Merdenea

Pentru unii, tentația de a se opri la patiserie pentru a savura o merdenea în drum spre serviciu sau spre casă este de multe ori irezistibilă, mai ales dacă o nouă șarjă abia a fost scoasă din cuptor iar mirosul inundă trotuarul. De asemenea, o merdenea ține adesea loc de gustare sau chiar de prânz pentru cei care au un program mai încărcat care uneori nu le permite să-și ia pauza de masă la jumătatea zilei. În aceste condiții, Nu e de mirare că, alături de covrigi, merdeneaua a devenit unul din cele mai des consumate produse de patiserie.

Dieteticienii și nutriționiștii nu sunt foarte încântați de popularitatea acestui produs pentru că o merdenea conține destul de multe calorii iar ingredientele pe care le conține sunt și ele contestate ca nefiind cele mai sănătoase.

O merdenea conține în medie 326 de calorii la suta de grame, dar pentru că un astfel de preparat cântărește de obicei mai mult de atât, numărul total de calorii poate depăși lejer pragul de 500. De asemenea, numărul de calorii diferă de la un tip de merdenea la altul, în funcție de ingredientele pe care le conține. O merdenea cu brânză de vaci degresată este mai săracă în calorii și mai sănătoasă decât o merdenea cu telemea grasă, carne, cartofi sau umplutură mixtă.

Totuși, chiar și o merdenea cu mai puține calorii conține o cantitate destul de mare de carbohidrați și grăsimi, iar despre conținutul de nutrienți esențiali nu se pot spune prea multe.

Vorbim de un produs de patiserie originar din bucătăria turcească, însăși denumirea de merdenea provenind de la cuvântul turcesc „merdane” care înseamnă făcăleț sau sucitor – unul din instrumentele folosite pentru prepara acest produs. Merdeneaua a devenit cunoscută în zona balcanică în perioada dominației otomane iar românii și bulgarii au rămas până în prezent cu o apetență sporită pentru acest produs. În ambele țări merdeneaua se bucură de o mare popularitate, în ciuda aportului destul de mare de calorii și a faptului că mulți nutriționiști o încadrează în categoria junk food, adică alimente care conțin calorii „goale” fără un aport nutrițional semnificativ.

Dacă te întrebi de unde până unde acest rating negativ pentru un produs atât de popular, trebuie să știi că o merdenea se prepară din aluat sub formă de foietaj și din brânză. Aceasta este rețeta clasică, însă între timp a cunoscut mai multe modificări, așa că putem vorbi și de merdenea cu cașcaval, cu șuncă presată, cu carne sau cu cartofi.

După cum știi, aluatul de foietaj se prepară din făină, ulei și apă, la care se mai adaugă sare, zahăr și drojdie.

Foietajul folosit în patiserii este de obicei congelat și conține grăsimi hidrogenate pentru a rezista mai mult. La aceste grăsimi se adaugă și uleiul împreună cu grăsimea din brânză, ceea ce nu recomandă merdeneaua ca un aliment foarte sănătos și nici sărac în calorii.

Aluatul se taie în bucăți mari de formă pătrată, care se ung cu unt, ulei sau margarină și se împăturesc asemeni unui plic deschis. Brânza se frământă bine iar cu ea se umplu acele „plicuri” din aluat, care se sigilează lipind bine colțurile. Se bagă apoi la cuptor unde se coc 20-30 de minute până se rumenesc.

Datorită brânzei, o merdenea poate conține cantități mici de calciu, vitamine din complexul B și vitamina D, însă potențiale beneficii sunt surclasate de conținutul crescut de grăsimi  și carbohidrați simpli care îi conferă și un număr mare de calorii.

În concluzie, o merdenea poate fi consumată ocazional pentru a-i savura gustul, ce-i drept plăcut, însă nu trebuie să faci din aceasta un obicei zilnic.

Calorii merdenea

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 326,1 Calorii | 652,2 Calorii | 978,3
Proteine| 9 Proteine | 18 Proteine | 27
Lipide | 10,9 Lipide | 21,8 Lipide | 32,7
Carbohidrați |48 Carbohidrați | 96 Carbohidrați | 144
Fibre | 2,3 Fibre | 4,6 Fibre | 6,9

Alte produse de patiserie și caloriile aferente: 

  • Ștrudel cu mere (249 calorii/100 grame)
  • Plăcintă cu mere (186 calorii/100 grame)
  • Covrig cu mac (175 calorii/100 grame)
  • Covrig cu susan (265 calorii/100 grame)
  • Plăcintă cu brânză dulce și stafide (214 calorii/100 grame)
  • Croissant cu cremă de vanilie (290 calorii/100 grame)