Piept de curcan
Rețetele cu piept de curcan sunt o prezență obișnuită în dietele care promovează o alimentație sănătoasă dar și în curele de slăbire. Este de înțeles, întrucât mâncărurile care conțin preponderent piept de curcan au puține calorii și o cantitate redusă de grăsimi saturate în comparație alte tipuri de carne. Mai mult de atât, pieptul de curcan este și un ingredient versatil care poate fi preparat în numeroase feluri iar datorită numărului redus de calorii și grăsimi constituie o bună opțiune și pentru cină.
Pentru a profita de toate beneficiile sale pentru sănătate, este recomandat să consumi piept de curcan fără pilele pentru că aceasta conține cea mai mare parte din grăsimile saturate specifice acestui tip de carne. În caz că nu știai, grăsimile saturate sunt nocive pentru organism întrucât favorizează creșterea nivelului de colesterol și apariția hipertensiunii arteriale cu toate complicațiile asociate. Totodată, pielea adaugă un plus de calorii iar acesta este un motiv în plus să o elimini înainte de a găti carnea.
După ce ai înlăturat pielea, 100 de grame de piept de curcan conțin cam 135 de calorii provenite în proporție covârșitoare din proteine. Cantitatea de grăsime este insignifiantă iar carbohidrații lipsesc cu desăvârșire, ceea ce explică aportul redus de calorii.
În schimb, pieptul de curcan este o bună sursă de zinc, seleniu, fier și fosfor iar din categoria vitaminelor se remarcă datorită aportului de vitamina B3 și B6.
Așadar, dacă vrei să scapi de kilogramele în plus sau să te menții la o greutate normală, îți recomandăm să incluzi în dietă preparatele din piept de curcan. Pe lângă faptul că are un conținut scăzut de calorii, pieptul de curcan este plin de proteine, despre care se știe că au un rol important în dezvoltarea masei musculare și refacerea țesuturilor, dar totodată ajută și în procesul de slăbire. Mai precis, proteinele necesită un timp mai îndelungat pentru a fi digerate, astfel că rămân mai mult în stomac și intestine, menținând o senzație prelungită de sațietate. Așadar, datorită cantității reduse de calorii, pieptul de curcan nu îngrașă, iar prin aportul de fibre favorizează pierderea kilogramelor în plus prin faptul că ține de foame și te determină să mănânci mai rar și mai puțin fără să te înfometezi.
Pieptul de curcan este un aliment sănătos și din alte puncte de vedere, iar aici ne referim la conținutul de nutrienți esențiali.
Deși spuneam că proteinele necesită un timp mai îndelungat pentru a fi digerate, pieptul de curcan se digeră mai ușor în comparație cu alte tipuri de carne. Explicația stă în conținutul redus de grăsimi saturate, care nu sunt foarte bine tolerate de sistemul digestiv și pot cauza diferite tulburări precum diareea, crampele abdominale sau indigestia. Cei care consumă piept de curcan nu au astfel de probleme iar elementele nutritive pe care această carne le conține sunt bine absorbite.
Consumul de piept de curcan protejează sănătatea inimii pentru că nu generează colesterol și totodată este benefic pentru ficat întrucât reduce riscul de steatoză hepatică.
Fierul din pieptul de curcan previne anemia și totodată este un nutrient care ajută în combaterea acestei boli, iar seleniul întărește imunitatea și reduce stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. În același timp, datorită aportului de fosfor consumul de piept de curcan contribuie la întărirea sistemului osos iar prin aportul de zinc întărește imunitatea și stimulează secreția de insulină.
Pentru a integra pieptul de curcan într-o dietă sănătoasă este important și modul de preparare. Ca în cazul oricărui tip de carne, se recomandă fierberea, prepararea la cuptor, la abur, la airfryer, pe plită sau la grătar. Este de evitat prăjirea, pentru că pieptul de curcan preparat prin acest proces va conține grăsimi trans, la fel de nocive precum cele saturate.
Calorii piept de curcan
100 grame | 200 grame | 300 grame |
Calorii | 135 | Calorii | 270 | Calorii | 405 |
Proteine| 30.1 | Proteine | 60,2 | Proteine | 90,3 |
Lipide | 0,7 | Lipide | 1,4 | Lipide | 2,1 |
Carbohidrați |0 | Carbohidrați | 0 | Carbohidrați | 0 |
Fibre | 0 | Fibre | 0 | Fibre | 0 |
Alte alimente sănătoase, cu puține calorii, pe care le poți include într-un plan alimentar echilibrat sunt:
Piept de pui (114 calorii/100 grame)
Piept de rață (201 calorii/100 grame)
Somon (127 calorii/100 grame)
Macrou (205 calorii/100 grame)
Mușchi de vită slab (124 calorii/100 grame)