Chiftele
Oriunde ai călători în lume este puțin probabil să nu găsești printre preparatele specifice fiecărei zone și unul sau mai multe tipuri de chiftele. Așadar, există numeroase rețete de chiftele care se deosebesc atât prin ingrediente, cât și prin aspect, dar și modul de preparare. De asemenea, pe baza acelorași criterii putem vorbi de chiftele cu mai multe sau mai puține calorii și, totodată, despre un aliment mai mult sau mai puțin sănătos.
Noi vom vorbi despre chiftelele cu specific românesc pe care le cunoaștem cu toții, cu mențiunea că astfel de preparate sub diferite forme poți fi găsite și în toată regiunea Balcanilor, în China și alte țări asiatice, în țările arabe, dar și cele din zona Mediteranei și în vestul Europei. Și americanii sunt mari amatori de chiftele pe care le numesc „meatballs”, celebrii hamburgeri fiind, de fapt, niște chiftele servite sub formă de sandvici în chifle.
Să revenim însă la chiftelele noastre, preparate în mod tradițional din carne tocată, cartofi dați pe răzătoare, ouă, mărar sau pătrunjel, usturoi și alte condimente în funcție de preferințe. Se amestecă totul până capătă consistența unui aluat moale, din care se modelează biluțe care se aplatizează cu palmele după care se dau prin făină și se pun la prăjit. Dacă ținem cont de ingrediente și modul de preparare e ușor de intuit că vorbim de un aliment destul de bogat în calorii și grăsimi nu foarte sănătoase. Spre exemplu 100 de grame de chiftele din carne de porc au cel puțin 204 calorii, iar o cantitate similară de chiftele din amestec porc și vită conțin cam 199 de calorii.
Alternative sănătoase
Faptul că ingredientul de bază din chiftele este carnea le conferă acestora un aport ridicat de proteine, însă și concentrația de grăsimi nu este de neglijat, fiind de cel puțin 10%. Dacă sunt preparate prin prăjire așa cum cere rețeta consacrată, calitatea acestor grăsimi poate pune probleme serioase, contribuind la creșterea nivelului de colesterol rău (LDL).
Așadar, chiftelele prăjite preparate din carne grasă nu sunt cea mai recomandată variantă, dacă ești la dietă sau dacă ții la sănătatea ta, întrucât conțin multe calorii și grăsimi nesănătoase, favorizând astfel la creșterea excesului ponderal și a nivelului de colesterol rău.
Din fericire există și variante mai sănătoase de chiftele cu mai puține calorii și un conținut scăzut de grăsimi.
O primă variantă este să păstrezi ingredientele din rețeta clasică, însă în loc să prăjești chiftelele în ulei, să le coci în cuptor. Pentru a obține acea textură crocantă conferită de prăjirea în ulei, poți trece chiftelele prin pesmet în loc de făină, înainte de a le da la cuptor.
Dacă vrei să reduci aportul de grăsimi saturate, poți înlocui carnea de porc sau vită cu carne slabă de pui sau de curcan, iar o altă opțiune sunt chiftelele din pește. De asemenea, și în acest caz este mai bine să coci chiftelele la cuptor decât să le prăjești.
Nu în ultimul rând, o altă variantă sunt chiftelele vegetale, recomandate atât celor care țin un regim vegetarian, cât și celor care vor să aibă o dietă sănătoasă. În acest caz carnea poate fi înlocuită cu soia, iar în compoziție se pot adaugă morcovi, țelină rasă, dovlecei, năut sau orez.
Calorii chiftele (vită și porc)
100 grame | 200 grame | 300 grame |
Calorii |199 | Calorii | 398 | Calorii | 597 |
Proteine| 23,1 | Proteine |46,2 | Proteine | 69,3 |
Lipide | 10,4 | Lipide | 20,8 | Lipide | 31,2 |
Carbohidrați | 2,6 | Carbohidrați | 5,2 | Carbohidrați | 7,8 |
Fibre | 0,7 | Fibre | 1,4 | Fibre | 2,1 |
Alte alimente sănătoase, cu puține calorii, pe care le poți include într-un plan alimentar echilibrat sunt:
- Burger de vită (213 calorii/100 g)
- Mici vită și porc (233 calorii/100 g)
- Omletă (234 calorii/100 g)
- Chiftele marinate (129 calorii/100 g)
- Cârnați de porc (284,3 calorii/100 g)