Cancerul colorectal, diagnosticat tot mai des la copii și tineri
Majoritatea cazurilor de cancer colorectal apar la persoanele cu vârste de peste 50 de ani. Ei bine, noile cercetări scot la iveală o tendință alarmantă, arătând că incidența acestei forme de cancer este în creștere la copii, adolescenți și adulții tineri.
15.05.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 40 secundeCancerul colorectal este al treilea cel mai răspândit cancer la nivel mondial, reprezentând aproximativ 10% din toate cazurile de cancer, fiind, totodată, a doua cauză de deces prin cancer în lume.
La nivelul Uniunii Europene, situația este chiar mai gravă de atât. În 2020, acesta reprezenta, 12,7% din toate diagnosticele noi de cancer și 12,4% din toate decesele cauzate de cancer. Acest lucru îl face al doilea cel mai frecvent cancer, după cancerul de sân, și a doua cauză de deces prin cancer, după cancerul pulmonar.
Rate în creștere ale cancerului de colon la tineri
Deși afectează cu precădere persoanele în vârstă, majoritatea cazurilor apărând după trecerea pragului de 50 de ani, cancerul colorectal nu-i ocolește nici pe tineri.
O analiză a bazei de date Wonder Database a Centrelor pentru Controlul Bolilor din SUA a arătat că, din 1999 până în 2020, rata cancerelor colorectale a crescut cu:
500% la copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani
333% la adolescenții cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani
185% la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani
71% la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 34 de ani
58% la persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 39 de ani
37% la persoanele cu vârste cuprinse între 40-44 ani
Exprimate în procente, aceste creșteri sunt, într-adevăr, impresionante. Este important să le punem în perspectivă pentru a vedea mai bine tabloul real. Creșterea de 500% în cazul grupului de 10-14 ani înseamnă că de la o rată de 0,1 cazuri la 100.000 de persoane din această grupă de vârstă, înregistrată în 1999, s-a ajuns, în 2020, la 0,6 copii la 100.000.
Cu toate acestea, cifrele trebuie tratate cu seriozitate, întrucât semnalează o tendință îngrijorătoare. În opinia experților, rezultatele studiului indică necesitatea urgentă de a îmbunătăți capacitatea de prevenire și de detectare timpurie a cancerului de colon.
„Cancerul colorectal nu mai este considerat doar o boală a populației în vârstă”, a declarat cercetătorul principal Islam Mohamed, medic rezident de medicină internă la Universitatea din Missouri-Kansas City.
Cercetarea va fi prezentată pe 20 mai în cadrul Săptămânii bolilor digestive 2024 din Washington, DC.
Semnele cancerului colorectal cu debut precoce
Având în vedere înmulțirea cazurilor de cancer colorectal la vârste tinere, devine tot mai importantă cunoașterea semnelor și simptomelor timpurii ale acestei maladii. Chiar dacă, la început, pot părea banale, e mai bine să fie verificate și să nu fie nimic decât să le fie neglijate, iar boală să evolueze. Cu atât mai mult cu cât la tineri evoluția cancerelor, în general, este mult mai rapidă. Așadar, iată care sunt, potrivit dr. Mohamed, cele mai frecvente semne ale cancerului colorectal cu debut precoce:
- schimbare în ceea ce privește tranzitul intestinal: constipație sau diaree
- durerile abdominale
- sângerarea rectală
- semnele de anemie prin deficit de fier
Cum poate fi redus riscul de cancer colorectal
Printre cei mai importanți factori de risc pentru cancerul colorectal se numără boala inflamatorie intestinală, istoricul familial al bolii și anumite sindroame genetice. Din păcate, nu există nimic ce poate face o persoană pentru a reduce aceste riscuri. Există însă unele schimbări în stilul de viață care pot face o diferență semnificativă, cum ar fi:
- creșterea nivelului de activitate fizică
- consumul mai multor fructe și legume bogate în fibre
- reducerea consumului de carne procesată
- menținerea unei greutăți sănătoase
- reducerea consumului de alcool
- renunțarea la fumat
Potrivit autorilor studiului, preocuparea ca cei mici și tinerii să consume o dietă bogată în fibre, cu o varietate de alimente minim procesate, ar trebui să fie o prioritate de sănătate publică.
Surse:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/colorectal-cancer-rising-young-adults-teens
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/colorectal-cancer
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024