Cartofii – ingrasa sau nu?
Desi multe persoane se feresc de cartofi pe motivul ca ingrasa, acestia fac parte din dieta poporului nostru de foarte multi ani si aduc beneficii sanatatii daca sunt consumati corect.
31.01.2014
Timp estimat de citire:
3 minute, 9 secundeAfla mai multe despre cartofi, care, gatiti sanatos, pot fi o sursa buna de nutrienti.
Cartofii sunt o sursa foarte buna de carbohidrati si nu contin grasimi. Contin o cantitate insemnata de amidon, vitamine, minerale si fibre alimentare. Ca valoare energetica, 100 de grame de cartofi furnizeaza 70 de calorii. Cartoful consumat impreuna cu coaja poate fi o sursa buna pentru adaugarea fibrelor in dieta si astfel imbunatateste considerabil digestia.
In plus, cartoful contine un electrolit important in pastrarea echilibrului apei din celulele organismului – potasiul.
Cu toate ca bananele au fost considerate mult timp principalul aliment furnizor de potasiu, cartofii contin o cantitate mai mare decat acestea, un cartof mediu furnizand aproximativ 620 mg potasiu.
Sursa buna de vitamina C
Consumati preponderent in perioada rece, acestia pot fi o sursa buna de vitamina C si astfel cresc imunitatea prin lupta impotriva agentilor infectiosi. Un cartof mediu, consumat cu tot cu coaja, contine 27 mg de vitamina C – 45% din doza zilnica recomandata. O alta calitate a cartofilor este continutul in antioxidanti ce lupta impotriva radicalilor liberi. Quercetina este prezenta, avand proprietati anti-canceroase si cardio-protectoare.
Si totusi cu atat de multe calitati, de ce oamenii continua sa se fereasca de ei?
Conceptia prin care cartofii ingrasa a aparut datorita faptului ca ei nu se consuma cat mai aproape de starea lor naturala. Prea putina lume ii consuma copti sau fierti alaturi de o salata, preferandu-i prajiti sau sub forma de piure. Cartofii gatiti sub forma de piure sunt o combinatie mai putin fericita din cauza ca sunt combinati cu unt, grasime animala cu multe calorii. Astfel, din cauza prezentei grasimii se va consuma o cantitate mai mare decat in mod normal si daca se mananca frecvent, apare riscul de a lua in greutate.
De ce nu sunt sanatosi cartofii prajiti?
In combinatie cu uleiul in care se prajesc, amidonul din ei, expus la temperaturi atat de inalte, formeaza o substanta toxica numita acrilamida, demonstrata ca fiind cancerigena. Mai mult, uleiul prajit la temperaturi inalte formeaza si el substante cancerigene (acroleina) si isi pierde toate proprietatile pe care le poseda in stare cruda. Astfel, vom avea o mancare foarte calorica (100 grame cartofi prajiti au 320 calorii), toxica si fara nicio proprietate nutritiva. Mai mult, daca cartofii prajiti se consuma in oras exista si mai multe riscuri din cauza ca uleiul prajit nu se schimba dupa fiecare folosire, asa cum ar fi normal. Nu uitati ca sunt rare restaurantele sau fast-food-urile carora le pasa de sanatatea consumatorilor!
Fierti sau copti – si te bucuri de proprietatile nutritive
Lasand la o parte alegerile nefericite in cazul cartofilor, acestia pot fi consumati si corect. Daca se opteaza pentru cartofi fierti (natur) sau copti la cuptor, acestia pot fi o parte sanatoasa si nutritiva din alimentatie. Se recomanda in cazul persoanelor care vor sa isi pastreze greutatea sau sa piarda cateva kilograme sa nu se depaseasca portia de 100-150 grame la o masa. De asemenea, cartofii ar trebui consumati la masa de pranz, si nu seara, din motivul in care seara trebuie sa alegem mancaruri cat mai usoare si slabe calorice pentru asigurarea unui somn odihnitor.
Referitor la combinarea cartofilor cu carnea, trebuie avut in vedere ca nu exista studii de durata care sa ateste pericolul acestei combinatii si alegerea ramane a consumatorului. Daca combinatia provoaca disconfort (digestie mai ingreunata) se poate renunta la ea, dar altfel nu exista niciun motiv.
In concluzie, cartofii nu ingrasa automat, decat daca sunt consumati necorespunzator si in exces. Acestia pot fi parte dintr-o alimentatie echilibrata sau chiar daca dorim sa pierdem cateva kilograme. Cheia este modul de preparare si, bineinteles, moderatia!
Iulia Hadarean
Nutritionist-dietetician
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024