Care sunt alimentele care se digeră cel mai ușor
Digestia este procesul prin care alimentele pe care le consumăm sunt descompuse în interiorul corpului pentru ca elementele nutritive pe care le conțin fie absorbite în sânge. Acest proces începe în momentul în care un aliment ajunge în cavitatea bucală și se termină atunci când resturile care nu sunt necesare sunt eliminate pe cale naturală, iar durata sa variază de la câteva zeci de minute până la câteva zile. În funcție de acest detaliu putem vorbi de alimente care se digeră ușor și alimente mai greu digerabile, iar în cele ce urmează ne vom concentra asupra celor din prima categorie.
18.04.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 30 secundeÎți vom spune de ce este important să incluzi în dietă și alimente care se digeră ușor, ce proprietăți au și mai ales care sunt aceste alimente.
Beneficiile consumului de alimente care se digeră ușor
Alimentele care se digeră ușor sunt descompuse rapid în stomac și intestine, astfel că au nevoie de un timp mai scurt pentru a parcurge de la un capăt la celălalt întreg tractul digestiv. Datorită acestei proprietăți, alimentele care se digeră ușor nu provoacă indigestie, balonare sau constipație. În același timp asigură o absorbție mai bună și mai rapidă a nutrienților esențiali de care organismul are nevoie pentru a funcționa normal.
O digestie îngreunată necesită un consum mai mare de energie, și de aceea este asociată de obicei cu o stare de oboseală. În schimb, alimentele care se digeră ușor, păstrează și chiar completează rezervele de energie ale organismului, iar consumul lor are un efect revigorant.
Ce caracteristici au alimentele care se digeră ușor
Alimentele care se digeră ușor au în general o consistență moale, datorită căreia se mestecă și se ingerează rapid. De asemenea, cu cât conțin mai multă apă cu atât alimentele sunt mai ușor de digerat. În ceea ce privește compoziția nutrițională, alimentele care se digeră ușor au un conținut foarte scăzut de grăsimi și proteine, care în multe cazuri chiar lipsesc cu desăvârșire. De asemenea, dacă există carbohidrați în compoziția lor, aceștia sunt simpli nu complecși, iar fibrele insolubile sunt prezente în proporție nesemnificativă sau lipsesc.
Totodată, unele alimente care se digeră ușor pot conține bacterii probiotice sau enzime digestive naturale, care favorizează digestia și fac ca acest proces să se desfășoare mai ușor.
Lista cu alimentele care se digeră ușor
Există o gamă largă și variată de alimente care se digeră ușor, din care poți alege după preferințe, iar dacă ai nevoie de câteva sugestii, ți le oferim în rândurile de mai jos.
Supele
Supele conțin o cantitate mare de lichid, datorită căreia ajung ușor în stomac, de unde trec la fel de ușor în intestinul subțire și apoi în intestinul gros. De asemenea, conținutul scăzut de grăsime și de fibre insolubile sunt alte calități datorită cărora supele sunt considerate alimente care se digeră ușor. Același lucru îl putem spune și despre ciorbe, mai ales despre cele de legume sau pui, care au un conținut scăzut de grăsime.
Piureurile
Sunt preparate obținute prin pasarea legumelor sau a fructelor până când acestea sunt transformate într-o pastă cu o consistență cremoasă. Cel mai cunoscut este piureul de cartofi însă la fel de bine se poate prepara piure din mazăre, conopidă sau broccoli. De asemenea, piureurile din fructe precum cele de mere, piersici, caise sau banane sunt bună opțiune pentru desert.
Prin modul specific de preparare, ingredientele din piure sunt mărunțire mult mai bine decât o poți face prin masticație, iar din acest motiv vorbim de o altă categorie de alimente care se digeră ușor. Datorită consistenței, cremoase piureurile nu necesită un timp îndelungat de procesare în stomac iar ulterior, absorbția elementelor nutritive se face mai ușor, în intestinul subțire.
Pepenele roșu
Un aliment care conține peste 90% apă, așa cum este pepenele roșu, nu are cum să fie digerat greu, dat fiind faptul că apa trece cel mai ușor prin tractul digestiv. Pepenele roșu conține și fibre vegetale, însă în cantități prea mici pentru a putea îngreuna în vreun fel digestia. Totodată este o bună sursă de vitamina C deja dizolvată în apă, ceea ce face absorbția mai ușoară.
Carnea de pasăre
Chiar dacă spuneam că alimentele care se digeră ușor au un conținut scăzut de proteine, vorbim totuși de niște elemente nutritive de care organismul are nevoie. Carnea de pasăre este un exemplu de sursă de proteine ușor digerabilă, însă cu anumite condiții referitoare la modul de consum. Mai exact, este recomandat ca aceasta să fie consumată fără piele, pentru că la nivelul pielii se acumulează majoritatea grăsimilor saturate pe care carnea de pasăre le conține. De asemenea, pentru a fi ușor digerată, carnea de pasăre trebuie să fie fiartă, friptă pe plită, preparată la aburi sau la cuptor și nicidecum prăjită. Spunem aceasta pentru că prin prăjire carnea se „îmbogățește” cu grăsimi trans, care sunt grăsimi nocive, ce îngreunează digestia și contribuie la creșterea nivelului de colesterol.
Somonul
Organismul are nevoie și de grăsimi, chiar dacă acestea nu sunt caracteristice pentru alimentele care se digeră ușor. Există însă și câteva excepții, iar una dintre acestea este somonul – o specie de pește gras recomandată în majoritatea dietelor sănătoase.
Somonul conține acizi grași Omega-3 și Omega-6, care fac parte din categoria grăsimilor nesaturate, cu rol benefic în organism. Conține și proteine, însă cu toate acestea este un aliment care se digerară ușor, și de această dată cu condiția de a nu fi prăjit în ulei.
Când și cum trebuie să consumi alimente ușor de digerat
Chiar dacă asigură o digestie ușoară, o dietă echilibrată nu trebuie să se axeze doar pe astfel de alimente, care sunt benefice mai ales anumite situații. Mai exact alimentele care se digeră ușor sunt recomandate în cazurile de tulburări gastrointestinale, în perioada de recuperare după intervențiile chirurgicale la nivelul tractului digestiv sau după o boală care a dus la slăbirea organismului. În același timp, vârstnicii, pacienții cu boli inflamatori intestinale precum și femeile însărcinate trebuie să includă în dietă astfel de alimente, întrucât procesul digestiv este îngreunat în cazul lor.
Totodată, alimentele care se digeră ușor trebuie să fie integrate într-o dietă echilibrată recomandată și persoanelor care nu au astfel de probleme dar doresc să mănânce sănătos. Ca regulă generală, astfel de alimente trebuie consumate primele la o masă, întrucât sunt procesate ușor și nu întârzie digestia celorlalte alimente care necesită o perioadă mai lungă de procesare. Mai trebuie precizat că este de evitat o dietă pe termen lung bazată doar pe alimente ușor digerabile, întrucât aceasta poate provoca diaree și alte tulburări digestive din cauza aportului scăzut de fibre. Totodată poate apărea un deficit de proteine care atrage o serie de probleme precum slăbiciunea musculară, scăderea imunității, deteriorarea părului, unghiilor și a pielii.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024