii de ou.
Diana Sorescu
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024