Când nu e indicat să ții o cură de slăbire
Cine nu a ținut niciodată o dietă pentru slăbit să ridice mâna… Nimeni?! Sincer, cred că nu există femeie care să nu fi recurs măcar o dată în viață la așa ceva, inclusiv sportivele de performanță sau balerinele. Să fie standardele fixate de societate, să fie metabolismul nostru, hormonii feminini care “strâng” de milenii grăsime, astfel încât oricând să putem duce la capăt o sarcină, să fie mâncarea modernă densă nutrițional, ideea e că astăzi dietele au devenit un fapt de viață.
10.08.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 3 secundeSunt diete la moda, diete învechite, diete care se bazează pe tehnologii noi. Nutriționiștii spun clar că, în afară de unele diete extreme, care nu sunt de fapt indicate nimănui, dieta cea mai potrivită pentru tine este dieta pe care o poți ține pe termen lung, fără să ai o senzație de foame permanentă care să te facă să renunți rapid.
Perioade în care dietele sunt interzise
Deși ținem diete, sunt și momente din viață sau împrejurări când nu este cazul să o facem. Este vorba de situații în care organismul are nevoie de multă energie, pe care trebuie să o cheltuiască în diferite scopuri – construcție de țesuturi, refacere, reparații. Daca îi refuzi atunci caloriile de care are nevoie, apar consecințe uneori foarte grave. În aceste circumstanțe de care vorbesc nu trebuie să ții dietă, ci trebuie să aștepți vremuri mai… calme pentru organism.
Sarcina și perioada de alăptare
Chiar dacă pornești cu surplus de kilograme, nu e momentul să încerci să îți reduci aportul de alimente. Adevărat, nu e cazul să mănânci cât pentru doi. Mănâncă normal, ca de obicei, cu accentul pe alimente sănătoase, pentru că numai așa vei asigura o creștere normală a produsului de concepție și apoi o secreție lactată adecvată. Dacă te gândești că oricum ai destula energie stocată în țesutul adipos, lucrurile sunt mai complicate. Poate că ai energie, calorii destule, dar mâncarea aduce și altceva, mulți compuși activi de tipul mineralelor și vitaminelor. Mâncând mai puțin, nu îi aduci într-o cantitate adecvată și fătul are de suferit. Nu te baza pe ideea că vei compensa cu suplimente. Ele sunt utile, dar nu înlocuiesc niciodată total și eficient produsele alimentare.
Când faci efort fizic intens
Nu e vorba de dusul la sală pentru… slăbit. Este vorba de efortul făcut la o drumeție montană, de exemplu. Când urci într-o zi o diferență de nivel de peste 1000 de metri, corpul are nevoie de multă energie, de vitamine, minerale, proteine, carbohidrați. Timpul e prea scurt pentru a apela la rezervele lipidice, așa încât o să “mănânce” din mușchi, si asta sigur nu îți convine. Tot așa când faci efort pentru a-ți hipertrofia masele musculare. Dincolo de exerciții, trebuie să ai un mic plus de calorii în dieta. Altfel mușchii nu or să aibă pe ce bază să crească. Nu mânca în neștire, dar nici nu îți restricționa caloriile
În timpul unei boli și în perioada de refacere
Această circumstanță apare cu atât mai evidentă astăzi, când ne confruntăm cu epidemia de coronavirus. Sigur că, alarmați de faptul că obezitatea este factor de risc pentru o formă gravă de boală, mulți încearcă să slăbească. Acesta e un lucru bun. Dar dacă ești ai deja o boală, și asta se referă nu numai la Sars-cov-2, ai nevoie de calorii și nutrienți, deci uită de diete. În timpul unei infecții și după aceea, necesitățile energetice și nutriționale cresc. Un grad de febră crește cu 13% rata metabolică, deci se ard foarte multe calorii. În convalescență corpul se reface, are nevoie de multe proteine și vitamine, nu e momentul să fie pus pe restricții. Cum spuneam, mâncarea aduce nu numai calorii, iar majoritatea dietelor sunt restrictive și în ceea ce privește varietatea substanțelor nutritive, nu numai caloriile. Deci în caz de boală, concentrează-te pe o dietă variată și sănătoasă, care să sprijine sistemul imun, nu să dea bătăi de cap suplimentare.
În cazul copiilor
Copiii au necesități energetice mari datorită proceselor de creștere. Este adevărat că azi mulți copii sunt mai grăsuți, dar trecerea pe dietă a unui copil normoponderal, numai pentru că așa consideră părinții, este o mare greșeală. Dacă ai impresia că greutatea copilului a luat-o în sus, consultă-te cu medicul de familie și nu avea inițiative detrimentiale pentru nutriția acestuia.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024