Cancerul de stomac – simptome și semne
Cancerul de stomac este cea mai gravă boală ce poate afecta acest organ și se datorează unor mutații genetice ale celulelor din țesutul gastric, care se înmulțesc necontrolat și dau naștere unei formațiuni tumorale maligne. În cazul în care cancerul de stomac nu este depistat la timp tumora continuă să crească iar celulele canceroase riscă să se extindă și în alte zone din organism dând naștere unor alte formațiuni tumorale numite metastaze.
16.05.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 7 secundeAșadar, dacă nu este depistat și tratat la timp, cancerul de stomac evoluează către stadii mai avansate în care șansele de supraviețuire sunt dramatic diminuate. Pentru a se putea interveni la timp este important să știi care sunt primele semne și simptome asociate cu cancerul de stomac și totodată să nu le ignori.
În acest sens, dorim să-ți fim de folos prin intermediul acestui material din care poți afla informațiile esențiale despre cancerul de stomac, despre simptomele care trebuie să-ți dea de gândit și despre modul în care poate fi tratat.
Cum evoluează cancerul de stomac
Conform statisticilor la nivel mondial, cancerul de stomac este a treia cauză de deces atribuită afecțiunilor oncologice, iar această clasare se datorează faptului că are o evoluție lentă iar simptomele evidente apar in momentul în care boala a trecut deja de faza incipientă.
Odată formate, celulele canceroase încep să se multiplice necontrolat și într-un ritm mai rapid decât celulele normale, dând naștere unor modificări precanceroase în țesuturile gastrice. Aceste modificări nu generează simptome specifice, astfel că de cele mai multe ori rămân nedetectate și evoluează spre stadiile mai avansate. Cancerul de stomac trece astfel în faza apariției tumorii maligne, care continuă să se dezvolte, invadând treptat și țesuturile din apropiere. Dacă tumora nu este îndepărtată cât mai devreme cu putință, cancerul de stomac nu va rămâne localizat doar la nivelul acestui organ, ci se va extinde și în alte zone ale organismului din cauza celulelor canceroase care continuă să se multiplice și încep să se desprindă de masa tumorală. Acestea ajung în sistemul limfatic sau in fluxul sanguin și astfel sunt purtate în alte părți ale corpului unde dau naștere unor noi tumori, numite metastaze.
În general, cancerul de stomac apare la nivelul mucoasei gastrice, pentru ca apoi să ajungă la peretele stomacului iar în faza metastatică se răspândește cu preponderență la ficat, pancreas, plămâni, și oase.
Cauze și factori de risc pentru cancerul de stomac
Cancerul de stomac are ca principală cauză o mutație genetică ce modifică ADN-ul celulelor gastrice, transformând-le în celule canceroase. Este suficient ca o singură celulă normală să sufere o astfel de mutație și apoi să se multiplice pentru a genera apoi cancerul de stomac.
Mutațiile despre care vorbim sunt favorizate de o serie de factori dintre care unii pot fi preveniți iar alții sunt inevitabili. Vârsta înaintată (peste 60 de ani) și antecedentele de cancer de stomac în familie sunt factori de risc ce nu pot fi evitați, iar din cealaltă categorie putem menționa consumul excesiv de alimente sărate, afumate sau bogate în aditivi alimentari, obezitatea, fumatul, consumul excesiv de alcool, alimentația săracă în fructe și legume proaspete.
Totodată, cancerul de stomac poate apărea și pe fondul unor alte probleme de sănătate precum infecțiile gastrice cu bacteria Helicobacter Pylori sau virusul Epstein-Barr, inflamația cronică a stomacului, boala de reflux gastroesofagian, ulcerul gastric dar și intervențiile chirurgicale pentru rezolvare acestuia.
Ce simptome sunt asociate cu cancerul de stomac
După cum spuneam, cancerul de stomac nu este însoțit de simptome încă de la debut, iar evoluția sa este una lentă. O altă problemă o constituie faptul că unele simptome sunt adeseori asociate cu cele ale unor tulburări gastrice banale, astfel că nu sunt luate în serios decât atunci când încep să se manifeste tot mai frecvent. Printre primele simptome determinate de cancerul de stomac se numără senzația de sațietate care se instalează rapid, urmată de senzația de plenitudine, la fel ca în cazul balonării. De multe ori disconfortul dat de această senzație este accentuat și de starea de oboseală care se manifestă mai pregnant după masă, dar și de arsurile gastrice, care sunt alte simptome asociate cu cancerul de stomac precum și cu alte afecțiuni ca gastrita sau boala de reflux gastroesofagian.
