Ceafa de porc
Ceafa de porc este probabil tipul de carne care sfârâie cel mai des pe grătar la noi, la români. Este fragedă și, când e gătită cum se cuvine, parcă se topește în gură, asigurând o adevărată sărbătoare pentru papilele gustative. Nu încape nicio îndoială, ceafa de porc este savuroasă. Dacă este și sănătoasă, aici lucrurile nu mai sunt atât de categorice. Pentru că totul depinde de cantitate, frecvența cu care ceafa de porc apare în farfurie, dar și de ce anume o acompaniază. Una e să fie consumată cu moderație, ocazional, în asociere cu o salată cu multe verdețuri sau chiar murături și cu totul altceva este să fie nelipsită din meniul săptămânal, fiind înecată în fel și fel de sosuri și având ca garnitură cartofii prăjiți.
Pe lângă proteine și grăsimi, carnea de porc, inclusiv ceafa, este o sursă bogată de vitamine și minerale, printre care tiamina (B1), niacina (B3), piridoxina (B6), cobalamina (B12), fierul, calciul, seleniul, zincul și fosforul. De asemenea, mai conține o serie de compuși bioactivi, cu roluri importante în creșterea forței musculare și a rezistenței organismului, în general. Vorbim aici de creatina, taurina și glutation – substanțe foarte populare mai ales în rândul sportivilor.
Calorii ceafă de porc gătită
100 grame | 200 grame | 300 grame |
Calorii | 231 | Calorii | 462 | Calorii | 693 |
Proteine| 23,7 | Proteine | 47,4 | Proteine | 71,1 |
Lipide | 14,3 | Lipide | 28,6 | Lipide | 42,9 |
Carbohidrați | 0 | Carbohidrați | 0 | Carbohidrați | 0 |
Fibre | 0 | Fibre | 0 | Fibre | 0 |
Pentru un plan alimentar echilibrat, poți consuma și:
- Roșii (18 calorii/100 g)
- Piept de pui (151 g/100 g)
- Varza (31 calorii/ 100 g)
- Somon (208 calorii/ 100 g)
- Vinete (24 calorii/ 100 g)
- Ou fiert (155 g/ 100g)