Cand si cum mancam fructele
Fructele sunt minunate daruri ale naturii. Pentru ne bucura insa din plin de beneficiile lor, este foarte important sa le includem in meniu, tinand cont de o serie de reguli esentiale. Altfel, riscam sa le compromitem valoarea si virtutile.
27.03.2017
Timp estimat de citire:
2 minute, 48 secundeDe prea multe ori si in mod regretabil, fructele sunt judecate doar prin prisma continutului in glucide – „fructele au zahar”. De fapt, ar trebui sa vedem si continutul lor de fibre, vitamine, minerale si fitochimicale: carotenoizi, fitosteroli, flavonoizi, resveratrol etc. Toti acesti nutrienti actioneaza impreuna si fac din fructe atat un delicios desert, cat si un real ajutor pentru obtinerea unei bune stari de sanatate.
Criterii de selectie
Pentru a aduce intreg bagajul de beneficii, fructele trebuie consumate in stare cat mai proaspata, astfel incat vitaminele si antioxidantii sa nu se deterioreze. Acest lucru implica favorizarea fructelor de sezon, provenind din locuri apropiate noua, intrucat ele necesita mai putine tratamente menite sa le mentina aspectul. Ma refer aici la pesticide, ceruri, tratamente de ionizare, iradiere, substante de crestere si multe altele.
Fructele proaspete raspandesc intotdeauna o aroma specifica in jur, se simt „grele”’ atunci cand sunt tinute in mana – semn de hidratare – si au un gust bogat, caracteristic.
Inainte sau dupa masa?
Ideal este sa consumam fructele integrale, nu prefacute in suc, pe post de desert, adica dupa masa. Nu sustin ideea potrivit careia mancatul fructelor dupa masa ar fi un pericol urias; acest lucru nu a putut fi dovedit in nicio cercetare sau studiu medical. La fel, nu sunt de acord nici cu ideea ca „fructele ingrasa” pentru ca aceasta afirmatie are nevoie de nuantare. Ce cantitate de fructe ingrasa? Putem presupune atunci ca, daca nu mai mancam deloc fructe, scadem riscul de a ne ingrasa? In ambele cazuri pierdem din vedere echilibrul – cel mai simplu si eficient mod de a manca, dar si cel mai greu de atins.
Gustari perfecte
Daca se doreste evitarea consumului fructelor imediat dupa mese, ele pot fi servite in calitate de gustari, alaturi de nuci si seminte. In acest fel, fructele sunt potrivite chiar si in dieta de slabire, deoarece le este atenuat indicele glicemic. Daca le mancam simple, fructele se absorb destul de repede si duc la cresteri glicemice si insulinemice rapide, resimtite de noi ca o infuzie de energie, insa cu durata scurta. Uneori, acesta este si un efect de stimulare a cresterii in greutate.
Trebuie retinut faptul ca fructele nu sunt surse importante de proteine sau grasime. Din aceste motive, nu e recomandat ca micul dejun sa fie constituit doar din fructe. Aceasta masa a zilei, foarte importanta de altfel, ar trebui sa fie mult mai bine echilibrata nutritional.
In loc de concluzii
Fructele sunt bune, toate fructele sunt bune! Sunt un dar minunat al naturii pentru oameni, insa cantitatea face diferenta. Intr-o dieta omnivora, sunt indicate 2-3 portii de fructe pe zi. In alegerea lor ai in vedere ca ele sa fie proaspete, de sezon, locale, variate si bine tolerate de organism. In cazul pacientilor cu anumite afectiuni ale tractului gastrointestinal, consumul de fructe ar trebui sa fie foarte bine personalizat. Unii pacienti nu tolereaza aciditatea fructelor pe stomacul gol, alti pacienti nu tolereaza starile de meteorism abdominal in cazul anumitor fructe sau atunci cand fructele sunt combinate cu anumite grupe alimentare etc.
Dr. Ruxandra Plesea
Medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice
Regina Maria, Ponderas Academic Hospital
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024