Pacienții cu cancer de stomac se confruntă adesea și cu stări de greață însoțite de vărsături, iar în unele cazuri vărsăturile pot fi și cu sânge. Durerea de stomac, dificultățile de înghițire, lipsa poftei de mâncare, apariția anemiei și scăderea inexplicabilă în greutate sunt alte simptome asociate cu cancerul de stomac.
Cum se diagnostichează cancerul de stomac
Este foarte important ca această boală să fie diagnosticată la cât mai scurt timp după debut, pentru că astfel cresc șansele de vindecare și se reduce riscul extinderii cancerului și în alte zone din organism. Pentru început, medicul va face o anamneză luând în considerare simptomele descrise de pacient precum și istoricul medical al acestuia, după care urmează examenul clinic.
Pentru confirmarea diagnosticului de cancer de stomac este nevoie și de o serie de investigații care să permită vizualizarea în detaliu a interiorului părții superioare a tractului digestiv. O procedură frecvent folosită este endoscopia digestivă superioară și totodată se recomandă în multe cazuri o radiografie cu bariu la stomac, o tomografie computerizată sau un examen RMN. De asemenea, pentru o evaluare cât mai precisă a evoluției bolii se recurge și la intervenții chirurgicale minim invazive, pe cale laparoscopică, ocazie cu care se recoltează și probe din țesutul tumoral, pentru biopsie.
Opțiuni de tratament pentru cancerul de stomac
Deși are o rată de mortalitate destul de ridicată în comparație cu alte forme de cancer, boala despre care vorbim poate fi tratată cu succes și vindecată, însă cu condiția să se intervină cât mai devreme cu putință. Cancerul de stomac parcurge patru stadii în evoluția sa, stadiul I fiind cel mai ușor și cu șansele cele mai mari de vindecare în timp ce stadiul IV este deja o formă generalizată, cu metastaze și șanse reduse de succes în ceea ce privește tratamentul.
Principala prioritate este îndepărtarea masei tumorale pentru a împiedica răspândirea celulelor canceroase, iar pentru aceasta este necesară o intervenție chirurgicală. În funcție de stadiul de evoluție a bolii, poate fi eliminată doar o mică porțiune de țesut dacă este vorba de leziuni precanceroase ori o tumoră de mici dimensiuni, sau se poate elimina o porțiune mai mare din stomac sau chiar întregul organ dacă tumora este extinsă și dezvoltată în profunzime.
În cadrul aceleiași intervenții chirurgicale sunt îndepărtați și ganglionii limfatici din apropierea tumorii pentru că este posibil ca celulele canceroase să fi ajuns la aceștia și astfel se evită răspândirea lor in alte zone ale corpului.
Alte proceduri folosite în tratarea cancerului de stomac, dar și a bolilor oncologice, în general, sunt chimioterapia și radioterapia. Înainte de intervenția chirurgicală, scopul lor este acela de a reduce dimensiunea tumorii și a distruge celulele canceroase pentru a reduce riscurile ce pot apărea în timpul operației, iar după intervenție se administrează pentru a distruge eventualele celule canceroase care mai pot rămâne în organism.
Cele două proceduri pot fi aplicate împreună sau independent una față de cealaltă in funcție de fiecare caz în parte.
Din păcate, aceste metode de tratament nu dau rezultate foarte bune în stadiile avansate, când cancerul este generalizat iar șansele ca pacientul să poată fi salvat sunt ca și nule. În astfel de situații se apelează în general la tratamentul paliativ care nu vindecă boala, însă are scopul de a ameliora suferința pacienților și a le îmbunătăți calitatea vieții.
Așadar, depistarea precoce este esențială pentru succesul tratamentului în cancerul de stomac iar din acest motiv este recomandat să-ți faci cu regularitate controale medicale preventive și mai ales să nu ignori simptomele de natură digestivă, în special dacă acestea încep să se manifeste frecvent și aparent fără nicio explicație.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024