Porumb fiert

Puțini sunt cei care ar refuza un porumb fiert încă aburind, iar de multe ori doar mirosul inconfundabil stârnește o poftă căreia e greu să-i reziști. Ar fi și păcat să nu profiți de o astfel de oportunitate pentru că porumbul fiert este un aliment cu multe beneficii și un aport moderat de calorii.

Vorbind pe date concrete, 100 de grame de porumb fiert conțin 96 de calorii provenite în bună parte din cele 21 de grame de carbohidrați. În afară de carbohidrați, aceeași cantitate de porumb fiert mai conține 3,5 grame de proteine și 1,5 grame de lipide, la care se mai adaugă 2,4 grame de fibre.

Dacă ții la siluetă sau ești la cură de slăbire nu ar trebui să îți faci griji in privința numărului de calorii cu, toate că aceste nu este cel mai mic posibil. Aceasta pentru că  un știulete de porumb fiert este și foarte sățios, datorită aportului de fibre și proteine care „umplu stomacul” și întârzie senzația de foame. Așadar n-ar fi nicio problemă să mănânci un porumb fiert cu puțin peste 100 de calorii pentru ca apoi să te simți sătul timp de câteva ore și să eviți astfel să te mai încarci cu alte calorii. În plus carbohidrații pe care îi conține sunt complecși, cu o absorbție lentă, contribuind și aceștia la menținerea senzației de sațietate.

Pe lângă faptul că e sățios, porumbul fiert e și hrănitor întrucât în compoziția boabelor sale se găsesc câteva minerale și vitamine. Raportat la aceeași cantitate de 100 de grame, un porumb fiert conține 270 de miligrame de potasiu, 89 de miligrame de fosfor, 37 de miligrame de magneziu, 15 miligrame de sodiu, două miligrame de calciu, 0,53 miligrame de fier și 0,46 miligrame de zinc. La acestea se mai adaugă 6,8 miligrame de vitamina C și 0,093 de miligrame de vitamina B6.

Având în vedere toate acestea, putem spune despre consumul de porumbul fiert că atrage și câteva beneficii importante pentru sănătate – un motiv în plus să te bucuri de el ori de câte ori ai ocazia.

Pe lângă faptul că mențin senzația de sațietate, fibrele din porumbul fiert previn și combat constipația, îmbunătățind tranzitul intestinal prin faptul că dau volum bolului fecal, care alunecă astfel mai ușor prin intestine.

Din enumerarea elementelor nutritive făcută mai sus probabil că ți-a reținut atenția cantitatea de potasiu net superioară celorlalte minerale, inclusiv sodiului. Datorită potasiului, porumbul fiert este un aliment benefic pentru inimă și sistemul circulator pentru că acest mineral contracarează efectul negativ pe care are excesul de sare. Aceasta conține sodiu care favorizează retenția de apă urmată de creșterea volumului de sânge și apoi a tensiunii arteriale, putând duce la apariția hipertensiunii cu toate complicațiile asociate. Potasiul reduce acest risc întrucât contracarează efectul sodiului  în ceea ce privește retenția de apă și creșterea tensiunii arteriale.

De asemenea, magneziul din porumbul fiert este un mineral benefic pentru mușchiul inimii, contribuind la reglarea ritmului cardiac, iar în cazul celorlalți mușchi din corp ajută la detensionarea acestora, prevenind crampele musculare.

Datorită fierului pe care îl conține, porumbul fiert contribuie la formarea hemoglobinei și previne apariția anemiei, iat calciul și fosforul conferă rezistență oaselor și întăresc smalțul dinților.

Despre vitamina C pe care o găsim de asemenea in boabele de porumb fiert se știe că întărește imunitatea întrucât e implicată în producerea celulelor imunitare și reglarea funcțiilor acestora, fiind totodată și un puternic antioxidant ce reduce stresul oxidativ.

Mai trebuie precizat că porumbul fiert poate fi consumat cu încredere și de persoanele cu intoleranță la gluten întrucât nu conține această proteină care le cauzează reacții adverse odată ajunsă în sistemul digestiv.

Calorii porumb fiert

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 96 Calorii | 192 Calorii | 288
Proteine| 3,4 Proteine | 6,8 Proteine | 10,2
Lipide |1,5 Lipide |3 Lipide | 4,5
Carbohidrați |21 Carbohidrați |42 Carbohidrați | 63
Fibre | 2,4 Fibre | 4,8 Fibre | 7,2

 

Alte exemple de alimente de același tip și caloriile pe care le conțin:

  • Fulgi de porumb (357 calorii/100 grame)
  • Mămăligă (70 calorii/100 grame)
  • Terci de ovăz (67,6 calorii)
  • Turtă cu mălai dulce (233 calorii/100 grame)
  • Pâine integrală (245 calorii/100 grame)
  • Pâine cu mălai (290 calorii/100 grame)
  • Floricele de porumb (374,8 calorii/100 grame)