Ciorbă de văcuță
Ciorba de văcuță se bucură de referințe favorabile din partea medicilor și a nutriționiștilor, care o recomandă în dietele sănătoase datorită conținutului bogat de nutrienți dar și numărului scăzut de calorii. În general, ciorbele ușoare sunt alimente cu puține calorii iar în această categorie intră și ciorba de văcuță, dacă nu conține smântână, ouă sau carne grasă. Însăși denumirea de ciorbă de văcuță duce cu gândul la o mâncare ușoară și în același timp savuroasă și de aceea trebuie să o menționăm printre alimentele hrănitoare și cu puține calorii.
Unei cantități de 100 de grame de ciorbă de văcuță îi corespund aproximativ 54 de calorii, astfel că o porție, care de obicei are 300 de grame, conține puțin peste 160 de calorii, ceea ce înseamnă un aport caloric scăzut.
Raportul de macronutrienți din ciorba de văcuță este aproximativ egal, cu un ușor avantaj în favoarea carbohidraților și lipidelor. Proteinele provin preponderent din carne iar raportul de macronutrienți poate suferi ușoare modificări în funcție de ingrediente și cantitatea în care acestea sunt folosite. Este de preferat să nu te zgârcești în privința legumelor și verdețurilor, pentru că acestea conferă o doză importantă de vitamine și minerale, făcând ca ciorba de văcuță să fie mai hrănitoare.
Rețeta clasică de ciorbă de văcuță include carne slabă de vită sau de vițel, suc de roșii, morcov, ceapă, cartofi, ardei gras, țelină, ulei, sare și pătrunjel proaspăt, care se adaugă la final pentru a da aromă.
Carnea se taie cubulețe și se pune la fiert în apă timp de 50-60 de minute, îndepărtând periodic spuma care se formează la suprafață. Între timp se taie și legumele cubulețe, iar când carnea pusă la fiert nu mai formează spumă se adaugă mai întâi morcovul, ceapa și țelina. După o jumătate de oră se adaugă ardeiul gras și cartofii, iar la un sfert de oră după aceea, sucul de roșii, uleiul și sare, după gust. Se mai lasă la fiert un sfert de oră, iar după aceea ciorba de văcuță se desăvârșește adăugând pătrunjelul proaspăt, tocat mărunt.
Există și o variantă de ciorbă de văcuță acră, în care se adaugă borș și leuștean, iar în funcție de preferințe, rețeta se poate completa cu mazăre, fasole verde, conopidă, varză, leuștean, cimbru, piper, boia dulce sau iute.
După cum se poate observa, rețeta ce ciorbă de văcuță în variantă clasică sau cu adăugiri conține ingrediente cu puține calorii, ceea ce explică aportul caloric redus al acestui preparat. Deși o parte din vitaminele conținute de legume se distrug prin fierbere, mai rămân suficienți nutrienți esențiali pentru a putea considera ciorba de văcuță un aliment hrănitor.
Având consistență preponderent lichidă, ciorba de văcuță facilitează absorbția elementelor nutritive pe care le conține, pentru că este ușor digerabilă iar nutrienți se absorb rapid din intestine in sânge. De asemenea, consistența lichidă asigură și o bună hidratare și se poate dovedi benefică în caz de constipație întrucât înmoaie materiile reziduale care stagnează în tractul digestiv și ajută astfel la reluarea tranzitului intestinal.
Același efect benefic se poate datora și conținutului de fibre din ciorba de văcuță care, deși este redus în comparație cu alte alimente mai consistente, acționează pentru îmbunătățirea digestiei.
Secretul pentru a prepara o ciorbă de văcuță cât mai sănătoasă și cu cât mai puține calorii este să nu călești în ulei carnea și nici legumele înainte de a le pune la fiert și nici să nu „îngroși” zeama adăugând smântână și ou. Deși mulți sunt de părere că ciorba de văcuță astfel preparată este mai gustoasă, trebuie spus că în același timp este și mai bogată în grăsimi saturate, care nu au efecte benefice pentru organism și adaugă un plus de calorii.
100 grame | 200 grame | 300 grame |
Calorii |53,8 | Calorii | 107,6 | Calorii | 161,4 |
Proteine| 2,7 | Proteine | 5,4 | Proteine | 8,1 |
Lipide | 3,3 | Lipide | 6,6 | Lipide | 9,9 |
Carbohidrați |3,3 | Carbohidrați | 6,6 | Carbohidrați | 9,9 |
Fibre | 0,5 | Fibre | 1 | Fibre | 1,5 |
Alte supe și ciorbe pe care le poți include într-un plan alimentar echilibrat:
- Supă de pui (15,2 calorii/100 grame)
- Supă cu găluște (55 calorii/100 grame)
- Ciorbă de perișoare (36,8 calorii/100 grame)
- Ciorbă de pește (46 calorii/100 grame)
- Ciorbă de legume (20,5 calorii/100 grame)
- Ciorbă de fasole (34,2 calorii/100 grame)