Carobul: ce este, beneficii si valoare nutritiva
Carobul, numit si pudra de roscove, este frecvent utilizat ca inlocuitor pentru pudra de cacao in prepararea dulciurilor sau a bauturilor, avand textura si gust asemanator.
23.02.2018
Timp estimat de citire:
2 minute, 19 secundeCarobul apartine familiei leguminoaselor, din care fac parte si mazarea, nautul, lintea sau fasolea si este originar din zona bazinului mediteraneean. Pastaile coapte ale acestui arbore, de culoare maronie si cu gust dulce, sunt uscate, prajite si apoi macinate. Pulberea rezultata este comercializata sub denumirea de pudra de carob sau pudra de roscove.
Continut ridicat de fibre si antioxidanti
Pudra de roscove este o sursa importanta de antioxidanti polifenolici, fibre alimentare si proteine complete, continand toti aminoacizii esentiali pe care organismul nu ii poate produce. Antioxidantii sunt compusi naturali care lupta impotriva daunelor provocate de radicalii liberi, molecule instabile care pot afecta structurile celulare provocand diferite tipuri de boli (de exemplu cancerul) si accelerand procesul de imbatranire. Fibrele sunt carbohidrati nedigerabili cu rol in mentinerea sanatatii microbiomului intestinal, in controlul ponderal, reduc nivelul colesterolului si regleaza nivelul zaharului din sange.
Multe minerale si indice glicemic redus
- Dintre minerale – calciul, potasiul, cuprul si manganul sunt prezente in cantitati considerabile, iar dintre vitamine – riboflavina (vitamina B2) si niacina (vitamina B3).
- Cu un continut cuprins intre 40 si 50 % de zaharuri naturale, pudra de roscove are un gust dulce. Astfel, putem reduce sau elimina cantitatea necesara de zahar a retetelor in care o folosim. Datorita aportului ridicat de fibre, indicele glicemic al roscovelor este mic.
- Spre deosebire de pudra de cacao, carobul nu contine cafeina sau teobromina, stimulenti ai sistemului nervos central, deci poate fi consumat fara probleme si de copii sau de persoanele cu sensibilitate la cafeina.
- Pudra de roscove contine o cantitate foarte mica de lipide si sodiu si nu contine gluten sau lactoza, putand fi introdusa si in alimentatia persoanelor cu intoleranta la acestea. Este un aliment potrivit si persoanelor cu hipertensiune arteriala datorita continutului scazut de sodiu, crescut de fibre si lipsei de cafeina.
Carobul amelioreaza simptomele diareii, iar unele studii sugereaza ca are efect hipocolesterolemiant.
O lingura de pudra de roscove (aproximativ 15 g) contine:
Energie 32 kcal
Carbohidrati 12,5 g
Fibre 6 g
Proteine 0,8 g
Lipide 0,1 g
Vitamina B2 0,07 mg
Vitamina B3 0,25 mg
Calciu 52 mg
Potasiu 125 mg
Cupru 0,1 mg
Mangan 0,07 mg
Cum sa o integrezi in alimentatie:
- Foloseste-o la prepararea biscuitilor, brioselor, budincilor, cremelor sau prajiturilor in loc de cacao sau in combinatie cu praful de cacao.
- Adaug-o in iaurt impreuna cu un fruct sau cateva nuci, in fulgii de ovaz cu lapte, in budinca din seminte de chia, in smoothie-uri, in aluatul pentru clatite sau in cel pentru paine.
- Amestec-o cu lapte cald pentru a obtine o bautura asemanatoare ciocolatei calde.
Asadar, pudra de roscove isi poate gasi locul intr-o alimentatie sanatoasa, insa, la fel ca orice aliment, trebuie consumata cu moderatie.
Iulia Stan
Nutritionist Dietetician
Clinica Oncoprax
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024