Care sunt alimentele care pătează dinții?
Dinții pătați sunt adeseori asociați cu lipsa igienei orale, însă cauza aspectului lor inestetic poate să fie și una de natură alimentară. Există o serie de alimente care pătează dinții, iar în mod normal efectul acestora este unul temporar. Totuși, dacă subt consumate frecvent, alimentele care pătează dinții își pot pune o amprentă mai puternică asupra acestora, modificându-le aspectul pentru o perioadă îndelungată.
15.06.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 5 secundeÎn cele ce urmează, îți vom prezenta o listă a celor mai cunoscute alimente care pătează dinții, astfel încât să poți evita o astfel de problemă destul de neplăcută.
Ciocolata
Puțini știu că ciocolate se numără printre alimentele care pătează dinții, poate și datorită faptului că este consumată cu moderație. Într-adevăr, câteva tablete de ciocolată savurate ocazional nu dăunează aspectului danturii, dar lucrurile se schimbă dacă îți faci un obicei de a consuma zilnic acest aliment.
Ciocolata conține multă cacao, iar acesta este principalul ingredient care afectează aspectul dinților. Cu cât concentrația de cacao este mai mare, cu atât sunt mai multe argumente pentru a considera ciocolata un aliment care pătează dinții.
Dulciurile
Nu doar ciocolata, ci și majoritatea dulciurilor sunt alimente care pătează dinții, indiferent de ingrediente și de tipul de îndulcitor folosit. Explicația stă în faptul că dulciurile favorizează dezvoltarea florei bacteriene la nivelul dinților, ceea ce duce la formarea plăcii dentare, care modifică aspectul acestora.
Citricele
Deși lăudate pentru conținutul bogat de vitamina C și alte substanțe benefice pentru organism, citricele șunt și ele alimente care pătează dinții. Acestea conțin acid citric, care degradează smalțul dinților făcându-l să-și schimbe culoarea. Așadar, indiferent că vorbim de lămâi, portocale, grapefruit, mandarine sau lime, toate sunt alimente care pătează dinții și trebuie consumate cu moderație.
Sfecla roșie
Fie că e consumată crudă, fiartă sau sub formă de suc, sfecla roșie face parte din categoria alimentelor care pătează dinții. Aceasta conține o cantitate mare de substanțe colorante, astfel că până și o simplă mușcătură sau o înghițitură de suc conferă dinților o nuanță roșiatică ce persistă câteva minute.
Sosul se soia
Soia ca atare nu poate fi considerată aliment care pătează dinții, însă sosul obținut pe baza acestui ingredient are un astfel de inconvenient. Acesta este obținut în urma unui proces de fermentare în care sunt implicate mucegaiuri și bacterii, care conferă acea culoare închisă ce afectează și aspectul dinților.
Băuturile carbogazoase
Blamate pentru conținutul ridicat de zahăr, cofeină și alte substanțe nocive, băuturile carbogazoase nu puteau lipsi nici din lista alimentelor care pătează dinții. Acestea afectează aspectul dinților prin două mecanisme, mai precis zahărul care favorizează formarea plăcii dentare și aciditatea care atacă smalțul.
Bulionul
Ingredient nelipsit din multe mâncăruri, bulionul sau sucul de roșii este și el un aliment care pătează dinții. Acest neajuns nu se datorează culorii sale pronunțate, așa cum te-ai fi așteptat, ci faptului că are o aciditate ridicată. După cum am mai spus, soluțiile acide atacă smalțul dinților, modificând culoarea naturală a acestora.
Cafeaua
Dacă obișnuiești să îți începi dimineața cu o cafea și să mai bei 2-3 cești pe parcursul zilei, avem o veste proastă pentru tine. Ai ghicit, și cafeaua este un aliment care pătează dinții, din cauza conținutului ridicat de tanin. Acesta nu doar că se impregnează în smalțul dinților, dar are și un pH acid, care îi deteriorează.
Ceaiul verde și ceaiul negru
Greu de crezut că și ceaiurile se numără printre alimentele care pătează dinții, însă din păcate este adevărat. Ne referim în special la ceaiul negru și la ceaiul verde, care conțin tanin, și care acționează prin același mecanism descris mai sus în cazul cafelei.
Și celelalte ceaiuri conțin anumiți coloranți naturali din plante, însă trebuie să consumi cantități impresionante pentru a-ți afecta dantura, astfel că nu le putem considera pe toate alimente care pătează dinții.
Fructele de pădure
Una dintre caracteristicile definitorii ale fructelor de pădure este culoarea foarte pronunțată. Culoarea este dată de conținutul bogat de flavonoizi, care au darul de a colora și limba sau dinții atunci aceste fructe sunt consumate.
Prin urmare, trebuie să adăugăm și fructele de pădure pe lista alimentelor care pătează dinții, iar dintre acestea se remarcă în mod special afinele, coacăzele și murele.
Strugurii roșii
Strugurii roșii conțin și ei flavonoide, la care se mai adaugă o cantitate importantă de tanin, așa că avem două argumente solide pentru a-i menționa printre alimentele care pătează dinții. Cu cât strugurii au o culoare mai închisă, cu atât colorează mai puternic smalțul dinților, iar aceeași regulă este valabilă și în cazul vinurilor roșii.
Turmericul
Încheiem cu un condiment exotic tot mai popular în ultima vreme, datorită savorii pe care o dă mâncărurilor, dar și proprietăților sale benefice pentru sănătate. Există însă și un mic neajuns, constând în faptul că principala substanță activă care îi dă și culoarea specifică – curcumina – colorează și dinții, dându-le o nuanță gălbuie.
Cum să eviți pătarea dinților
Cel mai simplu mod de a evita pătarea dinților este să eviți alimentele enumerate mai sus, însă trebuie să recunoaștem și noi că este destul de dificil să faci acest lucru. În plus, multe dintre ele aduc o serie de beneficii pentru sănătate, astfel că ar fi total greșit să le elimini din alimentație.
Cel mai bine este să le consumi în cantități mici sau în mod ocazional. De asemenea, nu trebuie să ignori igiena dentară, ceea ce presupune să te speli pe dinți zilnic, dimineața și seara.
Oricât de tentant ar părea, nu te spăla pe dinți imediat după ce ai consumat astfel de alimente, pentru că în acest mod nu vei face decât să ajuți coloranții să se impregneze mai bine în smalț sau gingii. Cel mai bine este să aștepți o jumătate de oră după masă, după care îți poți clăti bine gura și te poți spăla pe dinți.
Dacă ai eșuat în tentativa ta de a-ți menține culoarea naturală a dinților, sfatul nostru este să nu încerci să rezolvi problema pe cont propriu, folosind diferite produse sau metode de înălbire a dinților, pentru că le poți deteriora și mai mult smalțul. În astfel de situații, cel mai bine este să mergi la un medic stomatolog, iar acesta îți va spune cum trebuie să procedezi și te va ajuta să redai dinților aspectul lor natural.
Dieta pentru gastrită: exemplu de meniu pe zile
19.11.2024