Cand si de ce e indicata liposuctia – interviu Dr. Rodica Crutescu
Problema depozitelor inestetice de grasime este una extrem de apasatoare pentru tot mai multe persoane. Si aceasta pentru ca, in zilele noastre, increderea in propria persoana si confortul emotional sunt intr-o legatura din ce in ce mai stransa cu aspectul fizic. Tocmai de aceea, o discutie lamuritoare despre liposuctie nu e doar binevenita, ci chiar necesara.
11.02.2016
Timp estimat de citire:
4 minute, 59 secundePentru a obtine informatii complete si mai ales avizate, am stat de vorba cu Dr. Rodica Crutescu, medic primar chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca si Ponderas. Ne-a explicat cum anume se realizeaza operatia, care sunt conditiile de indeplinit pentru realizarea acesteia, dar si care sunt posibilele riscuri asociate procedurii.
Slab sau Gras: De ce ar apela cineva la liposuctie?
Dr. Rodica Crutescu: Pentru ca e o modalitate eficienta de remodelare corporala, care permite indepartarea depozitelor de grasime nedorite, ce nu sunt influentate de scaderea in greutate. Cu alte cuvinte, nu pot fi date jos prin alte metode. Vorbim de acele zone, genetic programate ca fiind greu de redus: coapse, fese, solduri, abdomen – pentru femei, si abdomen, solduri – pentru barbati. De asemenea, operatia poate fi o optiune pentru pacientii care au lipoame – niste formatiuni la nivelul tesutului subcutanat constituite din grasime, mai mult sau mai putin bine delimitate –, ca alternativa la procedeele chirurgicale de indepartare a acestora, care ar lasa mai multe cicatrici, posibil inestetice. Nu in ultimul rand, la liposuctie se poate recurge pentru eliminarea surplusului de piele aparut in urma unei slabiri masive – asa cum se intampla in cazul unor pacienti care au trecut printr-o interventie de chirurgie bariatrica sau metabolica.
Explicati, va rog, cum anume se realizeaza interventia.
Interventia chirurgicala presupune mai multe etape. Mai intai, vom infiltra depozitul adipos ce trebuie indepartat cu o solutie speciala ce contine ser fiziologic + Xilina 1% + Adrenalina, in raport de 1:1 sau 1:2, in functie de duritatea depozitului. Apoi, prin lipoaspiratie, adica miscari de du-te-vino cu tuburi metalice speciale, numite canule, de diferite dimensiuni, se extrage, prin aspiratie, depozitul adipos din mai multe directii, astfel incat sa se creeze o retea pe sub piele, ceea ce va asigura o „netezime” a rezultatului. Dupa interventia chirurgicala, pacientul va imbraca imediat costumul elastic, iar pe zona afectata se va aplica gheata pentru a limita sangerarea postoperatorie si acumularea de lichide pe sub piele.
Cat dureaza, in medie, o liposuctie?
Operatia propriu-zisa poate dura de la 2-3 ore in sus, in functie de depozitele ce trebuie indepartate. Cat despre timpul de spitalizare, acesta poate fi de o zi sau cateva ore, tot in functie de complexitatea situatiei.
Care sunt criteriile de selectie a pacientilor pentru liposuctie? Pana la ce varsta se poate face procedura?
As incepe raspunsul la aceasta intrebare prin a mentiona ca nu avem limita de varsta pentru aceasta interventie, doar ca, de obicei, persoanele in varsta nu au pielea suficient de elastica pentru a permite un rezultat satisfacator. De aceea, acest aspect trebuie urmarit si verificat cu atentie. Altfel, orice persoana sanatoasa, fara boli asociate, care are variatii in greutate sub 5 kg/luna, poate recurge la aceasta interventie chirurgicala estetica. In cazul pacientilor bariatrici, care prezinta exces de piele, recomandam liposuctia doar dupa 12-18 luni de la operatie, atunci cand vor fi pierdut surplusul de greutate.
Cum ne pregatim de liposuctie?
Inainte de operatie, persoana care doreste sa realizeze acest tip de interventie afla toate detaliile in consultatiile pre-operatorii. Cu aceasta ocazie, este informata asupra faptului ca nu are voie sa ia aspirina si alte antiinflamatoare cu 10 zile inainte de operatie; ca trebuie sa fie intr-o stare de sanatate optima, fara infectii acute sau cronice – trebuie tratate inclusiv problemele dentare. In cazul femeilor, operatia nu se programeaza cu 10 zile inainte de menstruatie, iar anticonceptionalele trebuie intrerupte cu cel putin o luna inainte de interventie.
Stiu ca exista mai multe tehnici de liposuctie. Care sunt avantajele fiecareia?
Intr-adevar, sunt mai multe aparate de lipoaspiratie: clasice, cu „jet” de apa, cu laser, cu vibratii. Principiile tehnice sunt asemanatoare, dar unele aparate permit reducerea timpului operator, cresterea cantitatii de grasime ce poate fi aspirata intr-o singura etapa. De exemplu, prin metoda clasica nu se pot aspira mai mult de 3-4 l de grasime pura, in timp ce prin celelalte se pot aspira 5-6 l de grasime fara sangerare. O alta deosebire ar fi ca, fata de metoda clasica, celelalte asociaza o durere postoperatorie si din timpul interventiei mai redusa. De asemenea, in cazul lor, rezultatul postoperator poate fi mai bine apreciat, iar gradul de retractie al pielii este mai mare.
Care sunt riscurile acestei interventii?
Riscurile sunt cele asociate oricarei alte interventii chirurgicale. Pot aparea riscuri atat legate de anestezie, cat si de operatia propriu-zisa. Ma refer aici la alergii la substantele folosite − se afla din anamneza si se testeaza intraoperator, la sangerare sau acumulare de sange postoperator (hematoame) pana la obtinerea unui rezultat nesatisfacator cu denivelari. Aceste riscuri insa sunt mult diminuate in centrele medicale dotate corespunzator pentru astfel de operatii si cu o echipa medicala specializata in efectuarea acestor proceduri chirurgicale. Mai mult decat atat, este foarte importanta monitorizarea pacientului, atat in etapa preoperatorie, cat si postoperator.
Ca tot am ajuns in acest punct al discutiei, cat dureaza recuperarea?
Recuperarea dureaza aproximativ o saptamana, indiferent de metoda, cu reluarea dusurilor din a 3-a zi postoperator. De asemenea, este necesara purtarea unui tip de imbracaminte speciala care sa comprime zona interventiei, timp de 5 saptamani. Pentru dureri, se administreaza antiinflamatorii obisnuite si gheata. Este important ca cei care se supun interventiei de liposuctie sa aiba grija de ei apoi si sa tina cont de indicatiile medicului care poate sa recomande folosirea unor unguente sau un regim alimentar sanatos. Procesul nu se termina, asadar, la iesirea din cabinet si tine intr-o foarte mare masura si de ceea ce face pacientul dupa interventie.
Cat costa o liposuctie?
Costurile acestor interventii oscileaza in functie de depozitele ce trebuie indepartate, de tipul anesteziei, dar si de tipul tehnicilor pentru care opteaza atat pacientul, cat si medicul curant, metoda clasica fiind cea mai ieftina.
Natalia Talmacec
Celulita? 3 exerciții cardio de ajutor în lupta cu celulita
24.04.2024