Ceafa de porc

Ceafa de porc este probabil tipul de carne care sfârâie cel mai des pe grătar la noi, la români. Este fragedă și, când e gătită cum se cuvine, parcă se topește în gură, asigurând o adevărată sărbătoare pentru papilele gustative. Nu încape nicio îndoială, ceafa de porc este savuroasă. Dacă este și sănătoasă, aici lucrurile nu mai sunt atât de categorice. Pentru că totul depinde de cantitate, frecvența cu care ceafa de porc apare în farfurie, dar și de ce anume o acompaniază. Una e să fie consumată cu moderație, ocazional, în asociere cu o salată cu multe verdețuri sau chiar murături și cu totul altceva este să fie nelipsită din meniul săptămânal, fiind înecată în fel și fel de sosuri și având ca garnitură cartofii prăjiți.

Pe lângă proteine și grăsimi, carnea de porc, inclusiv ceafa, este o sursă bogată de vitamine și minerale, printre care tiamina (B1), niacina (B3), piridoxina (B6), cobalamina (B12), fierul, calciul, seleniul, zincul și fosforul. De asemenea, mai conține o serie de compuși bioactivi, cu roluri importante în creșterea forței musculare și a rezistenței organismului, în general. Vorbim aici de creatina, taurina și glutation – substanțe foarte populare mai ales în rândul sportivilor.

Calorii ceafă de porc gătită

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 231 Calorii | 462 Calorii | 693
Proteine| 23,7 Proteine | 47,4 Proteine | 71,1
Lipide | 14,3 Lipide | 28,6 Lipide | 42,9
Carbohidrați | 0 Carbohidrați | 0 Carbohidrați | 0
Fibre | 0 Fibre | 0 Fibre | 0

 

Pentru un plan alimentar echilibrat, poți consuma și: