Halva

Halvaua de floarea-soarelui este apreciată nu doar pentru gustul său unic, ci și pentru valoarea sa nutritivă, fiind o alternativă sănătoasă la alte dulciuri mai procesate.

Halvaua este un desert tradițional, originar din Orientul Mijlociu. Este recunoscută pentru textura densă și pentru gustul dulce, distinct. Procesul de fabricare implică prăjirea semințelor de floarea-soarelui pentru a le intensifica aroma, apoi măcinarea lor fină pentru a obține o pastă. Zahărul sau mierea sunt dizolvate și încălzite pentru a crea un sirop gros. Pasta de semințe este amestecată cu siropul dulce și, uneori, cu diverși emulsificatori. După răcire, amestecul este turnat într-o formă și lăsat să se întărească.

Semințele de floarea-soarelui, ingredientul de bază din halva, sunt o sursă bună de proteine, conțin grăsimi sănătoase, inclusiv acizi grași esențiali, vitamina A, B1, cupru, mangan și seleniu.

La români halvaua de floarea-soarelui este frecvent consumată ca atare, mai ales în perioadele de post ortodox. Se poate adăuga în produse de patiserie, prăjituri sau ca umplutură pentru diverse dulciuri.

Alte tipuri de halva sunt cea de susan, de năut, de morcov, de griș, de semințe de dovleac sau cu diverse adaosuri (cu fistic, cu migdale, cu stafide etc.)

Deși halvaua conține unele elemente nutritive, halvaua conține foarte mult zahăr și poate să nu fie cea mai sănătoasă alegere.

Calorii halva

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 574 Calorii | 1148 Calorii | 1722
Proteine| 13 Proteine |26 Proteine | 39
Lipide | 38 Lipide | 76 Lipide | 114
Carbohidrați | 45 Carbohidrați | 90 Carbohidrați | 135
Fibre | 0 Fibre | 0 Fibre | 0

 

Alte exemple de dulciuri orientale:

  • Baclava (490 kcal/100 g)
  • Sarailie (416 kcal/100 g)
  • Rahat (365 kcal /100 g)