Cancerul și alimentația
Deși nu este o noutate, ideea că alimentația joacă un rol decisiv în prevenirea sau oprirea dezvoltării tumorilor canceroase a fost multă vreme respinsă, minimalizată sau privită cu scepticism de lumea medicală occidentală. Cancerul era interpretat ca o boală în sine, declanșată datorită dereglării unor celule. Din fericire, ultimele studii promovează o concluzie de neclintit: schimbarea regimului alimentar poate reduce frecvența cancerului. Toate studiile medicale converg spre ideea că incidența cancerului este mai ridicată la populațiile care consumă abuziv carne, grăsimi săturate și zahăr. Pe de altă parte, există statistici care demonstrează o incidența mică a acestei boli în rândul vegetarienilor și al celor care țin post, precum și a consumatorilor de fibre și alimente integrale.
11.09.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 48 secundePrimii pași pentru o alimentație echilibrată
Pe măsură ce omul a renunțat la hrana ancestrală, adoptând alimentația modernă, incidența cancerului a crescut, ajungând pe primele locuri că mortalitate, după bolile de inima și accidentele cerebrale. Dintre măsurile cele mai eficiente pentru prevenirea cancerului menționăm excluderea din alimentație a aditivilor alimentari, postul negru una sau două zile pe săptămână sau postul numai cu consum de lichide ori cereale integrale și fructe. De asemenea, consumul preferențial de ciuperci, excluderea sau reducerea substanțială a grăsimilor animale și a zahărului, consumul cât mai frecvent de alimente bogate în vitamina C, în fibre, ceai verde și cereale integrale, constituie o metodă profilactică pentru prevenirea cancerului.
Alimente ce trebuie evitate
Industria alimentară lansează tot timpul alimente care în conceptul medicinei naturiste nu sunt recomandate omului sănătos și în niciun caz celui bolnav. În continuare vă vom prezenta o lista orientativă cu o serie de alimente rafinate care prezintă mari abateri de la alimentația sănătoasă, ori reprezintă amestecuri de substanțe sintetice care produc o intoxicare lentă a organismului, iar efectul, de cele mai multe ori ireversibil, se observă după mulți ani:
- zahărul și alimentele preparate cu zahăr, cu excepția zahărului brun;
- îndulcitorii, precum aspartamul, zaharină, ciclamatul;
- margarină;
- băuturile răcoritoare chimizate;
- laptele praf;
- mezelurile preparate industrial;
- conservele;
- praful de ouă;
- supele instant;
- cafeaua solubilă;
- alimentele aditivate cu E-uri;
- alimentele rezultale din organisme modificate genetic;
- alimentele obținute din culturi tratate cu îngrășăminte chimice;
- apa de suprafață, datorită cantității mari de nitriți;
- laptele și băuturile sterilizate cu raze gamma;
- alimentele congelate timp îndelungat sau decongelate și recongelate de mai multe ori.
Rețete naturiste care previn cancerul
Supă de conopidă
- 1 kg conopidă;
- 1/4 kg morcovi;
- 1/4 kg ceapă;
- 1/4 kg cartofi;
- 1 litru suc de roșii;
- 2-3 linguri ulei;
- pătrunjel verde;
- sare.
Ceapa tocată și morcovul dat prin răzătoare se fierb în apă clocotită. Se adaugă cartofii tăiați în cuburi și se fierb, apoi și bucățelele de conopidă, care fierb mai repede. La sfârșit adăugăm pe rând sucul de roșii, verdeață, sarea, uleiul.
Borș cu ciuperci
- 1 kg ciuperci;
- 1/4 kg morcov;
- 1/4 kg pătrunjel rădăcină;
- 1/4kg ceapă;
- 1/4 kg cartofi;
- 1/4 litru suc de roșii;
- borș de putină, după gust;
- 1/4 kg smântână;
- 2 linguri de ulei;
- pătrunjel, leuștean;
- mărar;
- sare.
