Paste bolognese
Povestea pastelor bolognese este strâns legată de orașul Bologna, situat în regiunea Emilia-Romagna din Italia, o zonă renumită pentru bogăția sa culinară și pentru diversele sale preparate tradiționale. Popularitatea acestor paste se datorează sosului cu același nume.
Sosul bolognese tradițional încorporează carne tocată de vită, ceapă, roșii și o varietate de ierburi și condimente. Sosul este, de obicei, gătit lent timp de mai multe ore pentru a permite cărnii să devină fragedă, iar aromelor să se intensifice. Rezultă astfel un sos bogat și savuros, perfect pentru paste, dar și ca umplutură pentru lasagna.
Deși în Italia, sosul bolognese este servit în mod obișnuit cu tagliatelle, un fel de tăiței lați, aceasta este folosit pe scară largă în întreaga lume ca topping pentru o varietate de alte tipuri de paste: spaghete, penne, rigatoni etc.
Calorii paste bolognese
100 grame | 200 grame | 300 grame |
Calorii |191,2 | Calorii | 382,4 | Calorii | 573,6 |
Proteine| 6,4 | Proteine |12,8 | Proteine | 19,2 |
Lipide | 9,2 | Lipide | 18,4 | Lipide | 27,6 |
Carbohidrați | 22,7 | Carbohidrați | 45,4 | Carbohidrați | 68,1 |
Fibre | 0,6 | Fibre | 1,2 | Fibre | 1,8 |
Alte alimente pe care e bine să el consumi cu moderație, în cadrul unui plan alimentar echilibrat sunt:
- Pizza Margherita (242 calorii/ 100 g)
- Merdenea cu brânză (346 calorii/100 g)
- Covridog (238,9 calorii/ 100 g)
- Covrig cu semințe (355 calorii/100 g)
- Sărățele (260 calorii / 100 g)