Care este cel mai puternic mușchi din corpul omenesc? Răspunsul te va uimi…
… în primul rând pentru că nu există un răspuns exact, iar “puterea” se măsoară în diferite moduri. Vorbim despre putere absolută (putere maximă), de puterea dinamică (mișcări repetitive), de elasticitate (exercitarea rapidă a forței) și de anduranță (rezistență). Așadar, vom avea în vedere mai mulți mușchi care pot fi considerați „cei mai puternici”.
07.09.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 42 secundeÎn corpul uman se regăsesc trei tipuri de mușchi: mușchiul cardiac, mușchii striați și mușchii netezi.
Mușchiul cardiac compune peretele inimii și este responsabil de contracția acesteia. Mușchii netezi alcătuiesc pereții intestinelor, uterului, vaselor de sânge și musculatura internă a ochiului. Mușchii striați sunt atașați de oase și în anumite părți ale corpului, de piele (musculatura facială). Contracția musculaturii striate ne ajută să ne mișcăm membrele și alte părți ale corpului.
Câți mușchi sunt în corpul uman?
Cele mai multe surse afirmă că în corpul omenesc sunt peste 650 de mușchi (denumiți) striați, deși altele spun că cifra se apropie de 840. Diferența reiese din punerea la socoteală a mușchilor ce alcătuiesc un mușchi complex. De exemplu, bicepsul brahial este un mușchi complex care are două capete și două origini diferite care sunt inserate în tuberozitatea radială.
Deși cei mai mulți indivizi dispun de același set de mușchi, există o anume variabilitate de la o persoană la alta. În general, mușchii netezi nu sunt puși la socoteală pentru că ei se găsesc la nivelul viscerelor și sunt în număr de milioane. În ceea ce privește mușchiul cardiac, acesta este unul singur – inima.
Mușchii au denumiri latine, date în funcție de localizare, dimensiune, formă, acțiune, zonă de inserție. De exemplu, mușchiul flexor Hallucis longus este un mușchi care îndoaie degetul mare de la picior.
Flexor – un mușchi care flexează o articulație
Hallux – degetul mare de la picior
Longus – lung
Cei mai puternici mușchi
Următorii mușchi sunt considerați cei mai puternici în funcție de diferitele definiții ale puterii. Nu este vorba deci de un top!
Mușchii externi ai ochiului
Acești mușchi sunt într-o mișcare continuă, ei modificând poziția ochilor. Când capul este în mișcare, mușchii externi ai ochilor ajustează constant poziția acestora pentru a menține privirea fixă. Cu toate aceasta, mușchii externi ai ochiului sunt supuși oboselii. Într-o oră de citit, ei realizează peste 10.000 de mișcări coordonate.
Gluteus maximus
Gluteus maximus este cel mai mare mușchi al corpului omenesc. Este voluminos și puternic pentru că scopul lui este să mențină trunchiul drept. Are scop antigravitațional, ajutându-ne, printre altele, să urcăm scări.
Inima
Inima este mușchiul cel mai solicitat. Pompează aproximativ 70 de ml de sânge la fiecare bătaie. În fiecare zi, inima pompează în jur de 9450 de litri de sânge. În medie, în decursul unei vieți inima bate de 3 miliarde de ori.
Mușchiul maseter (Musculus maseter)
Este un mușchi pereche, puternic și gros. Este cel mai puternic mușchi al corpului raportat la greutatea lui și are rol în masticație. Când toți mușchii maxilarului se contractă pot închide gura cu o forță de 25 de kilograme pe incisivi și 90 de kilograme pe molari.
Mușchii uterului
Uterul este poziționat în zona pelviană, iar mușchii lui sunt puternici pentru că atunci când se contractă au rolul de a propulsa fătul pe canalul nașterii. Glanda pituitară din creier secretă hormonul oxitocină, care stimulează contracțiile.
Soleus
Mușchiul soleus este cel care poate trage cu cea mai mare forță. Se găsește sub mușchiul gastrocnemius (al gambei). Soleus este foarte important atunci când mergem sau când alergăm. Împreună cu mușchii gambei lucrează împotriva forței gravitaționale pentru a ține corpul drept.
Limba
Limba este alcătuită din mai multe grupe de mușchi și, la fel ca și inima, funcționează continuu. Ajută la procesul de masticație, se contorsionează pentru a ne ajuta să comunicăm și chiar și când dormim continuă să fie activă, împingând saliva spre gât.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024