Calculator de calorii – cum funcționează și cum te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de nutriție și slăbit
Fie că vrei să-ți corectezi obiceiurile alimentare sau cu atât mai mult dacă îți propui să ții o dietă de slăbit, ai nevoie de un calculator de calorii. Acesta este unul dintre instrumentele pe care le avem la îndemână pentru a ne putea calibra mai bine meniul zilnic, pentru a slăbi sau pentru a ne menține în formă.
13.05.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 24 secundeTot mai multe persoane manifestă o preocupare în creștere pentru alimentația sănătoasă și controlul greutății. De aici și interesul tot mai mare tot pentru modalitățile prin care ne putem monitoriza consumul alimentar. Un calculator de calorii se dovedește esențial în acest sens. Tocmai de aceea, am ales să detaliem cum funcționează un astfel de calculator și cum poate fi folosit pentru a-ți atinge obiectivele.
Ce este un calculator de calorii?
Un calculator de calorii este un instrument valoros în gestionarea greutății și menținerea unui stil de viață sănătos. Și aceasta pentru că te ajută să-ți determini aportul ideal de calorii. Acesta este diferit pentru fiecare persoană în parte, întrucât depinde de mai mulți factori. Cu ajutorul unui calculator de calorii, poți afla care este numărul exact de calorii pe care ar trebui să-l consumi în fiecare zi, în funcție de ceea ce urmărești să obții.
Cum funcționează un calculator de calorii?
Majoritatea calculatoarelor de calorii utilizează formule matematice pentru a estima necesarul caloric zilnic al unei persoane, luând în considerare mai mulți factori. Printre aceștia se numără:
Vârsta
Rata metabolismului scade odată cu înaintarea în vârstă. Prin urmare, necesarul caloric poate varia în funcție de vârstă.
Sexul
Corpul bărbaților arde calorii în mod diferit de cel al femeilor. Fenomenul se datorează diferențelor de compoziție corporală și metabolism.
Greutatea și înălțimea
Statusul ponderal și înălțimea sunt factori importanți în calcularea necesarului caloric, deoarece persoanele mai înalte și mai robuste au nevoie de mai multe calorii pentru a-și menține greutatea.
Nivelul de activitate fizică
Persoanele care fac mișcare ard mai multe calorii decât cele sedentare. În consecință, este normal ca nivelul de activitate să fie un factor important în calcularea necesarului de calorii.
Formulele de calcul folosite
De regulă, un calculator de calorii online folosește mai multe formule de calcul, rezultatele oferite fiind o medie estimată. Formula Harris-Benedict a fost una dintre primele folosite pentru a calcula rata metabolică bazală (RMB), care reprezintă cantitatea de energie cheltuită pe zi în repaus. Aceasta a fost revizuită în 1984 și a fost utilizată până în 1990, când a fost introdusă formula Mifflin-St Jeor. Și aceasta calculează RMB și s-a dovedit a fi mai precisă decât formula Harris-Benedict revizuită. Mai există și formula Katch-McArdle, care este ușor diferită prin faptul că estimează cheltuiala energetică zilnică în repaus, care ia în considerare masa corporală slabă.
Dintre aceste formule, cea a lui Mifflin-St Jeor este considerată cea mai precisă pentru calcularea RMB. Pe de altă parte, formula Katch-McArdle poate fi mai precisă pentru persoanele care sunt mai slabe și care își cunosc procentul de grăsime corporală. Iată cum arată cele trei formule folosite, de obicei, de un calculator de calorii online:
Formula Mifflin-St Jeor
Pentru bărbați – RMB = 10 G + 6.25 Î – 5 V + 5
Pentru femei – RMB = 10 G + 6.25 Î – 5 V – 161
Formula Harris-Benedict revizuită
Pentru bărbați – RMB = 13.397 G + 4.799 Î – 5.677 V + 88.362
Pentru femei – RMB = 9.247 G + 3.098 Î – 4.330 V + 447.593
Formula Katch-McArdle
RMB = 370 + 21.6 (1 – Gr) G
unde:
G este greutatea corporală în kg
Î este înălțimea corpului în cm
V este vârsta
Gr este grăsimea corporală în procente
Factorul de activitate
Valoarea obținută din aceste ecuații reprezintă numărul estimat de calorii pe care o persoană le poate consuma într-o zi pentru a-și menține greutatea corporală, presupunând că aceasta rămâne în repaus. Tocmai de aceea, această valoare este înmulțită cu un factor de activitate (în general, 1,2-1,95), care depinde de tipul de exerciții fizice efectuate. Tocmai de aceea, un calculator online va cere completarea unui câmp pentru indicarea nivelului de activitate fizică.
Cum ne ajută, concret, un calculator de calorii
Te întrebi de ce este atât de important să știi care e numărul de calorii de care e nevoie pentru a-ți menține greutatea actuală? Pentru simplul fapt că așa poți lua o decizie corectă în ceea ce privește subțierea siluetei, de exemplu. Știind cât consumi, afli cât trebuie să reduci pentru a slăbi sănătos.
Pentru a induce un ritm optim de scădere în greutate de 0,5 kg pe săptămână, este indicat să mănânci cu 500 de calorii mai puțin în fiecare zi. Ca atare, în cazul în care calculatorul de calorii îți estimează un necesar zilnic de 2.500 de calorii, va trebui să reduci acest aport la 2.000 de calorii.
Este esențial să reții că nu este recomandată o reducere drastică a consumului zilnic de calorii. Diminuarea aportului mai mult de 1.000 de calorii pe zi poate fi tentantă deoarece duce la o pierdere de mai bine de 1 kg pe săptămână. Este o capcană. Este un ritm de scădere în greutate nesănătos, care poate avea ca rezultat efectul opus în viitorul apropiat, deoarece duce la încetinirea metabolismului.
Un kilogram în minus pe săptămână implică și o pierdere de masă musculară – un lucru absolut indezirabil, dat fiind rolul mușchilor în determinarea ratei metabolice bazale.
În concluzie, un calculator de calorii facilitează setarea unor obiective realiste în ceea ce privește scăderea în greutate pe termen lung. Te ajută să stabilești un număr țintă de calorii pe care ar trebui să le consumi în fiecare zi pentru a slăbi în mod încet și sigur, fără a-ți pune în pericol sănătatea.
Data publicarii: 13.05.2024Data ultimei actualizari: 14.05.2024
Articole recomandate din categoria Diete
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024