Capsunele scad riscul de boli cardiovasculare
Daca esti femeie si mananci de trei ori pe saptamana capsune si afine iti poti scadea riscul de a suferi de boli cardiovasculare cu o treime, sustin autorii unui nou studiu. Aceste fructe au un nivel ridicat de flavonoide, componente nutritive ce se regasesc de asemenea in ciocolata amaruie, struguri, vin rosu, mure si vinete.
08.02.2013
Timp estimat de citire:
1 minut, 27 secundeFlavonoidele pot preveni afectiunile cardiovasculare pentru ca ajuta la dilatarea vaselor de sange si la prevenirea formarii placii care poate cauza blocaje in arterele coronare si, intr-un final, un infarct, sustin cercetatorii citati de publicatia Circulation.
Cercetatorii au descoperit ca femeile care au consumat cele mai multe afine si capsune au avut un risc mai scazut cu 32% de a suferi un infarct, in comparatie cu cele care le-au consumat doar o data pe luna sau chiar mai rar. Rezultatele nu au fost influentate de faptul ca femeile urmau sau nu o dieta sanatoasa.
Eric Rimm, profesorul care a condus studiul, a declarat: “Afinele si capsunele pot fi usor integrate in dieta saptamanala a oricarei femei. Aceasta schimbare dietetica simpla poate avea un impact semnificativ in eforturile de preventie. Din moment ce flavonoidele se gasesc din belsug in fructe si legume, este posibil ca si celelalte alimente sa aiba beneficii similare pentru sanatate.”
Co-autorul studiului, profesorul Aedin Cassidy, a adaugat: “Am demonstrat ca inca de la o varsta frageda, este recomandat sa mananci mai multe astfel de fructe pentru a preveni riscul unui infarct mai tarziu in viata.”
Studiul a fost efectuat pe 93.600 de femei cu varstele cuprinse intr 25 si 42 de ani. In determinarea rezultatelor, nu s-a tinut cont de factori de risc precum varsta, tensiunea arteriala, cazurile de infarct din familie, greutate, sedentarism sau consum de cofeina sau alcool.
Raluca Baciu
Sursa: The Telegraph
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024