Ceapa tocată mărunt și rădăcinile date prin răzătoare sau tocate în cuburi mici se fierb în apă, adăugându-se apoi ciupercile curățate, spălate și tocate. Spre sfârșit se adaugă cartofii curățați și tăiați în cuburi, apoi borșul, sucul de tomate, iar la urmă verdeața, sarea, smântână, uleiul.
Cartofi cu brânză dulce
- 1 kg cartofi;
- 1 kg brânză dulce;
- 2-3 linguri ulei;
- 200 g smântână;
- sare.
Cartofii se fierb în coajă, apoi se curată și se taie rondele. Într-o tavă unsă cu ulei se așază un strat de rondele de cartofi și un strat de brânză dulce frecată cu sare, apoi al doilea strat de cartofi și altul de brânză. Deasupra se toarnă smântână și se pune la cuptor.
Mâncare de țelină cu măsline
- 1kg țelină;
- ¼ kg ceapă;
- ½ litru suc de roșii;
- 4-5 frunze de dafin;
- 200 g măsline;
- 2-3 linguri de ulei;
- sare.
Ceapa tocată se călește în apă cu foile de dafin. Telina cojită se taie felii sau cuburi și se fierbe cu ceapă și sucul de roșii, obținând un sos consistent, în care se fierb și măslinele. La sfârșit se adaugă sarea și uleiul.
Spanac cu orez
- 1kg spanac;
- ¼ kg orez;
- ¼ kg ceapă;
- 200 ml de ulei;
- 2-3 ouă;
- sare.
Ceapa tocată mărunt se călește în apă, adăugând orezul spălat, scurs și bine fiert. Spanacul scurs, tocat, se fierbe cu orezul deja preparat, adăugând la sfârșit uleiul, sarea, ouăle bătute, amestecând bine și fierband 3-4 minute.
Cartofi la ceaun cu usturoi
Cartofii se curăță de coajă, se spală, se scurg, se așază într-un castron, se pune deasupra ulei, se presară sare și se coc la cuptor până se rumenesc. Scoși din cuptor, se presară cu usturoi pisat și frecat cu ulei.
Iahnie de bob
- 1 kg semințe de bob;
- 1/4 kg ceapă;
- 2-3 linguri bulion;
- 2-3 linguri ulei;
- ceapă, verdeață;
- coriandru, dafin;
- sare;
- 250 grame ciuperci;
- fasole păstăi – 200grame;
- usuturoi verde.
Semințele de bob se pun la înmuiat în apă caldă câteva ore, apoi se îndepărtează cojile. Într-o tavă sau într-un vas de iena se pun cele 2 linguri de ulei, se așază semințele de bob, ciupercile și păstăile, peste care se toarnă ceapa cu verdeață și usturoiul pisat, punându-le 15-20 de minute la cuptor. Apoi se scot și se condimentează cu coriandru și dafin.
Salată de mere cu țelină
- 300 g țelină;
4 mere verzi;
4 morcovi;
tărâțe;
1-2 legături de verdeață (busuioc, mentă, măghiran);
1 măr roșu;
3-4 linguri ulei;
1/2 linguriță amestec de condimente;
1 ceapă; - sare.
Se spală țelina și se curăță bine. Se dau merele, morcovii și țelina prin răzătoare. Se toacă ceapa și verdețurile, apoi se amestecă bine cu uleiul, condimentele și tărâțele. Se încorporează și țelina.
Mere cu nuci și miere
- 4 mere;
- 100 g nuci;
- 2 linguri de miere.
Merele se dau prin răzătoarea mare, cu coajă cu tot. Se adaugă nucile tocate mărunt și mierea și se amestecă totul bine. Se servesc pe un platou, puse în chip de tort și tăiate felii sau în boluri mici, eventual cu înghețată.
Inghetata cu fructe sau cacao
- 450 g smântână;
- 100 g miere de albine;
- 4 gălbenușuri;
- 1 albuș;
- sare
Se amestecă toate ingredientele cu mixerul și se adaugă fructe mixate sau cacao, după preferințe, amestecând în continuare compoziția obținută. Se pune la rece.
Suferi de gută? Iată un regim pe care să-l urmezi
17.07.2024