Ou prăjit
Oul este o sursă excelentă de proteine de bună calitate, motiv pentru care consumul acestuia este frecvent recomandat, inclusiv în cadrul dietelor de slăbit. Problema este că, atunci când este prăjit, ca urmare a adaosului de grăsimi necesare gătirii – indiferent că-i vorba de unt sau ulei vegetal – , oul nu mai este la fel de prietenos cu silueta.
Oul prăjit nu-i vreo bucurie nici pentru ficat, dar nici pentru vezica biliară. De aceea, dacă vrei să eviți un surplus caloric nedorit, dar și disconfortul digestiv, alege să consumi ou fiert sau poșat, ca să fie mai apropiat ca aspect de oul prăjit.
Calorii ou prăjit
100 grame | 200 grame | 300 grame |
Calorii |196 | Calorii | 329 | Calorii | 588 |
Proteine| 13,6 | Proteine |27,2 | Proteine | 40,8 |
Lipide | 15,3 | Lipide | 30,6 | Lipide | 45,9 |
Carbohidrați | 0,9 | Carbohidrați | 1,8 | Carbohidrați | 2,7 |
Fibre | 0 | Fibre | 0 | Fibre | 0 |
Alte alimente sănătoase, cu puține calorii, pe care le poți include într-un plan alimentar echilibrat sunt:
- Roșiile (18 calorii/100 g)
- Castraveții (12 calorii/100 g)
- Morcovii (41 calorii/ 100 g)
- Vinetele (24 calorii/ 100 g)
- Pieptul de pui gătit fără piele (151 g/ 100g)
- Păstrăv (141 calorii/100 g)