Paste Carbonara

Pastele alla Carbonara, așa cum li se spune în Italia, reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite preparate culinare tradiționale italienești. Originea acestui fel de mâncare este incertă, existând mai multe teorii privind proveniența sa. Cea mai populară dintre acestea sugerează că pastele Carbonara își au originea în regiunea Lazio.

Spaghetele sunt cele mai comune paste folosite la această rețetă, dar se mai pot utiliza și rigatoni sau bucatini. Rețeta mai conține brânză tare, de obicei, brânza pecorino romano, în timp ce în unele variații se acceptă și parmezan, Grana Padano sau o combinație de brânzeturi.

Un alt ingredient tradițional este guanciale, un preparat din carne de porc, cu conținut ridicat de grăsimi, afumat, ceea ce-i conferă o aromă intensă și îl face potrivit cu diverse tipuri de paste. Ca alternativă la guanciale, se poate folosi pancetta. În afara Italiei, baconul afumat este cel mai comun substitut.

Specifică pentru această rețetă este utilizarea oului crud, care se bate ușor, apoi se amestecă bine cu brânza rasă fin și se adaugă peste cubulețele de guanciale prăjite și pastele abia scoase de la fiert, în vederea obținerii unui sos cremos.

Calorii paste Carbonara

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii |356 Calorii | 712 Calorii | 1068
Proteine|11 Proteine |22 Proteine | 33
Lipide | 20,6 Lipide | 41,2 Lipide | 61,8
Carbohidrați | 29,9 Carbohidrați | 59,8 Carbohidrați | 89,7
Fibre | 1,2 Fibre | 2,4 Fibre | 3,6

 

Alte alimente pe care e bine să el consumi cu moderație, în cadrul unui plan alimentar echilibrat sunt: