Care este cea mai bună dietă pentru cei care slăbesc greu
În articolul de față nu ne-am propus să promovăm o anumită dietă pentru cei care slăbesc greu ca fiind cea mai bună și cea mai eficientă, pentru că ar fi greșit să vorbim doar de o singură dietă în acest context. Aceasta, pentru că fiecare organism este unic în felul său și răspunde în mod diferit la metodele folosite pentru a scăpa de kilogramele în plus. De fapt, tocmai de aceea vorbim de diete pentru cei care slăbesc greu, pentru că altfel ar fi trebuit să slăbim toți în același ritm dacă organismele noastre ar funcționa la fel.
23.11.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 24 secundePentru fiecare există un anumit tip de dietă care funcționează perfect așa, că persoanele care au încercat să slăbească și nu au ajuns la rezultatul dorit, cel mai probabil și-au ales greșit dieta.
În ultima vreme am constatat că tot mai multe persoane sunt nemulțumite de ritmul în care pierd kilograme, așa că am decis să le dăm o mână de ajutor întocmind această listă ce include cinci diete pentru cei care slăbesc greu, în care sperăm că o vei găsi pe cea mai bună pentru tine.
Postul intermitent
Postul intermitent este intens promovat în ultima vreme ca dietă pentru cei care slăbesc greu, așa că nu îl puteam trece nici noi cu vederea. Acesta presupune abținerea de la consumul alimentelor pentru o anumită perioadă, urmată de o altă perioadă cu alimentație normală. Există patru metode de a ține post intermitent, cea mai simplă fiind aceea care presupune alegerea unei zile din săptămână în care nu se mănâncă nimic pe parcursul celor 24 de ore. Mai există și postul intermitent de 12 ore, în care se consumă pe parcursul a 12 ore alimente, dar cu un aport caloric total mai scăzut cu 200-300 de calorii decât necesarul zilnic, celelalte 12 ore fiind dedicate postului.
Altă variantă de post intermitent care poate fi o bună dietă pentru cei care slăbesc greu este dieta 5:2, în care se consumă timp de două zile alternativ alimente cu un aport caloric de maxim 700 de calorii, iar în restul zilelor din săptămână se mănâncă normal.
În fine, ultima metodă presupune servirea meselor într-un interval de 8 ore, alternat cu un interval de 16 ore de post.
Dieta ketogenică
O altă dietă pentru cei care slăbesc greu poate fi dieta ketogenică, ce se bazează pe alimente cu un conținut bogat de proteine și grăsimi, în detrimentul celor care conțin carbohidrați. Se știe că aceștia sunt cea mai importantă de glucoză pe care organismul o folosește ca materie primă pentru a-și produce energia necesară. În lipsa acestei resurse, organismul va începe să apeleze la rezervele de grăsime, pe care le va topi și le va transforma în energie. Se ajunge astfel într-o stare de cetoză, în care organismul folosește grăsimile ca principală sursă de energie, ceea ce determină o reducere rapidă a stratului adipos.
Din acest motiv, dieta ketogenică trebuie inclusă în categoria dietelor pentru cei care slăbesc greu și chiar poate fi cea mai bună soluție în cazul tău.
Meniul unei diete ketogenice trebuie să fie constituit în proporție de 70-75% din alimente bogate în grăsimi, la care se adaugă 20-25% alimente cu multe proteine, în timp ce procentul alimentelor cu carbohidrați nu trebuie să depășească 5%.
Dieta Dukan
Denumită după nutriționistul francez Pierre Dukan, care a creat-o, sunt șanse mari ca aceasta să fie dieta pentru cei care slăbesc greu de care ai nevoie. Și în cazul său se pune accent pe un consum redus de carbohidrați, doar că de această dată trebuie redus și aportul de grăsimi, iar accentul se pune în mod special pe proteine.
Un alt principiu important al dietei Dukan se referă la proveniența alimentelor care pot fi consumate și care trebuie să fie naturale, neprocesate industrial, fără pesticide și alte substanțe chimice. Nutriționistul care a creat această dietă menționează chiar și o listă cu 100 de alimente care pot fi consumate, dintre care 68 sunt surse de proteine iar restul sunt produse de origine vegetală.
Dacă vrei să urmezi această dietă pentru cei care slăbesc greu, trebuie să știi de la bun început că ai de parcurs patru faze distincte, respectiv faza de atac, cea de croazieră, faza de consolidare și cea de stabilizare.
Dieta mediteraneană
Dincolo de a fi o dietă pentru cei care slăbesc greu, dieta mediteraneană promovează o alimentație sănătoasă, bazată pe carne slabă, pește, fructe de mare, legume și fructe proaspete, ulei de măsline și diferite ierburi aromatice. După cum e lesne de închipuit, este inspirată din tradiția culinară a țărilor din zona Mării Mediteraneene, mai precis a Italiei, Franței, Greciei și Spaniei. Considerăm că este o bună dietă pentru cei care slăbesc greu întrucât nu are un aport caloric foarte ridicat iar alimentele permise conțin nutrienți esențiali și alte substanțe care stimulează funcțiile metabolice, implicit procesul de ardere a grăsimilor. În plus, dieta mediteraneană protejează sănătatea inimi și a ficatului, contribuind la reducerea nivelului de colesterol, care îngreunează și procesul de slăbire.
Trecerea de la o dietă nesănătoasă la o dietă mediteraneană poate determina o pierdere în greutate de 4-5 kilograme în primele 10 zile, la care se adaugă o listă lungă de alte beneficii pentru sănătate.
Dieta Rina
De această dată vorbim de o dietă pentru cei care slăbesc greu, dar și pentru cei care au răbdare și nu își doresc rezultate spectaculoase peste noapte. Dieta Rina se întinde pe parcursul a 90 de zile și presupune respectarea unui regim disociat care te poate ajuta să slăbești între 10 și 20 de kilograme în acest interval.
În principiu, regulile sunt destul de simple și ușor de reținut, iar după câteva zile vei vedea că sunt și ușor de respectat. Concret, prima zi este dedicată consumului de alimente bogate în proteine, urmând ca în ziua a doua să se consume alimente bogate în amidon, iar în ziua a treia alimente care conțin cantități mari de carbohidrați. Ciclul se încheie cu ziua a patra, care este destinată consumului de alimente cu un conținut bogat de vitamine. Se continuă în acest ritm până în ziua a 29-a, pe parcursul căreia nu se consumă niciun aliment, fiind permis doar consumul de apă. Din ziua următoare se continuă în aceeași ordine timp de alte 28 de zile, urmate de o altă zi de pauză alimentară și tot așa până la finalul celor 90 de zile.
Suntem încredințați că cel puțin una dintre aceste variante va fi pentru tine cea mai bună dietă de slăbit, însă dacă vrei să ajungi cât mai rapid la rezultatele dorite, trebuie să te concentrezi în egală măsură și pe activitatea fizică, pentru a determina organismul să ardă mai multe calorii și grăsimi.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024