Castanele coapte – ideale in cura de slabie
Castanele sunt fructele toamnei care apar in general in luna octombrie, au un gust dulce si se pot consuma coapte, fierte sau impreuna cu alte mancaruri. Totusi, e bine de stiut faptul ca nu toate castanele sunt comestibile. Cele mari, inchise la culoare sau cu un colorit rosu-aprins nu sunt comestibile, in schimb cele mai mici, cu o culoare maro deschis sunt un deliciu.
27.10.2016
Timp estimat de citire:
1 minut, 31 secunde100 de grame de castane contin:
- 97 calorii
- 14 mg sodiu – 1% din doza zilnica recomandata
- 24 g carbohidrati – 8% din doza zilnica recomandata
- 3 g fibre dietetice – 12% din doza zilnica recomandata
- 5 g zahar
- 1 g proteine
- 0 mg colesterol
- 0 g grasimi
Cum se gatesc castanele?
Castanele sunt foarte usor de gatit. Ai nevoie doar de un vas cu apa care se lasa la fiert. Atunci cand apa da in clocot, se adauga castanele si se lasa pret de 10-15 minute. In timpul fierberii se poate adauga si putina sare, pentru gust. Dupa cele 10-15 minute, castanele sunt gata si pot fi consumate. Simplu!
Beneficiile consumului de castane
Aceste fructe pot fi consumate ca un snack sanatos datorita numarului scazut de calorii si grasimi, dar si pentru continutul bogat de vitamina E, potasiu, calciu si fibre. Fibrele castanelor ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, precum si la reducerea colesterolului si, de asemenea, sunt o alegere ideala in cura de slabire. Sarace in calorii, insa bogate in carbohidrati, castanele ajuta functiile sistemului nervs si organismul atunci cand acesta are nevoie de energie (pe termen scurt sau pe termen lung). Potasiul din castane ajuta la combaterea oboselii musculare, iar mineralele si vitaminele fortifica sistemul imunitar.
Asadar, castanele coapte sunt ideale in cura de slabire datorita fibrelor dietetice si numarului redus de calorii. Totusi, in cazul in care suferiti de infectii ale vezicii urinare sau aveti probleme cu rinichii nu e indicat consumul de castane.
Marius Vasilescu
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024