Vinete coapte

Chiar și pentru cei care nu consideră preparatele vegetariene prima opțiune culinară, vinetele coapte reprezintă un aliment pe care nu l-ar refuza la nicio masă datorită savorii specifice pe care nu o mai găsești la alte legume. Totodată, consumul de vinete coapte se află și în atenția celor preocupați de numărul de calorii al alimentelor din farfurie, pentru că aceste legume stau bine și la acest capitol.

Mai exact, 100 de grame de vinete coapte conțin doar 35 de calorii, motiv pentru care pot fi incuse fără probleme în dietele pentru slăbit, mai ales că sunt și o sursă bună de fibre, care mențin senzația de sațietate. Cele 35 de calorii dintr-o porție de 100 de grame de vinetele coapte sunt conferite în bună măsură de 8,5 grame de carbohidrați, la care se mai adaugă aproape un gram de proteine și o cantitate nesemnificativă de lipide.

În același timp, vinetele coapte sunt și alimente hrănitoare întrucât conțin vitamina B9, vitamina C și vitamina K, împreună cu doze mai mici de vitamina B3, la care se mai adaugă nutrienți precum mangan, potasiu, cupru și magneziu.

Pe lângă acești nutrienți esențiali, vinetele coapte constituie și o sursă importantă de antioxidanți, care au efecte benefice asupra organismului prin faptul că neutralizează niște compuși numiți radicali liberi, care stau la baza unui proces dăunător pentru sănătate denumit stres oxidativ. Aceștia determină modificarea structurii și funcționalității celulelor din organism, ceea ce duce la apariția unor boli cronice și a altor probleme de sănătate, care pot fi prevenite în oarecare măsură și prin consumul de vinete coapte.

Efect antioxidant are și vitamina C iar tot datorită acesteia vinetele coapte contribuie și la creșterea imunității, fiind vorba de un nutrient implicat producerea de celule imunitare și reglarea funcțiilor acestora.

Datorită conținutului de vitamina B9, consumul de vinete coapte este recomandat în cazul femeilor însărcinate întrucât această vitamină contribuie la dezvoltarea placentei și are un rol crucial in formarea tubului neural al fătului – structură din care se dezvoltă ulterior creierul și măduva spinării. De asemenea, vitamina B9 contribuie la formarea globulelor roșii prevenind astfel anemia.

Consumul de vinete coapte poate avea un impact pozitiv și asupra sănătății inimii datorită conținutului de potasiu care previne retenția de apă – una dintre cauzele generatoare de hipertensiune arterială prin faptul că duce la creșterea volumului de sânge.

După cum spuneam, vinetele coapte pot fi integrate în dietele pentru slăbit și totodată în meniurile de post. Datorită conținutului redus de calorii, o porție de vinete coapte nu sporește stratul de țesut adipos și pe deasupra mai este și sățioasă datorită aportului de fibre. Fibrele solide rămân pentru mai mult timp în stomac și astfel mențin senzația de sațietate, determinându-te să mănânci mai puțin și mai rar pe timpul zilei, consumând astfel mai puține calorii. Vinetele coapte conțin și fibre solubile care formează o peliculă gelatinoasă în intestine și încetinesc digestia, contribuind și în acest mod la menținerea senzației de sațietate.

Vinetele coapte pot fi pe preparate fie direct pe ochiul aragazului, fie la cuptor sau pilita ori grătar. Dacă vrei să obții niște vinete coapte cu un gust ușor afumat trebuie să folosești aragazul, grătarul sau plita, iar dacă preferi metoda mai rapidă și fără fum, le poți pune la cuptor. Vinetele se spală și se pun la copt în coajă, după care se curăța cât sunt calde. Apoi se mărunțesc cu un tocător din sticlă sau din lemn, evitând instrumentele de metal întrucât acestea oxidează vinetele. Vinetele coapte și tocate se pot amesteca după aceea cu ceapă și puțin ulei pentru a obține tradițional salată de vinete sau pot fi folosite ca ingredient principal pentru zacuscă. De asemenea, poți pune vinete coapte în ghiveciul de legume, tocană sau musaca.

Calorii vinete coapte

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii |  35 Calorii | 70 Calorii | 105
Proteine| 0,8 Proteine | 1,6 Proteine | 2,4
Lipide | 0,2 Lipide | 0,4 Lipide | 0,6
Carbohidrați | 8,7 Carbohidrați |17,4 Carbohidrați | 26,1
Fibre | 2,5 Fibre | 5 Fibre | 7,5

Alte exemple de tipuri de carne la grătar și caloriile conținute:

  • Piept de pui la grătar (151 calorii/100 g)
  • Somon la grătar (120 calorii/100 g)
  • Ficăței de pui la grătar (167 calorii/100 g)
  • Pastramă de oaie la grătar (360 calorii/100 g)
  • Pulpe de pui la grătar (193 calorii/100 g)