Griș cu lapte

Despre griș cu lapte se știe că este un aliment pentru copii atât datorită gustului plăcut, cât și texturii moi care permite introducerea sa în alimentație încă din perioade de diversificare și totodată este bine tolerată de sistemul digestiv. Pe mulți gustul de griș cu lapte îi trimite cu gândul înapoi în anii lipsiți de griji ai copilăriei și de ceea nu este de mirare că acest desert se numără și printre preferințele adulților.

Dincolo de nostalgie, consumul de griș cu lapte atrage și o serie de beneficii atât în cazul copiilor, cât și al adulților care nu ar trebui să se jeneze că încă se delectează cu un astfel de produs. O porție de griș cu lapte este o bună sursă de proteine necesare pentru mușchi și țesuturi, calciu care întărește oasele, alături de vitamine și minerale necesare funcționării normale a organismului. De asemenea, persoanele care consumă griș cu lapte la micul dejun beneficiază de o doză importantă de energie, care se eliberează treptat pe parcursul zilei, datorită carbohidraților complecși pe care acest aliment îi conține.

Chiar și în curele de slăbire consumul de griș cu lapte poate ajuta la pierderea kilogramelor în plus, întrucât are un aport caloric moderat, de 213 calorii la suta de grame, și totodată este un aliment sățios ce inhibă nevoia de a mânca des.

Rețeta de griș cu lapte este foarte simplă și nu necesită multe ingrediente, iar un alt avantaj constă în faptul că poate fi modificată după preferințe.

Astfel, rețeta standard de griș cu lapte include doar ingredientele de bază, respectiv lapte  și griș, la care se adaugă puțin zahăr sau alt îndulcitor. Mai exact, pentru o porție de griș cu lapte ai nevoie de 300 de grame de lapte, 3 lingurițe de griș și îndulcitor adăugat după preferințe. Grișul se adaugă în lapte și se pune la fiert amestecând continuu pentru a evita formarea de cocoloașe. Treptat, compoziția începe să se îngroașe și se amestecă în continuare până ajunge la densitatea dorită. La final se adaugă îndulcitorul și se mai amestecă circa un minut pentru omogenizare.

Ca alternativă pentru zahăr poți folosi miere sau piure de fructe. De asemenea, grișul cu lapte se poate prepara și fără îndulcitor, iar, pentru a-i da totuși un gust plăcut, se poate adaugă pe deasupra, în farfurie sau în bol, dulceață ori sirop de arțar. Evident, dacă dorești să obții un griș cu lapte cu mai puține calorii nu trebuie să exagerezi cu îndulcitorul, iar în ceea ce privește laptele, îți recomandăm varianta degresată.

Alte ingrediente care pot fi adăugate pentru a da grișului cu lapte un gust mai bun sunt scorțișoara, esența de vanilie, fulgii de cocos, coaja de portocală sau de lămâie rasă pe deasupra.

Consumul de griș cu lapte le poate cauza probleme digestive persoanelor cu intoleranță la lactoză sau intoleranță la gluten, însă există soluții pentru ca și cei care au aceste probleme să se poată bucura de un astfel de preparat. Astfel, în cazul persoanelor cu intoleranță la lactoză, dar și al celor care urmează un regim vegan, laptele de origine animală poate fi înlocuit cu lapte vegetal de migdale sau de soia, care nu conține lactoză și nici grăsimi. În același timp, există și varianta de griș fără gluten, care poate fi consumat fără probleme de cei care au intoleranță la această proteină.

Așadar, grișul cu lapte este un desert sănătos, cu un aport caloric moderat, care conține proteine, lipide și carbohidrați, fiind totodată și o bună sursă de calciu, la care se mai adaugă potasiu, magneziu, alături de vitaminele B2 și B12.

Calorii griș cu lapte

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii |213 Calorii | 426 Calorii | 639
Proteine| 3 Proteine | 6 Proteine | 9
Lipide | 7 Lipide | 14 Lipide | 21
Carbohidrați | 36 Carbohidrați | 72 Carbohidrați | 108
Fibre | 0 Fibre | 0 Fibre | 0

Alte alimente sănătoase, cu puține calorii, pe care le poți include într-un plan alimentar echilibrat sunt:

Orez cu lapte (127 calorii/100 g)

Terci de ovăz (67 calorii/ 100 g)

Mămăligă cu brânză (185 calorii/100 g)

Cereale integrale cu iaurt degresat (61 calorii/100 g)

Budincă de chia cu fructe de pădure (157 calorii/100 g)