Mozzarella
Specialitate italiană, cunoscută și apreciată în toată lumea, mozzarella este un tip de brânză obținut din lapte de vacă sau de bivoliță. Este o brânză albă, moale, cu gust delicat, cu o ușoară notă de aciditate. Mulți oameni iubesc această brânză datorită texturii sale netede și cremoase, dar mai ales pentru faptul că atunci când este topită, se întinde, devenind fină-fină, într-un mod irezistibil de apetisant.
Dincolo de aceste caracteristici, trebuie precizat că mozzarella este un aliment bogat în proteine complete și alți nutrienți care oferă multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi contribuția la reducerea riscului de osteoporoză. Această brânza furnizează calciu, fosfor și zinc, care joacă un rol esențial în menținerea sănătății oaselor, dar și a dinților, pe care îi poate proteja și în alte moduri. Potrivit unui studiu apărut în 2022 în Journal of Translational Medicine, consumul de brânză tare după masă reduce cantitatea totală de bacterii asociate cu cariile.
De asemenea, mozzarella este o sursă excelentă de probiotice. Acest conține inclusiv Lactobacillus casei și Lactobacillus fermentum, două tipuri de bacterii prietenoase care joacă roluri importante în susținerea sănătății intestinale, dar și în buna funcționare a sistemului imunitar.
De departe marele avantaj al acestui sortiment de brânză este faptul că este la fel de versatilă pe cât este de hrănitoare. Mozzarella se potrivește cu orice, de la dulce la sărat, ceea ce o face foarte iubită atât de bucătarii din marele restaurante, cât și de cei de acasă. Poate fi asociată cu roșii, pesto, fructe pentru o masă sau o gustare nutritivă. Este perfectă pe pizza, în salatele caprese și multe altele.
Calorii Mozzarella
100 grame | 200 grame | 300 grame |
Calorii | 318 | Calorii | 636 | Calorii | 954 |
Proteine| 21,6 | Proteine | 43,2 | Proteine | 64,8 |
Lipide | 24,6 | Lipide | 49,2 | Lipide | 73,8 |
Carbohidrați | 2,5 | Carbohidrați | 5 | Carbohidrați | 7,5 |
Fibre | 0 | Fibre | 0 | Fibre | 0 |
Alte exemple de brânzeturi care pot fi incluse într-o dietă echilibrată:
- brânză de vaci (201 calorii/ 100 g)
- urdă (136 calorii/ 100 g)
- brânza Brie (337 calorii/ 100 g)
- brânză Camembert (308 calorii/ 100 g)
- brânză capră maturată (452 calorii/ 100 g)
- brânză Ceddar (403 calorii/ 100 g)
- brânză de burduf (369 calorii/ 100 g)