Ciorbă de burtă
Când vine vorba de ciorbă de burtă preferințele se împart distinct în două categorii, prima reprezentată de cei care apreciază în mod deosebit acest preparat și l-ar consuma zilnic, iar de-a doua categorie constituită din cei care nici nu vor să audă de ea. Principalele argument ale celor din urmă sunt legate de ingredientul principal din ciorba de burtă, aspectul acesteia sau mirosul, însă foarte puțini sunt cei care contestă gustul. Din acest punct de vedere ciorba de burtă poate fi considerată chiar savuroasă, dacă este servită cu toate ingredientele aferente, respectiv oțet, usturoi, smântână și ardei iute.
Deși un subiect mai puțin disputat între consumatorii obișnuiți, părerile sunt împărțite și în privința proprietăților benefice ale acestui preparat. Astfel, în timp ce unii laudă ciorba de burtă datorită unor calități nutritive date de ingredientele specifice, alții o consideră o bombă calorică și o povară grea pentru ficat.
Indiferent de ce parte a baricadei ne-am afla, nimeni nu poate contesta faptul că ciorba de burtă este un aliment plin de calorii. Drept confirmare, menționăm că 100 de grame de ciorbă de burtă conțin 380 de calorii, iar dacă luăm în considerare faptul că o porție are cel puțin 300 de grame, ajungem la 1.140 ce calorii, ceea ce reprezintă aproape jumătate din doza zilnică necesară pentru un bărbat adult. Nu e deloc de apreciat că o singură porție de mâncare conferă un număr atât de mare de calorii, mai ales că e vorba de un preparat servit înaintea felului principal.
Un alt aspect negativ constă în faptul că aportul de calorii este dat în principal de lipide, care sunt reprezentate de grăsimile saturate provenite din burta de porc sau de vită folosită de obicei ca ingredient principal și din smântâna adăugată din belșug.
Vorbim de un conținut de lipide de 30%, ciorba de burtă fiind totodată și o bună sursă de proteine, ceea ce constituie un aspect pozitiv. Concret, conține în proporție de aproape 20% proteine, care provin preponderent din carne, la care se adaugă 7,5% carbohidrați și doar 0,8% fibre.
Ca ingrediente, ciorba de burtă conține burtă de vită sau porc, smântână, ouă, supă de oase, ceapă, morcov și rădăcini de pătrunjel, iar la servire se completează cu încă o doză de smântână, usturoi, oțet, ardei iute, sare și piper.
Așadar, smântâna, carnea grasă și ouăle conferă ciorbei de burtă un aport crescut de grăsimi saturate, care sunt bogate în calorii și in același timp sunt nocive pentru ficat și sistemul cardiovascular pentru că se transformă în colesterol rău, care se acumulează în celulele hepatice și vasele de sânge.
Aportul crescut de calorii și grăsimi saturate sunt singurele aspecte ce pot fi imputate acestui preparat, care are însă și părțile sale bune.
Ciorba de burtă conține și multe proteine, care se digeră mai ușor decât grăsimile și furnizează organismului resursele necesare pentru dezvoltarea masei musculare precum și pentru regenerarea țesuturilor. În același timp, ciorba de burtă furnizează și o cantitate importantă de colagen provenit din burta de vită sau de porc dar și din oasele care se fierb cu tot cu cartilagii pentru a obține supa. Colagenul este o proteină importantă care intră în componența tuturor țesuturilor, conferindu-le rezistență și elasticitate. Astfel, datorită acestei proteine pe o care conține din belșug, ciorba de burtă contribuie la refacerea și întărirea cartilajelor, ligamentelor și tendoanelor, fiind benefică în acest fel pentru sănătatea articulară.
Smântâna folosită în cantități generoase nu conferă ciorbei de burtă doar grăsime nesănătoasă ci și calciu, care este necesar creșterii densității osoase.
Usturoiul adăugat in ciorba de burtă la momentul servirii, care nu a trecut prin procesul de preparare termică, își păstrează intacte proprietățile antimicrobiene și antiinflamatoare date de conținutul de aicină, la fel și ardeiul iute servit alături, care conține capsaicină.
Calorii ciorbă de burtă
100 grame | 200 grame | 300 grame |
Calorii – 308 | Calorii – 760 | Calorii – 1140 |
Proteine – 19,6 | Proteine – 39,2 | Proteine – 58,8 |
Lipide – 30 | Lipide – 60 | Lipide – 90 |
Carbohidrați – 66 | Carbohidrați – 132 | Carbohidrați – 198 |
Fibre – 7,5 | Fibre – 15 | Fibre – 22,5 |
Alte tipuri de ciorbe, cu puține calorii, pe care le poți include într-un plan alimentar echilibrat sunt:
- Ciorbă de văcuță (53,8 calorii/100 grame)
- Borș de pui (27 calorii/100 grame)
- Ciorbă de legume (20,5 calorii/100 grame)
- Ciorbă de fasole (34,2 calorii/100 grame)
- Ciorbă de perișoare (36,8 calorii/100 grame)