Care sunt cele mai bune cărnuri într-o dietă sănătoasă?
Carnea este un aliment deopotrivă gustos și sănătos, dacă știi să faci cele mai bune alegeri. Cine își poate imagina o masă de Crăciun tradițională, în jurul căreia e adunată toată familia, fără o friptură sau un alt preparat din carne? Noi te învățăm cum să alegi sănătos!
06.11.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 35 secundeChiar dacă stilul de viață vegetarian a devenit destul de popular, un studiu recent realizat la Școală de Medicină de la Universitatea din New York demonstrează că acesta nu este atât de sănătos pe cât se credea. Carnea, în special cea roșie, conține un nutrient important numit taurină, ce diminuează riscul de afecțiuni cardiovasculare coronare la femeile cu un nivel ridicat de colesterol. Dacă nu faci excese, carnea este un aliment sănătos, pe care îl poți include fără griji în meniul tău.
Carnea de struț – proprietăți nutritive
Această carne are o particularitate deosebită: este o carne roșie, deosebit de gustoasă, dar conține cu până la 40% mai puține grăsimi decât celelalte cărnuri, inclusiv decât cea de vită, curcan sau pui. Sună incredibil, nu-i așa? Din aceste motive, carnea de struț este foarte populară în restaurantele de top din Europa și SUA, unde este inclusă în preparate gustoase și apreciate de toată lumea.
Carnea de struț se găsește și în România atât în formă brută, cât și în preparate delicioase, precum quiche-urile (quiche-ul este un fel de tartă cremoasă originară din regiunea Lorena, din Franța).
105 calorii/100 g
Carnea de curcan – calități nutritive
Carnea de curcan este o sursă excelență de triptofan, un nutrient care îți echilibrează pofta de mâncare, te ajută să dormi mai bine și contribuie la o stare generală bună.
Triptofanul este esențial pentru o stare de spirit bună, întrucât este implicat în formarea serotoninei și a melatoninei, hormoni ce te ajută să fii mai fericit și să scapi de insomnii, aceste efecte fiind dovedite de-a lungul studiilor universitare realizate de-a lungul timpului. În plus, carnea de curcan este săracă în calorii și o poți include cu ușurință într-o varietate de mâncăruri.
120 calorii/100 g
Somonul – proprietăți nutriționale
În ultimul timp, somonul a devenit extrem de popular și la noi, pentru că oamenii au început să descopere cât de nutritivă este această carne.
Este mai bine să mănânci carne sau pește mai rar, însă să alegi un sortiment cu adevărat sănătos, decât să mănânci de două-trei ori pe săptămână un produs inferior, plin de grăsimi. Somonul este una dintre cele mai bune surse de Omega 3, un antioxidant eficient ce îți protejează organismul de afecțiunile cardiovasculare și de deteriorarea cauzată de radicalii liberi, ce se găsesc cu precădere în mediul urban.
182 calorii/100 g
Cantitatea zilnică recomandată de carne este de 160 g, într-o dietă obișnuită de 2.000 de calorii/zi, împărțite în câte 3 porții.
Carnea de pui – valorile nutriționale
Carnea de pui fără pieliță grasă are puține calorii, este accesibilă și o poți prepara în multe moduri. În plus, carnea de pui conține fier, vitamina B6, fosfor, seleniu și este o sursă excelență pentru proteinele necesare în dieta zilnică. Ficățeii de pui sunt, iarăși, buni pentru funcționarea optimă a organismului, pentru că îți aduc vitaminele din complexul B și fier.
Piept de pui: 114 calorii/100 g
Carnea de vită – calități nutritive
Gustoasă și hrănitoare, carnea de vită fără grăsimi face parte dintr-un meniu săptămânal sănătos. Acest tip de carne este bogat în vitamina B12, fier, fosfor, cupru și seleniu, dar conține și riboflavina (vitamina B2), ce joacă un rol esențial în transformarea carbohidraților în energie și are și un efect antioxidant.
145 calorii/100 g
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024