Cand plinut inseamna prea gras…
Dincolo de consecintele estetice ale kilogramelor in plus, oamenii cu greutate mare se pot confrunta cu numeroase complicatii medicale, mai mult sau mai putin grave. Conceptele de supraponderal si obez difera, clasificarea facandu-se in functie de indicele de masa corporala. Supraponderalii au o greutate care depaseste un nivel considerat normal pentru o anumita inaltime, varsta si sex. De cealalta parte, obezitatea descrie si prezenta in exces a componentei de grasimi in organism.
06.07.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 17 secundeSupraponderalii pot avea depozite crescute de grasime, iar circumferinta abdominala reprezinta o problema grava. Depasirea valorilor de 80 cm la femei si 100 cm la barbati a circumferintei abdominale se poate solda cu complicatii grave asupra starii de sanatate, desi greutatea poate fi normala sau usor crescuta. De aceea este recomandat sa se stabileasca daca un individ este obez sau nu de catre un medic. Acesta va putea diagnostica corect daca pacientul are probleme de greutate utilizand mai multi parametri, cum ar fi analiza compozitiei corporale sau grosimea pliului cutanat. Totusi, fiecare om poate sa isi faca o parere prin calculul indicelui de masa corporala (IMC), stiind ca o valoare superioara pragului de 25 este periculosa pentru sanatate .
Orice variatie importanta in sens crescator a greutatii corporale duce la dezechilibre metabolice mari si la aparitia in timp a unor boli cronice grave.
Persoanele obeze au risc mare sa dezvolte:
– Diabet. Obezitatea determina cresterea rezistentei la insulina cu aparitia diabetului zaharat de tip 2. Este de retinut faptul ca riscul de aparitie a acestuia este de 6 ori mai mare la cei cu localizare abdominala a tesutului adipos.
– Hipertensiune arteriala. Aproximativ 50% dintre obezi au HTA. Exista o relatie liniara intre cresterea greutatii corporale si cresterea valorii tensiunii arteriale. Cresterea ponderala de 10% determina o crestere a tensiunii sistolice de 6 mmHg.
– Tulburari respiratorii. Primul semnal de alarma pe care il resimte un obez este aparitia dispneei (greutate la respiratie) la efort, aceasta agravandu-se pana la aparitia dispneei in repaus.
– Tulburari ale somnului. Acestea apar atunci cand deja avem de-a face cu o persoana suficient de grasa, la care ventilatia pulmonara a scazut, insuficienta respiratorie progreseaza, ajungandu-se pana la cresterea dioxidului de carbon in starea de veghe, adica bine cunoscutul sindrom Pickwick. Aparitia apneei in somn si a sforaitului trebuie urmata de scaderea in greutate, altfel agravandu-se, fiind insotita de aparitia oboselii diurne, scaderea performantelor intelectuale si afectarea memoriei.
Obezitatea se asociaza cu un risc moderat de aparitie a:
– Bolilor coronariene
– Osteoartritei. Durerile articulare ar trebui sa le puna un semn de intrebare celor cu greutate mare. Excesul ponderal duce la supraincarcarea articultiilor si la degenerarea in timp a acestora. Cel mai frecvent sunt afectate articulatiile coloanei vertebrale, genunchilor, soldurilor. Artroza la sold este de 2 ori mai frecvente la obezi, iar la genunchi de 4 ori mai mare la femeile cu obezitate fata de normoponderale.
– Hiperuricemiei. Se concretizeaza prin aparitia litiazei (pietrelor) la vezicula biliara si rinichi, precum si la nivelul articulatiilor.
Odata cu numarul de kilograme creste si riscul (risc mic) de
– Cancer. Barbatii obezi prezinta mai frecvent cancer de colon, de rect si de prostata, iar femeile obeze fac mai frecvent cancer de vazica biliara, san, endometru si ovar.
– Anomalii hormonale
– Ovar polichistic. Se evidentiaza mai frecvent la femeile cu greutate mare, se asociaza cu cresterea riscului de infertilitate.
Cresterea greutatii corporale va ridica probleme daca a determinat:
– o crestere de peste 10 mmHg a tensiunii arteriale
– valori crescute ale colesterolului seric
– valori ridicate ale LDL colesterolului si valori crescute ale HDL colesterolului
– cresterea nivelului trigliceridelor
– concentratii crescute ale acidului uric
– cresterea nivelului glucozei postprandiale
– modificarea profilului hormonal la femeile tinere
– status protrombotic (cresterea fibrinogenului si a inhibitorului plasminogenului activat)
– status proinflamator (valori ridicate ale proteinei C reactive).
Semnale de alarma!
– aparitia vergeturilor
– aparitia varicelor
– sforait, apnee in somn
– respiratie dificila dupa eforturi mici
– dureri articulare (coloana vertebrala, genunchi, sold)
– reflux gastro-esofagian
– simptome de colecistopatie
– oboseala diurna, adormire instanee ziua
– plagile se vindeca greu sau se infecteaza cu usurinta
Dr. Lacramioara Brinduse
Dieta pentru gastrită: exemplu de meniu pe zile
19.11.2024